Rutinlös donna

Jäkla tjat på mig, men uuuuh vad jobbigt det är så fort vi inte håller Stellas rutiner. Spontanitet och magkänsla funkar bara inte för henne, hur mycket vi än skulle vilja det. Det blir hel-kajko på en gång, och vi som är vana vid en hyfsat harmonisk tjej vars humör är ganska jämt och lätt att hantera får se en tjej som bryter ihop ett tiotal gånger per dag. Anledningarna skulle jag tippa (lågoddsare) är  hunger ibland, och desto oftare trötthet och övertrötthet. Jobbigt för både henne och hennes omgivning.

Det började redan när vi kom hit, då Stella inte somnade i bilen utan tre timmar efter ”vanlig” sovtid. Dagen efter sov hon lääänge till lunch och vi tänkte såklart att hon behövde det. Resultatet blev totalutdragen läggning, och sedan dess har sena morgnar, nattuppvak (!! helt sjukt!!), utdragna läggningar vid lunchen och sneda mattider varit ett faktum. Ihop med humörsvängningar av sällan skådat slag.
Jag vet inte vad som är värst, de där humörsvängningarna är vi gärna utan, men läggningar på upp emot en timme är verkligen inte vår grej heller (när vi vet att det inte ska behövas liksom).

Visst har jag gärna något andra tider nu under sommaren, som 20-08 istället för 19-07, men inte till vilket pris som helst. Så imorse sa vi att vi skulle väcka henne 07, fast det blev först 08 eftersom vi själva var så trötta. 🙂
Så givetvis vägrade hon somna vid lunch och då struntade vi i det. Redo för utbrott hela kvällen har hon så upplevt sin första dag någonsin utan lunchsovning. Humöret har faktiskt varit bra, men det var nog också för att det var ganska lågt tempo här på kvällskvisten. Inte så mycket folk, bara jag och farmor, och Stella fick den uppmärksamhet hon vill ha och behövde inte ta några duster.
Sen somnade hon som en stock före halv 8, nästan utan protester. Yayy!

Fast lunchsovning är jag övertygad om att hon fortfarande behöver, idag fick vara ett undantag i hopp om att komma på rätt köl igen. Imorgon åker jag och H iväg för en minisemester av det barnfria slaget, och jag kan nästan tro att det kommer göra Stella bra. Hon kör inte lika mycket med andra, så då kommer förhoppningsvis både tider och läggningar gå smidigare. Vi hoppas på det, lite lagom optimistiskt sådär. 😉