Nicaraguadrömmen och Costa Rica

Jag landade i en tidning senast hos frisören, och på ett uppslag stod det om backpacking i Nicaragua. Jag fick lite snyft inombords av det. Dit ville jag. Dit skulle vi. Vi hade en resa planerad, och skulle backpacka Nicaragua, Costa Rica och Panama. Verkligen göra Centralamerika, helt och fullt, i en månad. Det var vår bröllopsresa, men planen var inte några lyxiga resorts för det – det är inte vår grej. Jag längtade, och anmälde mig till en kvällskurs för att väcka liv i gamla skolspanskan.

Fast det kom lite emellan.

20130205-133131.jpg

Några månader före bröllopet visade det sig att jag var gravid. Inte planerat. På Henkes jobb dök en chans upp att jobba i New York i tre månader. En chans vi såklart tog.

Jag kunde inte ta alla vaccineringar som kändes nödvändiga för länder som Nicaragua, med tanke på graviditeten. Och, något sådant gör ju att man känner sig mer sårbar och, nej. Vi bokade om. Drog ner till tre veckor, bara Costa Rica, och stannade sedan i New York direkt efteråt.

Costa Rica, som är ett land med mycket (mestadels amerikansk) turism. Ett fantastiskt ställe med mycket variation på liten yta. En aktiv semester, en njutningsfull semester.

Vi reste runt i inlandet och på västkusten (Stilla havskusten). Njöt näst intill folktomma stränder i Montezuma och Manuel Antonio. Insåg att boende var ganska dyrt och att det var svårt att resa utan bokningar – vi bodde inte på de bästa ställena. Men fick den vackra inramningen.

manuelantonio
Manuel Antonio som är en nationalpark på samma gång. Fantastiska stränder, vandringsleder och galet mycket djur. Apor överallt och hela tiden.

Såg en tidigare ganska platt mage börja spänna, lagom till jag passerade halvvägs.

montezuma
Montezuma. En väldigt gulligt litet strandsamhälle.

Vi käkade en massa nachotallrikar och grymma surf’n’turf. Tittade på alla surfare – vågorna var enorma! – och körde lite bodyboarding. Gick vandringar till fantastiska utsiktsplatser.

manuelant2

Vi var aktiva. Var i regnskog i Monte Verde/Santa Elena. Vandrade, gick på djurspaningar och såg allt ifrån tarantellor till bältdjur, sengångare och tvattbjörnar. Åkte linbana fulla av adrenalin. Upp emot 80 meter upp i luften, linor på 400 meter mellan träden.

linbana

Insåg att vissa aktiviteter – inklusive snorklingsturer med båthoppande på enorma vågor – var lite väl vågade för gravidmagen. Körde lite hästridning istället. För typ första gången på hästryggen hamnade vi på stooora djur och fick gå på rullgrus i backar och galoppera över öppna fält. Blev det värsta gravidaktiviteten? 😉
Hade fantastiska vyer över aktiva vulkanen Arenal. Badade i varma källor i kvällens mörker och såg lava rinna utefter vulkanens sidor. Mäktigt.

ridning

Vi älskade Costa Rica och hade tre fantastiska veckor. Det fanns så mycket att se på så liten yta, sån grym mix av natur, djur, aktiviteter och stränder.
Däremot gillade vi inte att det inte var så backpackvänligt – svårt att hitta boende spontant och dyrt boende inte minst, att det ibland kändes väldigt amerikansk-turistigt och att det var svårt att komma off turist-track – trots att vi valde lokalbussar istället för turistbussarna enbart för upplevelsens skull. San Jose var inte heller någon rolig upplevelse – fint på dagen men galet kriminellt om kvällarna och ingen stad man gick mer än ett kvarter i.

Så jag skulle säga att Costa Rica är ett land av njutning och ett ställe som kan ge fantastiska upplevelser. Men vi kommer nog inte tillbaka. Inte till Nicaragua heller – trots sorgen i hjärtat när jag läste artikeln ovan. Det finns fler ställen och vi känner att vi fått rätt mycket Centralamerika ändå.
Läs gärna mer om vår resa här.

11998768_37018793

11998596_37018579

11998773_37018794

 1. Hej.
  Jag läste i din blogg att ni reste runt i costa rica med buss. Var ni tvungna att resa till san josé när ni tog er från arenal till manuel antonio? Har läst att man hela tiden måste resa tillbaka till san josé men förstår inte riktigt hur det fungerar. Är det verkligen så att ifall man vill resa som vi har tänkt från san josé till manuel antonio sedan till arenal och därefter till tortoguero att man måste resa san josé till manuel antonio till san josé till arenal till san josé till tortoguero? Undar även om kontakterna på hotellen var jordade.. Vore MYCKET tacksam över svar. MVH Jane

  1. Hej Jane!
   Vi flög till San Jose men sedan var vi inte där igen förrän vi lämnade Costa Rica tre veckor senare. Så absolut inte! På alla guesthouses fanns hänvisningar till bussbolag för turister som körde direkt från ett ställe till ett annat, och som vanligt i turistländer så åker alla turister i princip samma rutter. 🙂 Någon sträcka tog vi vanlig buss också, för priset i kombination med upplevelsen, och det var säkert byte någonstans men inte i San Jose iallafall. Nu var ju detta -08 men jag har jättesvårt att tro att det ändrats. Upplevde det som mycket enkelt och tillrättalagt att resa i Costa Rica.
   Har inga minnen om el-kontakterna tyvärr. Misstänker att vi inte hade så många devices att ladda på den tiden. 😉
   Ha en fantastisk resa!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
Jag bokade en utlandsresa…