resa till Ecuador och Galapagos

Drömmen – det blir en resa till Ecuador och Galapagos

Ja, det väntar en drömresa för mig – alldeles snart. Kan knappt förstå att jag ska resa till Ecuador, toppat med magiska Galapagos, men det är sant! Nyp mig i armen! 

Vi pratar mer om det i vårt avsnitt om Att resa på drömresan, avsnitt 85 av Att resa-podden.

Drömmen om en resa till Ecuador

Egentligen kanske jag inte drömt mest eller längst om just en resa till exakt Ecuador, men överst på min lista över drömresor har länge stått Peru samtidigt som mina drömmar kanske inte har inte varit just Peru utan snarare Sydamerika. En så stor kontinent med så mycket variation att erbjuda, och åh så lockande! Landskap och kultur, vyer och historia. På många sätt känns det helt sjukt att jag aldrig varit i Sydamerika, men det finns många anledningar. 

Ecuador – ett Sydamerika i miniatyr

Så, när jag och Annika fick chansen till en jobbresa någonstans i trakterna så började vi prata om att resa till Ecuador. Hos mig har det funnits i medvetande och resedrömmar mer aktivt sedan en SVT / Familjer på äventyr-familj som skildrades bodde just i Ecuador; Familjen Gunnarsson i kuststaden Jipijapa. Ecuador är grannland till Peru, och ett litet land – och det pratas ofta om att Ecuador är som ett helt Sydamerika i miniatyr. Här finns mycket av Sydamerikas landskap och tradition samlat. Man har inkakulturen och historien (och jag med mina Macchu Pichu-drömmar borde verkligen besöka några ruiner) och man har landskap från kustland och floddelta mot Stilla havet till vidsträckt lågland med Amazonas och tropisk regnskog och inte minst; höga bergstoppar med vulkanlandskap och bergskedjor med många toppar på runt 6000 meter. Huvudstaden Quito ligger på hela 2800 möh – världens högst belägna huvudstad. Ni kanske förstår vad tankar på detta gör för en bergtagen som mig? Drömmen! 

Vår reseplanering pågår, och drömmarna är så många men det är förstås fokus på att skildra sådant som många är intresserade av och som samtidigt tilltalar just mig och oss. Några höjdpunkter i Ecuador som finns på listan över sådant som drar är;

#Quito; Ecuadors huvudstad, så högt belägen i Anderna med historia, kultur och vyer. Ser fram emot att uppleva den staden!
# Vulkanen Cotopaxi; Hög höjd, vackra vyer och en mäktig vulkan. Jag vill vandra!
# Lagunen Quilotoa; Och så lagunen Quilotoa, också ett mecka för vandrare som i sin fulla sträckning Quilotoa loop slingrar sig 200 km genom Andernas landskap (Moa gick i 4 dagar!). Dit!
# Amazonas; Se framför er kanot in mot Amazonas (möjligen efter diverse andra transporter först, men ändå). En stilla, mäktig flod, och omgiven av Amazonas djungel. Se inspo hos Cathinka här. Och så vattenfall. Kanske klättra i dem som 29 grader gjorde. Åh!
# Banos; En riktig äventyrsstad sägs Banos vara, med linbanor, rafting, klättring och mycket mer. Ecuadors svar på Nya Zeelands Queenstown? Jag älskade Queenstown så även om Banos verkar turistigt så lockar det ändå.
# Havet; Långa vidsträckta stränder. Kanske inte de turistigaste eller vackraste med Thailandsmått mätt, men med äkta känsla och utsikt över Stilla havets horisont. Ja tack!
# Choklad; En liten bubblare, men visst har ni sett den mörka chokladen från Ecuador på de finaste hyllorna på godisavdelningarna? Jo. Mindo, reste Linda till. Något sånt för mig (och kanske ännu mer godisråttan Annika) vore nåt.
# Inkaruiner; I väntan på Macchu Picchu (som kommer bli någon gång), så finns drömmiga inkalämningar även i Ecuador. 
# Otavalo och ecuadorianska marknader; Hantverk är lång tradition i Ecuador liksom i många andra delar av Sydamerika, och i Otovalo hittar man den allra största marknaden för de färgstarka textilierna – och smycken, lädervaror och annat. Ecuadoriansk tradition färgstarkt paketerat, på något sätt. 

Ungefär det och lite (mycket) till… lockar. 

Galapagos – drömresa och once in a lifetime

Men så var det Galapagos. Galapagosöarna tillhör Ecuador, och det är enbart från Ecuador man kan flyga till Galapagos. Det känns som en once in i a lifetime och jag vill så se och uppleva de omtalade Galapagos, öarna där tiden på många sätt känns som de stått stilla sedan dinosauriernas tid. Sett till natur, ja, men framför allt förstås det marina djurlivet. 

Det blir mer tight på helheten, men vi tar oss tiden och prioriterar att åka till Galapagos så lite av önskelistan för Ecuador ovan får stå tillbaka till fördel för att komma till Galapagosöarna. Vi tänker oss att backpacka runt där i några dagar och se så mycket det bara går på en rimlig budget – vilket också känns som mer intressant inspiration till de som följer oss i våra kanaler.  

Hur lång resa till Ecuador och Galapagos?

Ja, resan är lång men fullt överkomlig. KLM flyger direkt från Amsterdam, vilket tar 11,40. Anslutningen i Amsterdam är kort så i sin helhet tar det runt 15 timmar.
Klimatkomsensationen landar på från 1300 inkl Galapagos beroende på vilket projekt jag väljer.

Nedräkning…

Det är tre veckor kvar tills vi åker, och jag har svårt att hålla tankarna på många andra ställen. Att peppa för en drömresa, en resa till Ecuador och Galapagos…. Så ljuvlig känsla det är!