Mina tankar om att ta skolledigt för att resa

Innan jag fick skolbarn så tänkte jag att allt snack om att behöva hålla sina resor uteslutande till skolloven var överdrivet. Nog måste man kunna stretcha lite? En vecka eller två i anslutning, lite här och där – så att man i alla fall kan resa en månad eller så över jul och nyår om man vill det något år? Eller en vecka ihop med höstlovet blir ju ihop med sammanliggande helger närmare 2,5 veckor?

Hur svårt eller känsligt kan det vara?

Efter några år med barn är mitt svar – väldigt. Och det finns många anledningar till det.

Mina barn har många viktiga delar i sitt liv, från familj till andra relationer, intressen och idrotter och – en massa annat. Men, något av det allra viktigaste är skolan. Det är viktigt att de hänger med, och jag har så mycket mer respekt för detta nu än jag hade innan jag fick barn. Jag har själv alltid haft lätt för mig och kanske lite väl lättvindigt ryckt på axlarna kring fokus på skola och läxor samtidigt som jag alltid velat prestera bra.
När det gäller mina barn är däremot sanningen att det ligger mycket utom min kontroll. Det spelar mindre roll vad jag säger – för drivkraften måste ligga inom dem. Jag, eller vi föräldrar, kan bara göra det vi kan för att boosta den drivkraften. Boosta läsintresset genom att fokusera på bokglädjen, boosta matematikintresset genom att leka med siffror i vardagen och poängtera vad ämnet faktiskt är bra för, boosta intresset för att lära sig genom att prata om varför det är viktigt i långa loppet. Om förutsättningar och möjligheter, om saker de tar för givna men som vi föräldrar jobbat rätt hårt för. Det är ett så stort ansvar så det ibland får mig att i det närmaste tappa andan av ångest. Att vara mamma är mitt svåraste uppdrag någonsin.

Men… Stella, Max och Mejas föräldrar har de allra bästa förutsättningarna. Vi är högutbildade, vilket forskning visar att är en av de tydligaste anledningarna för att få barnen att orka lyckas i skolan. En av många, men ändå. Och förutom det har vi en stabil miljö runt oss, vi har kunnat ge våra barn det.

Så, vi vet och har alla förutsättningar, och är så oerhört måna om barnens skolarbete.

Så på resor då? Givet det jag skriver ovan, så skriver väl våra barn dagbok varje dag, och slukar högvis av böcker?

Jag önskar att jag hade svarat ja på det. Sanningen är att vi tjatar och lirkar, köper varje bok de pekar på och ser till att deras plattor – för sådana har de förstås tillgång till, i massor – är fyllda av lärorika appar, böcker och andra viktigheter. Väskorna fyllda med skrivpapper och färgglada pennor.

Men tjatar gör vi likväl. Till förbannelse. Och det kommer inte av sig själv.

Under resorna upplever jag det enormt svårt att få barnen att ta tillfällen till att ta igen och ikapp skolarbete. De vill hellre leka i poolen, slappa eller spela spel eller ungefär allt annat än att sätta sig ner och läsa eller räkna. Ni vet, sådant som man själv också vill på en semester…

skolledigt för att resa

Det gör att jag drar mig för att medvetet låta dem missa skoldagar, och tvekar för att ta skolledigt för att resa. Jag är så rädd att de ska komma efter!

Men visst lär de sig saker på resor – är det inte världens bästa skola?

Jo, det håller jag fast vid, på väldigt många sätt. Jag tror kanske dock att olika typer av resande påverkar hur mycket de faktiskt lär sig. Om man utsätter dem för situationer som gör att de får upp ögonen för olikheter likväl som behöver ta sig fram trots att miljön är annorlunda, så finns oceaner av kunskap att få.
Jag har så många gånger fascinerats av barnens uppvaknanden under resor. Vi har diskuterat olika religioner, olika kulturer, historia och politik, samhällsuppbyggnad och geografi och de har fått saker skolan inte alls kan ge dem på samma sätt. Och språk förstås – att höra dem försöka på engelska, eller härma saker och i efterhand berätta vad de förstått – får mig att hoppa jämfota inombords av lycka. Det är ovärderligt!

skolledigt för att resa skolledigt för att resa

Men – hur ovärderligt det än är så kan det inte ersätta det som skolan och utbildade lärare ger dem varje dag. Inte på långa vägar. Komplettera – ja – men inte försvara att halka efter i det andra som är så viktigt.

