Stellas mat-vanor och välling-ovanor

Det var länge sedan jag skrev något om Stellas matvanor, så här kommer en liten recap.

Stella älskar välling. Fullkomligt. Det finns ingen botten i henne när det gäller välling. På kvällen kan hon dricka upp till en halvliter (!) om hon är hungrig. 600 ml är rekord. Därför har vi lagt till ett litet kvällsmål en halvtimme innan läggdags, då hon får gröt. Då räcker det med 2-300 ml välling vid läggningen. Det är liksom viktigt att vällingen är tillräcklig på kvällen, för om vällingen tar slut och hon vill ha mer kan hon få något svårare att somna, för hon börjar ropa och hinner på tiden då vi fixar mer bli lite piggare och kommer in i andra andningen. Annars så lägger vi henne med vällingen (genväg, jag vet, men hon somnar SÅ bra och själv utan ett knyst… Det är värt det) och låter henne äta den själv för att sedan somna.
Av den här anledningen struntar vi ibland i att ge henne välling på morgonen. Hon sover i princip alltid över 12 timmar, ibland 13, och vaknar hon kl 08 så är det ju verkligen morgon och hon kan lika gärna komma upp och äta vanlig frukost en stund senare. Vaknar hon vid 6 och inte somnar om själv kan hon få välling för att somna om gott. Det händer inte så ofta att det behövs dock, även om hon vaknar till lätt vid den tiden rätt ofta.
Hon har en riktig liten vällingmage, sådär rund och spänd. I övrigt ser hon normalviktig ut. Men att dricka en massa extra kalorier – flytande mjöl – känns inte så sunt faktiskt. Fick hon välja själv skulle hon gärna få välling när hon ska sova middag också, men det blir bara någon gång i undantagsfall.

Stella gillar det mesta i matväg nu, och är nyfiken på allt vi äter och vill smaka. Hon får burkmat en gång om dagen och annan mat en gång. Det kan vara allt ifrån något hemlagat vi äter till något halvfabrikat som blodpudding, köttbullar eller korv osv. Jag skulle verkligen vilja ha en familjestund till middagen, men Stella äter senast 5 så det blir alldeles för tidigt. Dessutom tycker jag att kvalitetsstunden jag och H får när vi äter själva efter 7 när hon somnat är viktig den med… Svårt det där. Kanske får bli annorlunda när dagis och jobb rullar helt i februari.
Kanske tar vi då också tag i en ny somna-utan-välling-rutin. Vi får se.

Vi är inte supernoggranna vad gäller sötsaker. Givetvis tycker jag att socker är onödigt, men jag har inte riktigt förstått den där inställningen med att slå knut på sig själv för att helt och fullt få en sockerfri kost för barnet. Och då ofta det första, alla jag känner vittnar om viss mer pragmatisk syn till barn nummer två.
Lagom är bäst. Likaså avdramatiserar jag hellre själva grejen och låter det bli något man kan få ibland, men inte ofta, och då i liten mängd. Hon kan få en pepparkaka att knapra på om vi är bortbjudna på fika och det på bordet står en massa saker hon inte får, men är nyfiken på. Hon har fått dricka Mer när större barn dricker det på kalas. Osv. Dock anser jag att om hon inte efterfrågar något sött så är det väldigt, väldigt onödigt att ge henne det. (Hon har dock aldrig smakat godis. Där går gränsen!)
På helgen kan hon få något snacks framför kvällsfilm. En mysstund. Majskrokar (fast oftast ratar hon det), havrefras eller några nachochips (ve och fasa) typ. Observera Lite. Och när det är slut är det slut, så att säga.

Stellas absoluta favorit i matväg är blodpudding och korv, och i burkväg är det laxvarianterna från Sempers (Krämig laxpasta med broccoli och Lasagne med Lax och broccoli) som är nummer ett, tätt följt av Krämig Risotto med Skinka och champinjoner. Vanlig lasagne och tomatpasta gillas också. Mindre poppis är allt med potatis. Hon äter bra själv, men när det är burk-kladd som serveras matar vi oftast, av ren bekvämlighet.

Stellas mat- och sovdag:
08.00 Vaknar.
08.30 Frukost. Inte så förtjust i frukost, så det är inte många tuggor som går i. Smörgås, havrefras mini, ägg. Ibland gröt (sällan, hon vill inte ha så mycket ändå). Dricker mjölk och vatten till.
11.00 Lunch. Dricker vatten.
12.00 Somna. Sover i 1-1,45 timme. Oftast inne i sin säng, ibland i vagnen.
14.30 Frukt-mellis, oftast banan. Vatten eller mjölk (hon väljer själv).
16.30 Middag. Dricker vatten.
18.30 Gröt.  Vatten eller mjölk.
19.00 Välling
19.15-19.30 Somnar för natten.