Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed

Att plugga utomlands och hur det påverkat min karriär

**inlägg i samarbete med EF Education**

Jag har flera gånger här i bloggen berättat om att jag valde att studera utomlands en del av min utbildning, och hur det påverkat mig som person. Man tar med sig så mycket från en period utomlands, och jag har haft med mig mina erfarenheter genom hela livet. Jag tror faktiskt att jag inte hade varit där jag jobbmässigt är idag om jag inte hade åkt för att plugga utomlands. Det var under min termin i Australien som jag verkligen blev bekväm med engelskan – och lugnet i det språket har jag haft med mig sedan dess.

plugga utomlands
På fjärran jobb, i Indien för en dryg månad sedan.

Plugga utomlands och bli trygg i ett andra språk

Egentligen är Australien ett lite speciellt att odla språkkunskaper, för den australiensiska dialekten är så oerhört stark. Det tog tid för mig att komma in i, och jag vet att jag ofta tyckte att det var frustrerade. Men – det jag lärde mig allra mest språkmässigt av att plugga utomlands, och kanske just genom att engelskan där var lite extra svår, var att inte stressa. Om jag inte hittar rätt ord eller uttryck så tar jag bara ett extra andetag, och sedan säger jag det jag tänkt säga på ett annat sätt. Det funkar också!
Jag tvekar aldrig att använda engelska i någon situation, och känner mig alltid trygg med mitt andraspråk. Det handlar inte om att jag är en stjärna på engelska – utan att jag vet att man lyssnar på mig ändå. Jag behöver inte låta som en person med engelska som förstaspråk för att det jag säger ska vara rätt, utan det räcker att jag är avslappnad och bekväm i att växla språk. Jag är trygg i det, i alla situationer – och jag blev det där och då.

plugga utomlands

plugga utomlands
Bild: Liniztravel

Att jobba i en internationell miljö

Jag började jobba i en internationell miljö några år efter min examen, och sedan dess har det varit min vardag. Jag har jobbat som projektledare i USA med leveransteam i Sverige och Kina, jag har jobbat med partners i Tyskland och Estland, jag har varit ledare för team i Indien och varit med om outsourcingresor till företag i helt andra delar av världen än Sverige. Det är inte bara mitt karriärval i sig som är rätt för mig, utan hela den internationella miljön ger mig en boost varenda dag, och har gjort sedan första stund då jag kom att hamna i den kontexten. Jag har inget stort behov av att resa i jobbet – det är min vardag hemma alldeles för viktig för – men att få kulturer och språk i min vardag stimulerar mig på alla plan. Jag är så glad att jag lade grunden för det under min period i Australien – bland surfkurser, kängururs, studentfester och naturupplevelser.

plugga utomlands

**inlägg i samarbete med EF Education**

Följ mig!

Mer läsning...
skoter i idre fjäll-skotersafari
Skoter i Idre Fjäll – fartfyllt skotersafari i en vacker fjällvärld