Att handla ekologiskt

Är ni bra på det? Vi är okej men inte mer. Jag jublar när vi har matkasse för det är så mycket eko då, men själv snålar jag av någon dum anledning in när jag själv handlar och ser priserna. Men vissa grejer tummar jag inte på, och det är dessa.

Bananer – Extremt mycket farliga bekämpningsmedel som ger arbetarna (och deras barn) nervskador.

Russin – En av de ”värsta” produkterna, innehåller massa junk – 26 olika bekämpningsmedel i ett stickprov. Köp Saltåkvarn! De finns även i ”barn”-storlek. Vindruvor har samma problem. Där kan vi bli mycket bättre.

Kaffe – En självklarhet med eko! Fast hm, vänta nu, självkritiskt måste jag kanske tänka på det där med nespresso också. Ok, men vi börjar någonstans, eller hur?

Mejeri – Här köps alltid ekologisk mjölk. Mjölk från glada kor måste vara godare, säger jag och betalar gärna några kronor extra. Just så är det kanske inte, men detta är ett enkelt sätt att påverka på hemmaplan.

Kött – Här varierar vi väldigt. Köper när vi får möjlghet från jägare själva eller sådana som föder upp egna lamm och fyller frysen, som just nu är fylld med hjortkött av bästa kvalitet. På affären blandar jag och ger lite – fast alltid svenskt. Förbättringspotential.

Sen har jag några andra saker jag aldrig tummar på – köper inte ost som innehåller E251 och E252 t.ex, ekologiska morötter känns rätt mm. Jag köper ofta Garant som är ett prisvärt alternativ som har eko på det mesta, och Saltåkvarn är såklart en favorit.

Kolla här för hela listan om viktigaste varor att handla eko. Utgå ifrån den och öka.
Tack för tipset på artikel, Therese!