Påsk – bästa högtiden!

Helt seriöst – påsk måste ju vara årets bästa högtid.

Och det säger jag inte bara för att jag är så otroligt nöjd med vår fjällhelg. Även om jag kanske är lite väl lyrisk just för att jag tyckt att det varit så himla bra.

Det fina med påsken är liksom en hel massa grejer. Man är ledig i två extra dagar (för mig som konsult, här existerar inga halvdagar eller ”dag-före-röd-dag”-ledigheter), men den 4 dagar långa helgen känns betydligt längre. Man får två kortare arbetsveckor – det gillar vi. Påsken handlar om kvalitetstid med familj och släkt (i möjligaste mån). Men till skillnad från julen finns inte alls lika många måsten. Det är okej att gå ner i varv och få kvalitetstid med de närmaste, utan att för den sakens skull behöva besöka varje gammelfaster i världen för att inte behöva få dåligt samvete. Man äter god mat och ett härligt påskbord, men stressar inte sönder sig för att göra en massa ”måsten”, bara för att det är tradition. Man prioriterar det man anser vara viktigt. Vill man inte så är det verkligen helt okej att skippa den traditionsenliga maten helt och hållet och bara äta lite extra gott. Utan risk för att göra någon ledsen eller så.
Våren är i luften oavsett väder, för vare sig det är sol eller inte så märker man av att ljuset kommit och att varmare tider är på ingående. Och till skillnad mot midsommar så finns inga enorma förhoppningar om sol och värme, för det är inte så troligt utan bara en härlig bonus om det blir så – inga planer är beroende av tipptopp-väder.

Barnen uppskattar en liten påskpresent (eller helt enkelt bara kvalitetstiden med sina föräldrar med flera) utan förväntningar på dignande julklappshögar under en julgran.

Ja, nog är påsken härlig. Förväntningarna är lägre än vid de flesta andra svenska högtiderna, men resultatet oftast så otroligt mycket högre än desamma.

Inte ens dagens bakslag i vädret – från vårvärme och sol till nytt intensivt snöande – kan påverka mina tankar kring påsken.

Hoppas ni alla njutit lika mycket som jag i helgen!