Världens vackraste stränder

Är det världens vackraste stränder som lockar dig när du letar resor? De där som ser ut som vykort, med finkornig vit sand, svajande palmer över vattenbrynet, turkost vatten och så lite folk så att dina fotsteg gör de enda avtrycken när du går längs strandkanten i din vita, luftiga tunika som fladdrar lätt i den ljumna brisen…
…ja, ni fattar. Stranden som liknas med paradiset, där vattnet inte kan vara mer turkost och sanden inte mer vit.

Finns den? 

Själv har jag knappt sett den. Eller jo – jag har såklart varit på helt magiska stränder, några av världens vackraste stränder, men helt faller fantasibilden om en paradisstrand sällan in.
Gili airs stränder är vita men sanden är inte mjuk utan sticks av krossade koraller. Costa Ricas Manuel Antonio var magisk men det var ju en del folk, och den riktigt paradisiska känslan uteblev nog ändå. Koh Bulones och Koh Mooks stränder i Thailand – och många andra där – kan förstås räknas dit men kanske är inte vattnet helt turkost ändå? Och på Sri Lankas Mirissa var sanden faktiskt ganska gul i sin nyans, så även Yasawas i Fiji om jag tänker efter. Palancar på Cozumel, Mexico hade lite stenar på botten på sina ställen, utanför paradisstranden vilkensomhelst låg ju massor av båtar ankrade och – ja. Så kan man prata… fast, nog har jag varit på många oerhört vackra stränder – och inte heller är den exakta vykortsvyn den jag tilltalas allra mest utav, utan jag letar snarare efter en känsla.

Nyligen läste jag en tråd i en facebookgrupp om resor, där någon var besviken på stränderna på Zanzibar som inte alls levde upp till paradisstämpeln (enligt personen som skrivit inlägget), och som undrade vilka världens vackraste stränder egentligen är.

Svaren var många, och här kommer några tips på sådana som nämndes mer än en gång:

Världens vackraste stränder

Tulum och Holbox, Mexico
Bali, Indonesien (här håller jag inte med – Bali är underbart men stränderna är inte vykort. Läs mer i denna guide om Balis stränder)
Filippinerna (på de inte mest exploaterade stränderna, t.ex Malapascua)
Maldiverna
Koh Rong, Kambodja
Treasure beach, Jamaica (jag är dock efter våra besök på Jamaica tveksam till att det är tillräckligt vit sand där?)
La Digue, Seychellerna

Jag är förvånad att inte fler nämnde Mauritius? Jag har flera vänner som är där just nu, och ser mycket fram emot att höra mer om det.

världens vackraste stränder
Thailand.

Seychellerna och Att resa lyxigt i Att resa-podden

Allra mest tror jag på Seychellerna. Detta nämns av många som testat flera olika ställen i kategorin ovan, och vår gäst i senaste avsnittet av Att resa-podden – resejournalisten Lina Skandevall – pratar sig varm om det, om man pratar lyxig och galet vacker destination.

Avsnittet med Lina heter Att resa lyxigt och du hittar det här;

Bubblare

Bubblare som nämns en eller ett fåtal gånger är: Rainbow beach Queensland Australian, Antigua, Aitutaki, Rarotonga, Kauai Hawaii, Barbados, St Martin, Bequia. St Vincent and the Grenadines, Perhentian Malaysia (här har jag varit, minns den som magisk men inte vykortslik), Hurghada Egypten, Samoa, Aruba, Cooköarna och Bora Bora – för att nämna många men inte fullt alla av de som nämndes i tråden.

världens vackraste stränder
Koh Mook, Thailand

Har du någon favoritstrand eller paradislik vykortsstrand att berätta om? Tipsa i kommentar nedan – jag uppdaterar gärna detta inlägg så det inkluderar allas favoriter.

 1. Kul att du sammanställt! Ska titta tillbaka hit när jag letar min strand till nästa vinter 🙂 Såg att det skrivits många bra tips i tråden. Blev väldigt sugen på Seychellerna efter detta.

  1. Eller hur, blir en bra kom-ihåg åt en själv också tänkte jag faktiskt också innan. Lina talar sig verkligen varm om Seychellerna i avsnittet. Någon dag, så…
   Även sugen på Maldiverna… men samtidigt är jag nog inte så mycket för ställen som är så tillrättalagda för turister – du vet med lyxiga resorts osv (även om de är småskaliga). Fast, på Maldiverna kan jag nog göra ett undantag – haha!

  2. Ja, tänker också att även om åsikterna alltid är personliga så innehåller listan en massa tips på riktigt vackra stränder, så jag kommer också plocka fram listan och begrunda när jag letar paradis nästa gång. 🙂

 2. Gahhh detta ämne gör mig så irriterad! Så himla töntigt att dömma en strand efter ”vithet” på sanden och vilken pantone nyans vattnet har. STÄMNINGEN på stranden är så sjukt mycket viktigare. Hur just DU mår där och då.
  Obs vill klargöra att jag inte tycker du är töntig utan människor som jagar ”perfekta stranden”. lol!

  1. Haha, håller med – det är det jag menar med att jag snarare letar efter ”en känsla”. Har varit med om kommentaren ”oj, gillade ni det stället, det hade inte alls tillräckligt vit sand för oss” – och då fattade jag ingenting. Att det var en parameter i utlåtandet hade jag aldrig tänkt mig någonsin!

   Men samtidigt – fattar att folk vill ha vacker strand och utan att den känns enormt exploaterad. Det är ju en rimlig dröm, ändå.

 3. Letar man efter perfektion så lär man få fortsätta leta. Tång och sjögräs driver in, vindar grumlar havet, skräp driver in osv. Om man är missnöjd med Zanzibar har man ett problem skulle jag vilja säga (som TS var alltså)
  Seychellerna hade de perfekta stränderna enligt mig, någon annan i tråden tyckte inte alls det i vanlig ordning. 🙂
  Bättre att bara slappna av och njuta av det som faktiskt är. (What’s here to celebrate?) 🙂

  1. Kunde inte hålla med mer – det är ju en väldigt individuell känsla och smak, och jag vet inte egentligen vad som är så viktigt med att något ska se ut som ett vykort. Fast, kan förstås fatta att man vill ha något magiskt vackert, och utan en massa folk. En rätt svår ekvation. 🙂
   Själv gillar jag faktiskt att det är lite folk, jag blir lätt uttråkad.

 4. Stranden i Tulum gillade jag verkligen, mycket bra resa överlag. Däremot var Holbox sådär, de var eco-friendly där så tog inte bort tången, bra, men inte så fint 🙂
  Håller med om Bali, var på någon fin strand, men inte de där paradisstränderna.
  Åker till Costa Rica om tre veckor så får se vad det erbjuds där, kan inte bestämma mig för vilken strand jag ska besöka där dock. 🙂

  1. Kanske en säsongs-fråga också om det är mycket tång eller inte?
   Låter oavsett som riktigt bra resmål.. inte så sugen på Mexico egentligen, men kan verkligen tänka mig Holbox1

   Åh kul med Costa rica! Älskade det… och minns stränderna som väldigt vackra. Manuel Antoni och Santa Elena mm vill jag minnas… Hm. Ha en härlig resa!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *