En liten shot

Jag tog mig en liten shot till lunch. Med influensavaccin alltså, roligare blir det inte i dessa tider. En annan gravvobloggerska skrev för ganska länge sedan att hennes barnmorska rekommenderat det – men jag hade inte hört något sånt från min. Så då var jag lite ”lyckligt ovetande”. Nog för att det är superbra att det finns forskning och vaccin mot allt möjligt så jag är verkligen ingen motståndare – men mer än nödvändigt undviker jag gärna. Och influensavaccin kändes som ett ”onödigt” – vad ska det vara bra för liksom, jag bygger ju upp mitt eget försvar när jag utsätts för smittor.

Men på besöket hos barnmorskan i fredags så sa hon att det var en generell rekommendation att gravida ska rekommendera sig. Konstigt, för så står det inte på Smittskydsinstitutets hemsida… Fast enligt Vårdguiden så är det rekommendationen för alla gravida i Stockholms län.  Så typiskt, bestäm sig!, liksom.

Men iallafall så tillhör man tydligen riskgrupp som gravid. Det skulle jag också kunna ta, jag tror ju mig vara stark liksom, inte sjutton blir jag att klassas som motsvarande en asmatiker bara för att jag är gravid. (Fast jo, det blir jag visst det).
Men när barnmorskan berättade att vaccinet går över till barnet, så det har ett visst skydd mot influensa när det föds, då var det ju såklart inget att tveka på utan jag följer BM’s och Vårdguidens rekommendation.

Gravida får vaccinera sig gratis hela vintern på vilken mottagning som helst.