Rypetoppen höghöjdsbana tips

Rypetoppen – en galet fantastisk höghöjdsbana

Gillar du äventyr, och kanske specifikt höga höjder med coola utmaningar? Sådana där det kittlar lite extra? Har du en förkärlek för häftig natur och naturupplevelser?

Svarar du ja på en enda av dessa frågor så ska du åka till Rypetoppen, som är Skandinaviens i särklass största och häftigaste höghöjdsbana. Spektakulär är bara förnamnet!

Det absolut häftigaste med Rypetoppen är att hela höghöjdsbanan är totalt integrerad i den mäktiga naturen. Att gå i en uppbyggd bana mellan träd som de flesta höghöjdsbanor kan erbjuda känns totalt ointressant när man upplevt ett ställe som Rypetoppen. På denna anläggning görs klättring längs sluttande, 90 graders bergsväggar ovan rinnande vattendrag, på smala och svajande hängbroar med det forsande vattenfallet Brudslöjan (med 24 meters fall) så nära så det stänker vid fotknölarna och med ziplines på upp till 320 meters längd och på hög höjd över vatten och raviner. Sa jag mäktigt? Rypetoppen är något alldeles speciellt, som inte går att föreställa sig förrän man upplevt det. Och det vill man – missa inte detta fullkomligt otroliga ställe!

Rypetoppen ligger i Norge, ungefär 60 kilometer och en timmes bilresa från Åre.

Flera av banorna har svårighetsgrad röd och svart, och det bör inte underskattas. Här går man på totalt vertikala leder, längs klippväggar i en känsla av 90 grader med små bultar att sätta fötterna på. Långt under möter störtande klippor vattendraget.

Ser ni människorna längst upp till höger längs klippväggen? Ja, där! Längdgräns är 140 cm på de mest utmanande (och läskigaste) banorna, och man kan absolut inte vända en bit in i banan så lyssna in era barn (och er själva) rejält här innan ni ger er ut. Det är inte egentligen svårighetsgrad som gör det allra mest utmanande och ur det perspektivet är de klassade som röd – utan det är dess höjd och inramning som kittlar. Min puls var hög, jag frågade mig själv flera gånger varför jag utsätter mig för sådant här gång på gång och… njöt, gjorde jag. Kände stolthet, adrenalin och njutning!

Mellan klippväggar och klätterbanor sträcker sig långa linbanor över vattnet. De är kittlande, häftiga och galet roliga!

Ett riktigt häftigt inslag är vattenfallet Brudslöjan som känns helt integrerat i höghöjdsbanan. Här går leden över vattenfallet på en smal, svajig hängbro med glesa steg.

Yes, vi älskade detta – jag, Henke och Max som var 11 år när vi besökte Rypetoppen.

Det är dock inte bara de mest adrenalinlystna personerna över 140 centimeter som har roligt på Rypetoppen. Även yngre barn kan ha en riktigt rolig dag i klätterparken, som har en stor del som är mer som en klassisk höghöjdsbana. Meja var 6 år vid besöket och otroligt pepp över att gå de olika lederna som passade yngre bättre, och samtidigt kunde övriga i sällskapet variera med de svårare banorna i samma område – svårighetsgrader från grön till svart.

Hon hade längtat efter att få göra en höghöjdbana för länge (men tidigare varit för liten när vi varit på andra ställen), och så modig, lycklig och stolt över sig själv!

Några praktiska tips till Rypetoppen

I stort får man allt man behöver när man betalar inträde till klätterparken, med hjälm och förstås sele – men handskar är att föredra. Detta säljs på plats men ett mer ekonomiskt alternativ är att ta med sig om man redan har hemma. Klädsel smidigt bekvämt, och för all del – glöm inte myggmedel!
Det finns gott om picknickbord och rekommenderas att ta med matsäck. Ni kommer att vara kvar längre på Rypetoppen än ni tror på förhand, bli inte förvånade om ni spenderar en hel dag klättrandes och njutandes av miljön. Blåser det mycket så stängs lederna längs och över raviner, så en blick på väderrapport i förväg (och Rypetoppens hemsida) är viktigt inför besöket.

Have fun!