vilket område ska man bo i new york (18 av 24)

Vilket område ska man bo i New York?

(innehåller annonslänk)

En vanlig fråga när man ska resa till New York är; vilket område ska man bo i New York? Det är en svår fråga att besvara, för alla områden har sina för- och nackdelar och sin specifika känsla. Här kommer en enkel guide för dig som vill ha lite hjälp på traven – var ska man bo i New York?

New Yorks områden

New York, om vi nu ska hålla oss till Manhattan, indelas i några olika områden. Har redogör jag för några av dessa områden som kan passa att bo i, om man vill bo centralt på Manhattan.

Här hittar du information om alla hotell som är populärast i New York just nu! (annonslänk)

Midtown

Kanske mest känt bland turister är att bo i Midtown. Kanske är det för att det känns som att man är nära allt – som Central Park längre norrut såväl som områdena söderut, och det som många anser vara ett av stadens mesta landmärken; Times Square. Och visst är det centralt – men också stimmigt, trångt, turistigt, överprisat och utan den härliga känsla av olika karaktär som andra områden har.
Vill du gärna bo i Midtown så ta hellre några gator sydväst om Midtown – i mysiga Chelsea har du samma närhet till allt men lokal känsla, många restauranger såväl som parker, och är samtidigt nära Lower Manhattan.

Bo i Midtown om du: …väldigt gärna vill ha nära ”det mesta” och många av turistattraktionerna och det kända Theatre District.
Bo inte i Midtown om du: …vill ha mer äkta New York-känsla bortom turisthorder, inte vill betala överpriser och inte vill väckas av högljudda sirener, skrik och annat om nätterna.

vilket område ska man bo i new york (18 av 24)

Upper West Side

Mitt hjärta klappar för Upper West, mycket för att det är här den lilla lägenhet jag och Henke bodde i under tre månader ligger. Som jag älskar Upper Wests lågmälda charm! Att det är nära Central Park är en bonus. Däremot är kanske inte Upper West det ställe man bor i om man är i New York någon av sina första gånger då det är lite off, men för den som vill ha en äkta känsla och känner New York hyfsat kan det vara helt rätt – och tunnelbanan går ganska snabbt och gör en flyttbar trots läget.

Bo på Upper West om du: …vill ha en lokal NY-känsla, ha ett stort restaurangutbud såväl som gott om butiker och annat, och du vill vara riktigt nära Central Park.
Bo inte på Upper West om du: …vill ha nära downtown, ha puls utanför dörren snarare än lokal loppis och du ogillar Södermalm i Stockholm.

vilket område ska man bo i new york (18 av 24)
Upper West – ett stenkast från Jackie Onassis reservoir i Central Park.

Upper East Side

På den östra sidan av parken har du Upper East, som bjuder på en mer posh känsla. Här är det dyrt, med känsla av lyx och flärd. I mina ögon är det också lite opersonligt, och jag själv föredrar den mer avslappnade stämningen väster om parken.

Bo på Upper East om du: …vill ha ett lugnt område att bo i, och där du kan kolla in New Yorks lite äldre societetsklientel, fina byggnader och husfasader och små lyxiga butiker.
Bo inte på Upper East om du: …vill att det ska hända roliga saker i ditt område, och du vill se mer än huvudsakligen lägenhetsområden.

Lower West Side, Manhattan / Meatpacking, West Village, Greenwich Village, SoHo, Tribeca

Det är kanske lite slarvigt att helt bunta ihop alla områden ovan under samlingsnamnet Lower west side, men en bloggpost bör ha lite begränsat utrymme så vi låter det vara så. Dessa områden är i mitt tycke bland New Yorks absolut trevligaste, även om till exempel SoHo sedan länge slutat vara ett hippie-konstnärsområde och snarare är ett med känsla av smålyxig shopping och stort utbud (och mycket folk). Greenwich Village/ West Village är enormt charmigt med mysiga restauranger och caféer i varje hörn, och Tribeca har sedan länge ansetts segla upp som en trendig ny favorit i området. Samlar frisk luft och grönska gör du längs Hudson River eller längs Highline Park.

Bo på Lower Manhattan om du: vill ha en mysig atmosfär som känns mer äkta, och du vill ha allt det utbud man kanske förväntar sig när man är i New York vad gäller… precis allt. Allt.
Bo inte på Lower Manhattan om du: …vill checka av turistattraktionerna enbart, och inte är intresserad av ett charmigt nattliv, eller om du prompt vill ha nära Central Park.

Här kan du läsa en recension om Hotel Hugo, Soho, som vi bodde på 2017.

vilket område ska man bo i new york (18 av 24)

Lower East Side

I sydöst ligger trendiga och häftiga Lower East side, med ett nattliv som är svårt att inte ryckas med av. Det finns också flera riktigt snygga boutiquehotell, och det är lätt att hitta trendiga hotell här – gärna med minst lika trendiga barer.

Bo i Lower East om du: …vill vara lite mer speciell än de som bor på andra ställen (hehe), inte störs av ett livligt nattliv utanför och gillar trendiga hotellupplevelser.
Bo inte i Lower East om du: ...vill ha nära till dagsutflykterna (förutom broarna som är nära härifrån) eller lugn, ro och noggrant sopade gator utanför dörren.

Lower east är liksom mer… detta. (PS, I love it)

Områden utanför Manhattan / Brooklyn, Queens mm

Givetvis finns många ställen att bo på även utanför Manhattan, som trendiga Williamsburg i Brooklyn – och man är inte långt borta med tanke på att det bara är några stopp med tunnelbanan. Dessutom kan det vara billigare än Manhattan, och ha större utbud av alternativ till hotell, dvs att hyra lägenhet eller liknande.

Andra tips om boende i New York

  • Det är enormt dyrt med hotell i New York. Förvänta dig lägre standard och mindre yta än hemma.
  • Vägglöss kommer och går… håll ett öga på Bed Bug reports-sidan för att se eventuella rapporter på ditt tänka boende.
  • Kolla om skatt ingår eller ej i avgiften som är specificerad på din bokningssajt – ibland läggs den på efteråt.
  • Frukost ingår sällan – men att gå ut är trevligt (om än inte billigt)
  • Ibland går det att fynda hotell i sista minuten. Se till att ha avbokningsbart hotell och håll koll på sajterna – vissa har riktiga superpriser väldigt kort inpå (inte minst i lågsäsong), och ett annat alternativ är att åka ospecificerat. Det finns många sajter som är specificerade på sådana modeller.
  • Kolla lägenhet som alternativ. Det finns en lag om att korttidsuthyrning inte är tillåtet, men ändå är utbudet stort.

Vilket område jag väljer att bo i när jag åker till New York? Helt klart södra Manhattan, och något av områdena jag klumpar ihop som Lower West Manhattan ovan.

Vad väljer eller rekommenderar du?