Och, då har jag inte ens börjat prata om relationerna och allt det som pågår mellan allt annat viktigt i skolan. Det finns många sätt att halka efter – eller komma utanför.

Inte heller har jag pratat om lärarnas situation. De, som sliter så hårt för att räcka till för alla bara inom ”normala” situationer. Vem är jag att belasta dem ytterligare, för mina privilegierade barns skull?

Så, kommer jag förlänga loven så att höstlovet blir ett par veckor, och julen blir en månad – minst? Jo, det är inte omöjligt. Men inte lättvindigt, och inte genom att bara vifta iväg alla äkta viktigheter kring lärande och relationer som inte kan tas för givet hur bra förutsättningar ett barn än har. Två veckor per läsår heter reglerna på vår skola – vilket är regler som ser olika ut från skola till skola – och rektorns godkännande behövs alltid. Jag har inga planer att kräva mer, eller ens det.

resa ledigt från skolan resa ledigt från skolan

Men vi stretchar nog höstlovet i år. Två dagar.

Hur gör ni, och hur resonerar du?

Andra alternativ för lång resa trots skolbarn

Hemskolning på resan

Notera dock att ett alternativ ju är hemskolning på resan, och jag inspirerades till exempel massor av familjen Thunbergs resa runt jorden under ett år. Men då hade de också mer tid och fick på ett sätt en vardag, och föräldrarna var oerhört duktiga på att hemskola barnen. Jag tror inte jag har den förmågan… varken själv eller vad gäller att få med mig mina barn på det. Thunbergs hemskolning var dock väldigt inspirerande, och jag imponerades också stort av sönernas Youtubekanal om resor.

Läs mer om Thunbergs jorden runt här

Svenska skolan i Thailand och andra ställen

När Annika och hennes familj bodde en längre period på Koh Lanta så gick barnen i svenska skolan i Thailand. Det finns internationella skolor runt om i världen, vilket är värt att titta extra på om man vill göra en lång resa trots skolbarn.

Läs mer om Annikas thaimout och svenska skolan i Thailand här – eller lyssna mer i detta podcastavsnitt om att vara på Thaimout med skolbarn.

skolledigt för att resa

Bilderna i inlägget är från Bali.

 1. Vi resonerar likadant, håller oss till loven. Då är det ju dessutom lättare att vara ledig från jobbet då tempot går ner. Ibland har vi förlängt lovet med någon eller några dagar, t ex förra höstlovet. Men, hade vi själva haft obegränsat med semester skulle det säkert sett annorlunda ut. Nu är det nog så trixigt att få semester att räcka till loven!

  1. Vi har ju föräldraledighet att jobba med fortfarande, och kommer ha i ganska många år. Sen är ju det inte möjligt i praktiken ändå pga de jobb vi har… men det är inga problem att få in några extra veckors ledighet på ett år.

 2. Så klokt och nyanserat skrivet, Lisa! Här kommer några tankar från mig (som går helt i linje med dina tankar kring detta). Jag tänker att man visst kan förlänga lovet med ett par dagar, det är inte hela världen, men det är viktigt att heller inte ta ledigt alltför lättvindigt för varje elev har rätt till sin skoltid. Det är ju därför reglerna finns – för elevernas skull och för att skolan är viktig för dem.

  Vi som jobbar inom skolan får ofta höra att vi är ickegenerösa som inte beviljar ledighet för eleven när familjen ska åka på semester. Det många inte tänker på är dock att i samma stund som vi beviljar ledighet så är vi också skyldiga att erbjuda stöd och hjälp för att eleven ska kunna ta igen den undervisning som hen missar. Med denna aspekt i åtanke är det lätt att förstå att den ekvationen inte går ihop. De resurserna finns oftast inte, och de resurser som finns måste istället läggas på att stötta elever som ofrivilligt varit frånvarande (vid sjukdom exempelvis). Självklart förstår vi dock om familjen ändå väljer att ta ledigt ett par dagar (såvida eleven inte missar ett nationellt prov eller liknande) men skolan har inte möjlighet att ansvara för den undervisning som eleven missat.

