Decemberljus, julstämning och corona i Åre

Vi kom till Åre sent torsdag kväll, jag och barnen, och anslöt Henke som redan varit uppe några dagar. Det var ett Åre maxat av julkänsla – byn gör ju sig så bra för det.

Snön föll den kväll vi anlände, och gjorde ett härligt vitt täcke på marken. Ett behövligt sådant, har jag förstått – säsongen 2020/2021 har inletts på ett snöfattigt sätt i Åre.

Snöläget i systemet

Det gäller även systemet, där säsongsöppningen den 18e december innebar många öppna liftar för att kunna sprida ut antalet åkare men färre öppna pister. Det skulle behövas en rejäl snödump! Vi håller tummarna för en sådan inom kort.

Men ja – det är öppet, vi hittar våra pister och hittills har högzon varit öppen med en härlig, välpreparerad pist ned varenda dag sedan vi kom.

Corona i Åre och köer och avstånd i praktiken

När jag lagt lite instagram stories härifrån så har jag fått frågan om hur det funkar med köerna. Går det att hålla avstånd i liftar och liftköer? Hittills – ja. Såhär.

Liftköer och corona

Vanligtvis består liftköer av att man kommer ner till liften och landar någonstans i en stor klunga av folk. Nu är det fållor vid alla liftar så att man står på led istället för i en klunga. Här står man bara bredvid den man är i sällskap med om ens det – naturligt är att stå på led. Det är ju då minst två par skidors avstånd mellan två personer i kön, och fållan bredvid går en stavlängd ifrån. Med det sagt så kan det se ut som enorm kö, men då de är så luftiga så går de ändå snabbt. Skistar har verkligen ansträngt sig och jag tycker att de lyckas! Vid liftar ropas det konstant meddelanden om att åka lugnare än vanligt, ta fler pauser och kolla utsikt snarare än att maxa höjdmeter – att i år åker vi med omtanke.

Det ser alltså mer trångt ut än det är. Jag är inte ett dugg orolig för köerna – detta funkar.

Corona i liftarna

Till varje större sittlift – 6- och 8-stolsliftar – så finns en kö från vänster och en från höger. När man kommer fram så frågar personalen hur många man är i sällskapet. Stolarna fylls således från båda håll med ett sällskap från varje, och 2 stolar mellan varje sällskap. I gondolen tillämpas ungefär samma princip, men här är det av naturliga skäl fler gondoler som går med få personer och det har sin påverkan på köerna som tar längre tid.

Restauranger och värmestugor i backarna

På restaurangerna finns ett maxantal på besökare, och köandet sker utomhus med nummerlapp eller dylikt. Vi har visserligen inte kollat detta så noga i praktiken – att äta ute varje lunch är inte aktuellt för oss ändå och än mindre nu. För att sprida ut antalet besökare men samtidigt kunna supporta restaurangerna som lider så ekonomiskt av detta, så går shuttlebussar från liftarna och ner till byn för att luncher ska kunna ätas där istället för i backen.

Värmestugorna har maxantal, och är enormt luftiga. Det har i år ställts upp många extra värmestugor i form av tält, och det finns fler takeout-kiosker som t.ex Scans Korv & Curve där korvmenyer kan beställas i app och levereras direkt från kiosk utomhus.

Grillarna är tända och hittills får vi vara tacksamma att vädret varit på vår sida. För vår del blir det lite självreglerande med detta – vi tar en sen frukost, åker några timmar och äter en sen lunch hemma eller grillar något utomhus.

Åkning – dagtid, morgon eller kvällsåkning

För att sprida ut åkarna över dagen så körs mer kvällsåkning – varje kväll i nästan alla områden.

Vi gör som alltid och försöker maxa några morgnar genom att vara i VM8-an vid öppning. Det är alltid värt det!

Hur mycket folk är det egentligen?

Det har inför säsongen pratats om bokningsrekord och ja – kanske är det mer folk än vanligt? Det brukar vara lugnare framför allt vid jul, för att sedan explodera vid nyår. Det är också därför vi i år liksom alla år försöker komma tidigt, före jul, och fokusera mer på julhelgerna än nyår. Stämningen är mysigare – lugnare och mer familjär.

Om vi inte hade haft vårt eget ställe, där vi skulle spendera 3 hela veckor över helgerna, utan varit inne på en nyårshelg i Åre så vet jag inte hur vi hade tänkt. Kanske bokat av? Någonstans är det ändå så annorlunda och det på ett sämre sätt. För mig är Åre allt. Folk, restauranger, träning på SATS, äventyrsbad, avslappnad åkning och tid utomhus. Det är något annat denna gång.

Men, jag föredrar det framför ett regnigt Nacka. Njuter så. Det är en dubbel känsla, med allt. Magi, njutning, tacksamhet, hopp.

Varje kväll promenerar vi i byn. Det är i det närmaste tomt på restaurangerna. De flesta erbjuder genomtänkt takeout. Kommer det att räcka?

Vi hade tänkt äta julbord ute, på julafton. Det är vår grej för extra mysfaktor, inte minst när vi i år för första gången någonsin är bara familjen och ingen mer. Men vi är 5 i familjen. Hur noggranna det ställe vi i somras bokade för julbord är så får inte inte sitta tillsammans och är inte längre välkomna. Vilket lyxproblem. Och vad tungt det ändå känns. Får man känna så?

Vi har det bra. Njuter. Det är härligt i backarna, allt funkar och flyter och vi är lika tacksamma att vara här som Skistar och byn som bygger så på sin turistnäring är över att vi är det. Decemberljuset är fullkomligt fantastiskt med soluppgång halva dagen och solnedgång den andra halvan. Och mörker, lugn och mys. Julstämning. Så många rätt, alla om jag tänker så. En våt filt över allt, som över 2020 generellt. Men ljuset och tiden ute, tillsammans. I allt njuter jag, så mycket mer än på väldigt länge.