Senast i veckan kom nya rapporter om alkohol och graviditet, där det hävdas att 3 av 10 gravida kvinnor i Sverige konsumerar alkohol under graviditeten.
Först och främst så skulle jag vilja veta hur undersökningen gjorts, samt vad “konsumera” innebär (smaka en mun av mannens?). För jag känner inte en enda person som “konsumerar alkohol” under sin graviditet. Inte en enda! Att dricka alkohol när man är gravid finns inte (i vår värld), punkt. Är det för att de flesta jag känner är medvetna och pålästa? Något “äldre”? Har respekt för och tro på rådande rekommendationer?
Jag vet inte jag, för det känns så naturligt att alkohol är något man avstår när man är gravid. Så jag kan inte låta bli att undra hur sjutton de där “3 av 10”-siffrorna kommer fram. Fast kanske är det jag som är naiv, för ljuga helt kan de väl inte göra?

För egen del är det såklart inget svårt val. Alkohol slutar jag utan tvekan med i samma sekund som jag får veta att jag är med barn, senast. Det finns så  mycket saker som kan gå fel, och så mycket man kan oroa sig över – så en av de få saker jag faktiskt KAN styra över vore det ju väldigt korkat att riskera. Sen att det inte alltid är roligt, det tänker jag inte sticka under stol med. Nog sjutton ser det där vinglaset gott ut till middagen, och nog vore det fint med en riktig öl i solen. Fast sug har jag ändå inte riktigt upplevt, för det är som att man bara tryckt på “av”-knappen gällande det. Det är inte ett alternativ, så varför överhuvudtaget tänka i de banorna – det är ju bara onödigt.

För att få något mer feststämning så brukar jag dricka Carlsberg non-alcoholic – godaste alkoholfria ölen enligt mig.
Någon alkofri mousserande kan också funka, som Carl Jung eller Schloss Boosenburg. Några okej finns faktiskt (även om man inte gärna dricker mer än något glas max), jag har provat hela sortimentet typ. 😉 Allra bäst i ciderväg är alkoholfria torra cidern “Jus de pomme”, som kan finnas på medvetna restauranger. Tyvärr en beställningsvara tror jag.

Igår testade jag den här, “Bionade” som var jättegod både i smaken Litchi och Elderber. Inte alls söt, utan lite vuxnare smak.

Fast visst, äkta vara blir det inte… Men vad sjutton gör det, när det är för ens barn i magen som man avstår?!

(Och givetvis gäller samma resonemang även för rökning… fast nu känner jag ingen som röker på heltid, så det är inte en särskilt akutell diskussion/reflektion för mig)

Följ mig!

Mer läsning...
Paleochora - mysig by på Kreta
Det fria livet som egenföretagare (?)