  Men framförallt är det för elevens egen skull, för hen har rätt till sin utbildning.

  1. Kul att få din input, du som har det omvända perspektivet – skolans.
   Precis, tror många föräldrar (som irriteras över de regler som finns) inte tänker på att reglerna finns för barnens skull. Och då allas – kollektivet såväl som individens.

   Tack för värdefull kommentar!

 3. Resonerar ungefär likadant. Barnets skolgång och ev utmaningar måste alltid gå före. Finns det utmaningar så är det inte läge att ta extraledigt. Vi får dock 10 skoldagar per år och detta har vi utnyttjat MEN då räknat matte och läst varenda dag på semestern. Sonen har inte halkat efter (han älskar matte och ligger snarare före eftersom han tycker det är kul med övningar) och då känns det ok att fortsätta som vi gjort. Min respekt för lärare och skolan är ENORM. Vi är så privilegierade! Och de gör ett fantastiskt jobb!!!

  1. Det är så svårt ändå det där… alltså å ena sidan så är det ju olika för olika barn, och som förälder ser man ju hur man tror att just ens eget barn skulle klara en frånvaro. Går det bra för dem och lätt, och motivationen är hög, så är det ju så oerhört mycket lättare. Sen kan ju lärare/rektor inte riktigt godkänna frånvaro baserat på de individuella resultatet, det lär ju gå emot hela skolans kollektiva agenda.
   Men visst påverkar det, och jag tänker ju också så i viss utsträckning… fast har samtidigt respekt för att jag ju egentligen inte vet i detalj hur det går för mina barn i skolan, och exakt hur de reagerar om de halkar efter lite pga frånvaro eller så. Alltså, jag är rädd för en ev negativ spiral av att vara lite efter och tappa motivationen lite osv. Vågar knappt chansa…

   Sen är det ju olika i olika årskurser också. Det går snabbare längre upp i åldrarna. Stella går ju i trean nu också och då är det nationella prov – skiljer sig stort mot åren i f-klass och ettan osv.

   Ja – visst är de grymma! All heder åt lärare och skolan!

 4. Väldigt intressant inlägg. Klokt! Jag har under flera år haft lite panik-tankar angående skolplikt men nu när mitt barn börjar ettan i höst, går i förskoleklass nu har tankarna förändrats och jag känner att vi kommer ha tillräckligt med dagar ändå om jag ber om nån enstaka dag innan/efter lov för att kunna köpa billigare biljetter. Då har mitt barn ändå en pappa som bor på distans i Spanien så han borde få rätt till ledighet för att umgås.

  1. Man får nog bara acceptera att det blir lite annorlunda. Men som skolsystemet ser ut nu så är det ju också långa somrar, så vill man verkligen vara borta länge så får man nyttja den tiden. För min del så har jag t.ex känt att USA och längre roadtrip kan vänta tills barnen blir lite större – för att det skulle vara en resa som passar bra att göra på sommaren och under ganska många veckor. Bucket list 🙂

   Och ja – har man ett jobb där loven kan nyttjas så kan man få många resedagar ihop på ett år. 🙂

 5. Håller helt med! Vi är väldigt restriktiva med att ta extra ledigt, max 1-2 dgr per år i samband med lov. Vi görtillräckligt med läxor hemma, och under semestern vill både barnen och vi föräldrar kunna vara helt ledigt. Vår förändrar-barnrelation behöver kunna få ha det bra utan skol/läxtjat från oss föräldrar. Och för min egen del vill jag ägna mina semesterdagar åt annat än att agera lärare och tjat kring skolarbete (för det blir det, oavsett hur väl man än har förberett barnen på det…).

  1. Väldigt bra poäng… och jag håller med, så skönt att inte behöva tjata under semestern. Vi har verkligen behövt tjata under de semestrar då barnen varit lite extra lediga. Det är inte kul för någon… men behövs ju.

