En amerikansk graviditet

En rolig grej med att uppleva en stor del av ”hög”-graviditeten i USA var att all information jag fick var väldigt inriktad mot den amerikanska kulturen. Såklart. Och det var stora skillnader mot hemma. På yogan jag gick fick vi en massa information, både från instruktören (som var doula) och från diverse informationsblad vi överöstes med.

Stora diskussionsämnen var;

* naturlig födsel vs kejsarsnitt?
Jag upplevde det som att de flesta ville föda naturligt och vi fokuserade också mycket på det på yogan, men det var uppenbart att valet var mer fritt.

* amma eller icke?
Det var en ganska stor grej, men funderingarna var ju snarare kring om det var någon idé så kort tid och hur man bäst såg till att få det att fungera på jobbet.

* hur lägga fram på jobbet att man ammar och behöver pumpa
Detta var en enorm diskussion! ”Berätta det för din (ofta såklart; manlige) chef såhär”. ”Om du har berättat direkt får du större förståelse för att du spenderar mer tid på damrummet. Alternativt använd raster och lägg mycket tid på pumpning på off-office-hours”. Sen var såklart informationen och reklamen kring bröstpumpar mastig – och givetvis var en elektrisk variant det bästa köpet. Det fanns en hel uppsjö.

* hur förbereda sig bäst inför gravidfotograferingen
Att fotas avklädd med sin gravidmage var mer regel än undantag. Så tipsen var kring allt från hur man väljer fotograf till vad man ska ha på sig under fotograferingsdagen (inget med resår i midjan – för det kan ge avtryck på huden!).

* maten
Jag fick aldrig något jättebra grepp om detta, för jag utgick ifrån våra svenska rekommendationer – det kändes enklast så. Dock fick jag verkligen höjda ögonbryn när jag beställde kaffe och svarade nej på frågan ”De-caf?”. Ibland lät jag H beställa, det var lika bra att slippa få den där ”What?! Your baby is getting superactive by that!” och dylika uttalanden. Det räckte med att beställa en espresso brownie för att få höra ett förskräckt ”It’s coffee in it!!!”. Well well. Sno inte min lilla dagliga dos av koffein, kände jag. 😉

Och apropå det sista så tror jag att mer skräckpropaganda existerar i USA än i Sverige, tro’t eller ej. Idag fick jag ett nyhetsbrev från ”whattoexpect” – en app jag kör i iPhonen för att ha koll på min graviditet. Och vad sägs om följande rekommendationer om amning..?

Why Continue Breastfeeding
The American Academy of Pediatrics recommends breastfeeding for at least 12 months. The longer babies are breastfed, the greater the health effects for both mom (reduced risk of cancer, increased self-confidence, and faster weight loss) and baby (fewer infections and illnesses). Breastfeeding is good for your employer too – it reduces parent absence for baby’s illnesses.

Jag vet inte vilket jag skrattar åt mest, om det är att man bör amma länge för att få högre självkänsla och snabbare viktminskning eller om det är att det garanterat innebär färre sjuktimmar för barnet i långa loppet och därmed är bra även för arbetsgivaren. Jaja…