The Winery Hotel – ett snyggt hotell i Stockholm med vinproduktion och industriell edge

Jag älskar snygga hotell. Älskar, älskar, älskar. I tider av pandemi är det nästan just härliga hotell jag längtat mest till, mer än till stränder och värme. Det är något med känslan av att komma in på ett stylat och snyggt hotell, med miljöer man bara vill vara i. Öppna dörren till sitt rum, tända ljuset och se var man ska få bo. Åh!-a och Ah!-a lite över coola lösningar, sätta sig i sängen och känna av hur mjukt det är (alltid perfekt mjukt) och hur frasiga täckena är (alltid åh så frasiga!).
Hotell är synonymt med något annat än hemma, och med det synonymt med ett avbrott i vardagen.

Kanske är det därför jag är så orimligt pepp på att som en väldigt välkommen omväxling lämna hemmet och bege mig så (för mig) kort som till Solna, några kilometer norr om Stockholm, och checka in på The Winery hotel för en staycation. En natt mitt i allt annat, mellan avslutat jobb för dagen och påbörjat dagen därpå. Det är ju så i dessa tider – att en natt av något annat känns så stort och speciellt, och kan ge den där känslan av om inte semester så iallafall något annat. Staycation, i sin rätta bemärkelse.

Jag kom till hotellet en eftermiddag tidigare i höstas, efter en dag på jobbet – lagom för att hinna snöra på mig träningskläder och ge mig ut. Det finns ett gym på hotellet, men jag ville ha frisk luft och med Brunnsviken som närmsta granne kändes valet ändå enkelt. En enkel passage under vägen – E18 går utanför hotellet och adderar till den urbana känslan – så är man där, vid vattenkant. Brunnsviken runt är en 11 km lång runda, men jag nöjde mig den första dagen med att gå fram till och runt Hagaparken som ligger ett par kilometer ifrån hotellet. Jag avslutar vistelsen på ungefär samma sätt, och går längs hela den 5 kilometer långa promenadvägen längs strandkanten in till city.

Det berättar väl det som kanske behöver sägas om hotellets läge. Det är några kilometer från stan, och dess läge nära vägen tillför ytterligare till hotellets redan urbana känsla. Så, nej – för cityweekenden där man konstant vill vara mitt i Stockholms-smeten är det kanske inte rätt, men the Winery är ett hotell som jag absolut kan säga att det är värt att åka en omväg för. Eller, åka till som en destination i sig. Tveklöst värt!

Så, jag ska berätta lite mer om varför jag tycker det.

Inredning allmänt och gemensamhetsutrymmen

Kanske är det fel ände att börja i, men jag har en förkärlek för det industriella, i kombination med ombonat och därför blir det just i den allmänna inredningen och gemensamhetsutrymmen med lobbyn jag börjar. För, hur snyggt är inte detta? ”Urban winery hotel” kallar man själv stilen för, och det är ju bara att hålla med.

Som vinälskare så är jag lättflörtad när det kommer till flaskor längs väggar, insyn till vinproduktionen, vintunnor och annat. Här hänger man gärna med ett glas från baren, eller haffar ett bord för att jobba.

ETT HOTELL. ETT VINERI. EN MÖTESPLATS.

The Winery Hotel

Vineriet – vinproduktion och vinprovning på Winery hotell

The Winery Hotel är det mest nordliga urbana vineriet i Norden, och bakom reception och bar syns genom glasväggar vineriet med sina stora ekfat och tankar i rostfritt stål. Vinproduktionen görs på vin från druvor som hotellet i september varje år fraktar från sin egen vingård i Toscana, och vill man veta mer så kan man fördjupa sig genom guidade turer och vinprovningar av olika slag. Det vill jag göra nästa gång, för att bara beställa ett glas husets gör det inte riktigt rättvisa.

Rummen

Rummen är ombonat mysiga och går i samma stil som lobbyn – och jag stannade med glädje kvar till utcheckningens sista sekund och jobbade ostört i skön miljö. En bonus med vardags-staycation!

Pool på the Winery hotels tak – en omtalad rooftop

På taket till the Winery hotell finns en Rooftop bar och pool – som är omtalad som en av världens 10 bästa takbarer enligt den amerikanska affärstidningen Forbes.

”It’s the sixth floor of this hotel in Solna, on the outskirts of Stockholm, where the rooftop life comes alive. Along with a restaurant that serves wine, cocktails and Italian streetfood, the hotel hosts DJ sessions that create the sensation of being in a much larger city.”

Forbes, 15 juni 2018

Well. En kylig och grå höstdag kommer den kanske inte fullt till sin rätt, men jag kollade in baren och poolen (som höll 32 grader vid mitt besök) och inser att jag behöver komma tillbaka en annan årstid. Jag håller visserligen på ett sätt the Winery som ett bra hotell att besöka en mörkare årstid just för att det är så mysigt murrigt – men är beredd att tänka om.

Restauranger och frukost

Inne på the Winery Hotel finns två restauranger – Winery Kitchen med lite rejälare och mer ’avancerad’ meny, vilken dock tyvärr var stängd när jag var på hotellet, och ett lite mindre ställe med en meny som inspirerats av Toscana. Där, i Terreno Deli, äter jag min middag och blev inte besviken. Vällagad och riktigt god italiensk mat på fina råvaror.

Frukosten serveras i huvudrestaurangen Winery Kitchen. Miljön är skön och buffén lite mindre än vanligt under pandemitider men fräsch och har allt jag önskar.

Pandemi, ja. Nu var det ett tag sedan jag var på the Winery och vi vet alla hur läget är. The Winery är noggranna med att vara en säker miljö, och är också certifierade enligt safe hotels CovidClean. Men mitt bästa tips är annars att ge bort en hotellvistelse i julklapp. Bättre tider kommer och som då en liten getaway är välkommen! För en sådan tipsar jag helt klart om fina the Winery, och skulle jag själv önska så skulle Wine & Dine-paketet stå överst på önskelistan. Jag vill ha mer inte bara av hotellet utan även av vinerna, de förtjänar att testas lite mer än vad jag tog tillfälle till.