 6. Till att börja med var det en SVÅR övergång att inte kunna resa hur och när vi vill när vi helt plötsligt hade skolbarn i familjen- brukar därför uppmana vänner och bekanta till att faktiskt planera in ett gäng resor innan barnen börjar skolan. Sommarlovet är långt och där ryms många resdagar, å andra sidan är det en period vi gärna stannar i Sverige. Under vinterhalvåret mår både vi och barnen bra av lite sol = återstår typ jullovet när allt är som dyrast = bara ”de som har råd” kan resa. Visst finns går det att göra bra klipp jadajada, men för merparten är det svårt att komma billigt undan.

  Men som svar på din fråga, tycker absolut att det är bra att hålla sig till loven och utnyttja de ev. extradagar som är okej att vara borta (tycker dock det är märkligt att den potten skiljer sig mkt från skola till skola).

  Att få uppleva skolgång utomlands var en fantastisk erfarenhet, både för oss föräldrar och för Sebbe. Vi är så himla nöjda och kommer absolut att försöka göra det igen.

  1. Ja, det är verkligen omställning. Jag hade helt klart underskattat den. Sen är det ju inte fullt så hårt från dag 1 så man hinner anpassa sig lite skulle jag säga… men ändå. Klar skillnad.
   Och ja – oerhört stor skillnad i pris. Jag tänker ofta att jul/nyår går bort helt pga för dyrt!

   Absolut att sommaren är rätt läge, men jag håller med om att det är svårt – för mig lockar helt klart Sverige alldeles för mycket då. Vi kommer dock absolut köra långresa till USA någon gång. När Meja är lite äldre.

   Är också sugen på en längre exit… men jag vet inte, vi rotar oss i takt med barnen och det känns inte lika givet längre. Har samtidigt fattat att det inte behöver vara läge när barnen är så små som möjligt utan åker man iväg när de är lite äldre kan de få något annat. En bekant åkte till USA för 1-3 års jobb lagom till barnen skulle börja high school. De var hur pepp som helst på det – barnen alltså.

 7. Jag känner mig ibland som en alien i resebloggar-kretsar. För där ska man ju tycka att resan är den bästa läraren av dem alla. Att barn inte ALLS innebär någon form av hinder för ett resande liv etc.
  Men jag är nog ganska konservativ. Barn ska gå i skolan. Har rätt till det till och med. Före föräldrars rätt att resa, njuta och uppleva. Barn behöver stabilitet, förutsägbarhet och rutiner osv.
  Vi tar ledigt enstaka dagar ibland. Men långt ifrån varje år.
  Nu har dottern sagt ifrån. Inga fler lediga dagar, hon vill satsa på skolan.

  1. Ja, jag håller ju med er helt – fast är också övertygad om lärande som sker på resan. Min personlighet har verkligen formats under resor, och även om mina barn är små så känns det som att även dem påverkats av resorna… i grunden. Det är så häftigt. De resonerar och refererar ofta till händelser och insikter på resor.

   Men ersätter skolan eller försvarar allt för lång frånvaro gör det inte. Ett par veckor på ett läsår tror jag dock inte de ”lider” av.

   Alltså, att ha ett lite äldre barn som själv känner så… det är ett bra kvitto på ett klokt barn, tycker jag.

 8. Kloka funderingar kring skola och resande. Vi resonerade ungefär så när det var aktuellt för oss. Vi tyckte att det är svårt att å ena sidan inför barnen poängtera hur viktigt skolarbete är, och å andra sidan ta ledigt från skolan för att spara pengar. Sen tror vi förstås att barn kan lära sig mycket och berikas av att resa och uppleva andra miljöer.

  1. Ja, det blir ju dubbla budskap faktiskt… Men jag kan stå för det, men tycker verkligen det har varit svårt att få in nödvändigt skolarbete under resorna, även om det bara handlar om läsning och dagboksskrivning.

  1. Ja.. kan tänka mig att det känns lite så och kanske planterar ett par tankar. Svårt kanske att ta till sig i förväg, men små uns av frön som planteras i medvetandet kan ändå kanske vara bra för att ha förståelse för det som kommer sedan. Och tankar om att passa på… (PASSA PÅ!) 🙂

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *