Max gör Linas-premiär

Jag skulle kanske inte säga att Max är superduper-matglad, inte liksom sån där bebis som skriker efter nästa tugga innan man hunnit ge den (förutom ibland när han får gröt). Han kan ta god tid på sig, pyssla med annat, vara ointresserad. Men på det stora hela gillar han det mesta. Burkmat såväl som hemmalagat. Puré såväl som plockmat.
Med tanke på Stellas omvända inställning till mat är jag MER än mån att uppmuntra det, och jag känner mig så glad över hur det börjat.

Igår lagade vi en Linas-rätt. Som alltid så gör vi det tråkigaste (vit fisk och kokt potatis) första dagen. Sej och potatis, ja jag har ju sagt det många gånger förr… Ingen favoritkombo. Men gårdagens var grymt god faktiskt, sej bakad i ugn med tomater, champinjoner, grädde och ett täcke av parmesan. Kokt potatis och broccoli till.
Jag gjorde allt helt utan salt och gjorde iordning en portion åt oss alla, inklusive Max. Till honom hade jag på lite extra smör och mixade det sedan, på med vatten till rätt konsistens. Om han gillade? Det är en underdrift! Han åt med SÅ god aptit och efter en hel portion fick jag ta lite mat från min tallrik för att mixa mer åt honom. Tjoho!


Stella då? Ja hon sa såklart ”jag tycker inte om fisk”. Däremot åt hon ganska mycket potatis istället (”jag tycker om potatis”). Och hon smakade på fisken, såväl som på en broccoli. Jag är väl hyfsat nöjd så ändå.
Jag kräver inte att hon ska tycka om allt och alltid äta upp allt på tallriken. Jag vill att hon ska våga smaka allt, inte säga att hon inte tycker om av gammal vana, att maten hon inte vill ha ska vara kvar på tallriken och inte petas bort helt. Jag vill att hon ska äta själv och inte matas, och att hon ska bestämma själv när hon är mätt, lita på sin mättnadskänsla (så jag tjatar inte mer än nödvändigt kring att äta upp eller så). Är det för mycket begärt..?

Ikväll serveras hela familjen köttfärslimpa och ris. Ska bli intressant det med. 🙂

Update: Max gav maten (som kompletterades med lite kokt morot, gröna ärtor och smör) full pott. Stella sa ”det smakar köttbullar (vilket får ses som bra) och fick trugandes i sig iallafall hälften. Jag och H tyckte det var okej men ganska torrt och därmed trist.