Semester i Stockholm – hemester under första ledighetshalvan (och Roadtrip i Europa i podd)

Det är så ovanligt så ovanligt – ja, allra första gången någonsin tror jag? – att vi stannar hemma för semester i Stockholm så länge som vi gjort denna sommar. Mellanlanda mellan olika roadtrips runt om i landet eller resor längre än så brukar snarare utgöra hemmatiden. ”I år ska vi försöka vara hemma lite”, kan vi säga, i övertygelse om att det inte är så dumt ändå. Vi har ett hus med härlig utemiljö, en badplats i sjö ett par hundra meter bort, hav och skärgård strax bortanför och ljuvliga Stockholm med sitt enorma utbud en kvart hemifrån med buss. Semestervänligt är det utan tvekan. Men, i stort så jobbar inte ”stockholmare” så utan de allra flesta flyr och är borta majoriteten av semesterveckorna och det betyder att barnen inte har någon att vara med och då går det snabbt till uttråkning, gnäll och inte särskilt mycket semesterkänsla för någon.

Men så blev de ju tonåringar (två av dem).

Dessa vill, har jag förstått inte bara genom mina egna utan en empirisk undersökning i omgivningen, helst vara hemma. Det är helt enkelt skönt, chill och bäst och är någon hemma får man ihop något bra häng och är man själv borta är fomo-n alltid nära till hands. I år har vi för övrigt till och med en sommarjobbare hemma.

Så, därav. Hej nya tider, hej fler dagar av hemester!

Men vilka dagar det ändå varit! Allt det där som finns nära har nyttjats och mer därtill och det har funnits vänner hemma för både barn och föräldrar. Allt blir så mycket roligare så! Vädret har med svenskmått mätt varit helt okej och njutet stort.

Roadtrip i Europa i Att resa-podden

Någon som däremot åkt långt och länge är Annika, som gjorde en fantastisk roadtrip i Europa med familjen i början av sommaren. Hon har delat med sig av hela resrutten i vårt senaste avsnitt av Att resa-podden; Att resa på roadtrip i Europa. Jag kan varmt rekommendera denna inspirerande lyssning!

Men, åter till vår hemester.

Skärgårdspärlorna Gällnö och Finnhamn

Vänner med båt, jomen så tacksamt för oss att få lyxen att åka med – och underbart med skärgårdshäng och umgänge i allmänhet.

Gällnö är en otrolig pärla som jag gärna tipsar om till alla – passar lika bra för dagsutflykt som en vistelse på en natt eller fler. Den lilla restaurangen har charmigast möjliga känsla med sina bord på brygga, vid vatten och i lummig trädgård och öns små grusvägar leder till fina badplatser.

Finnhamn långt ut i Stockholms skärgård, på gränsen till ytterskärgården, är välbesökt och har en restaurang med otroligt härlig inramning och njutning så att bara den räcker för mig. Men, hela ön är ett naturreservat och är tiden på plats längre knatar jag gärna runt på den vackra ön och upp på toppar för utsikt. Här kan du läsa lite mer om Finnhamn från ett tidigare besök (och om underbara Stora Alskär).

Trädgården med odlingarna och den årsnya poolen

Jag har odlat som vanligt, och att vara hemma betyder att se allt växa och förhoppningsvis explodera i blomkraft. Som alltid har vissa odlingar överlevererat och andra inte. Dahliorna tillhör än så länge de sistnämnda tyvärr – buskigheten har totalt uteblivit och stjälkarna står fjantigt i krukor och pallkragar som vore de periskop. Sniglar och andra ätande insekter har inte heller varit att leka med. Men klematisen i år – bara wow! Färsk gurka varje dag älskar jag också, och att strössla med fler gladioler till nästa år lägger jag på minnet.

Däremot är nygjord pool – ja den av förra ägarna var en rätt dålig variant med begränsad livslängd – underbar och allt börjar bli så fint. Det är såklart lite finish kvar runt men det tar sig och att fixa med de som vi gör själva är mer kul än jobbigt. Vi lever målbilden samtidigt, så motivationen till att skyffla jord och sätta plantor och frön är bra. Variation med ny terrass är ljuvligt, för olika väderstreck och med det värme eller till de tillfällen då ungdomar lägger beslag på altan.

Nu börjar jag dock tröttna på det där med hemester – eller vi nästan allihop tror jag. Jag längtar enormt efter riktig sol och värme och att få miljöombyte. Lagom hemma är bäst? Tidsmässigt föredrar jag att åka bort något tidigare än det blir i år (note to self – även om anledningen till senare resa var att tajma med ett Gothia som dock till slut inte blev av) och de senaste dagarna tycks ärligt talat ingen vara hemma, knappt ens familjer med hemmakära tonåringar. Snart lyfter vi för helt annan miljö när franska rivieran väntar – hurra för det!

Hur har du det?