lisa stockholm tak

Asian Post office, Misshumashu, Pharmarium och plankstek i Gamla stan

Igår kväll hade vi en kväll i stan med ett par kompisar. Började med att köra ett pass på hypade träningsställe Barrys Stockholm – det var en ny upplevelse i träningsväg och väldigt roligt. Inget jag kommer känna behov av varje vecka, men för att spetsa med någon träning då och då – gärna. 

Misshumasshu – nytt från Adam & Albin i Birger Jarlspassagen

Vi hade siktat in oss på middag på Misshumashu som drivs av den grymma kokduon Adam & Albin. Rätterna är – som på så många ställen i Stockholm – en mix med mycket asiatiska influenser, Stockholm möter Tokyo, och rätter som med fördel delas. Family style, som man ofta säger utomlands. Jag älskar det konceptet, och jag älskar rätter med just dessa smaker. 

Maten på Misshumasshu

Så maten då? Jag blev absolut inte besviken. Vi käkade en enormt god variant på guacamole, där vi själva fick mixa ner en perfekt mjuk avokado i sin fantastiska smaksättning och den vegetariska tacon med aubergine var hundraprocentig. Även den tunt skivade tonfisken med krispiga risbollar var grym, ett spett med pork neck riktigt bra om än mindre spännande och beef slidern väldigt god som avslutning. Den enda rätt jag inte wow-ades av var kungskrabban, men kanske för att den var så dyr så det var svårt att fullt motivera det – även om den var god och lyxig. Priset motiveras ju helt klart av den fina råvaran. Så ja – maten är grym, och får full pott. Priset i stort fullt rimligt för mat av klass.

Miljön på Misshumasshu

Miljön däremot – den levererade inte enligt min smak. Det känns som att man vill uppnå en väldigt stram, japansk känsla och ge utrymme för livlighet men jag vet inte. Jag tyckte det kändes för stelt, lite som en amerikansk diner med asiatisk känsla men att bänken jag satt på var för hård, att det blev nästan stimmigt i överkant (och då var publiken ändå överraskande icke-ung) och helt enkelt inte alls särskilt mysigt. Förstår faktiskt inte vad man vill nå? Det var nog faktiskt så pass så att detta i sig gör att jag hellre väljer ett annat ställe en annan gång – trots den väldigt goda maten och trevliga och uppmärksamma servicen. Jag vet att inredningen hyllats för sin enkelhet, men jag är nog mer för ombonat ändå. 

Baren. Inne i restaurangen missade jag fota och folk kändes för nära, men well. Givetvis lär baren vara mer välbesökt en torsdag i oktober än en tisdag tidigt i augusti. I restaurangen var det däremot fullt.

Då tycker jag att Asian Post office – som på många sätt känns som samma lika – är härligare. 

Misshumashu ligger i Birger Jarlspassagen och består förutom restaurangen med 70 platser av en bar och en take-awaydel. 

Asian Post Office – härlig restaurang från Supper-familjen

En kväll i början på sommaren, då vi också liksom denna vecka hade sommarlovsfirande barn hos  pensionerade mor/farföräldrar medan vi jobbade, så åt vi på Asian Post office. Och alltså – detta ställe har jag drömt om sedan dess. När kan jag få komma dit igen? I min smak så har Asian Post office kanske inte allt men väldigt mycket. En riktigt skön miljö som känns stimmig men mysig och ombonad på samma gång. En levande bar. Möjlighet till viss spontanitet – har man inte bokat innan (att rekommendera) så finns flera bord vid baren där man sitter väldigt bra. Och maten! Oj så gott! Den är inte fullt lika ambitiös på ett ”vi kan fine dining men gör det enklare”-sätt utan mer bara är, men jag gillar riktigt god mat utan knusslighet. Också. 

Det finns några tips till Asian Post office och deras meny, som till exempel populära popcorn shrimps. Jo – de kan rekommenderas, absolut. Men inte övertygande så. Ta det du tycker låter gott, helt enkelt – jag tyckte allt var bra. Däremot så är ett tips att kosta på en drink innan maten. Här är deras drink ”thai basil” väldigt omtalad och den rekommendationen är så värd. Jag tog en Clarified Strawberry som var god men inte i närheten av Thai basil, den gröna skönheten på bilderna nedan. 

Och well. Sorry ”lagom” bra bilder. När jag är ute på middag med vänner knäpper jag möjligen någon bild i farten, så hemligt jag bara kan, för att senare berätta för er men med ett försök att inte störa mina vänner… så resultatet blir därefter. 

Asian Post office ligger på Regeringsgatan 66, och drivs av samma personer som har Supper som finns i flera städer inklusive Åre. 

Family style i Gamla stan, turist javisst! 

Både kvällen i början av sommaren, då vi varit på Asian Post office, och igår efter middagen på Misshumashu så promenerade vi hemåt med stopp i Gamla stan. Jag är ytterst sällan i Gamla stan, men samtidigt så tänker jag varje gång att jag verkligen förstår att turisterna tar sig dit trots att det är just bara turistigt. Blandat med en hel del riktigt bra krogar, om man har koll på sådana. Dit hör inte de flesta uteserveringarna på Stora Nygatan eller någon av Lång-gatorna, men just därför satte vi oss på en sådan igår.

Som varje gång jag går runt, mot och i Gamla stan så blir jag… hänförd. Typ. Hade jag sett sådan miljö i vilken annan stad som helst i hela världen hade jag blivit känslosam och gått bananas med kameran på samma gång. I Stockholm gör jag inte det – men borde. Gamla stan är så fint. 

Men igår satte vi oss på ett riktigt turisthak, och fascinerades lite av det ändå. Att vi satt och adderade lite locals-känsla till just det stället där och då. Är vi i Sverige (och framför allt Stockholm) dåliga på det? Är vi väldigt anti, ställer oss lite över de turistigare ställena? För mycket? Har du tänkt på det? Tänk charmen man känner i till exempel Italien eller så, där det känns väldigt mixat. Hm. Det funderade vi lite på. 

Vid borden runt om satt en lettisk (el dyl) familj, ett tjejgäng från Italien och två spanska familjer. Vi tillätt oss att kolla lite på vad de beställde, på detta ställe som på stora skyltar lockade med Swedish meatballs with mashed potatoes, cream sauce, lingonberries and pickled cucumber. Såklart det, men vid många bord samsades framför allt plankstek och ugnsbakad lax – och vid alla bord åt alla maten family style. Tog lite kött, lite potatismos, någon köttublle, lite grönsaker, lite lax och testade allt. Charmigt, kände jag. Gör de så, Stockholmsturisterna? Bra, det gör de ju rätt i. Om nu denna mat, på denna gata, är vad som ska presentera den svenska maten. En kan ju hoppas att de någon dag går på någon av alla grymma krogar vi har istället – som Asian post office eller Misshumashu. Eller ungefär vad som helst som inte ligger på en gågata i Gamla stan och har skyltar om Swedish Meatballs utanför. 

Pharmarium – med grymma drinkar i Gamla stan

Vill man avsluta som en stockholmare i Gamla stan är det dock till Pharmarium man ska gå. Det gjorde vi på den där före-semestern-kvällen. Drinkarna där är helt magiska, så gillar man sådana så är det ett must-go. 

Så, en dos Stockholm till mig och vidare till er. Älskade stad!