Reseinspo: Pay it forward

När jag har rest (vilket jag som bekant gjort rätt mycket) har jag varje gång blivit övertygad om att vi svenskar måste bli mer gästvänliga. Det stöter man nämligen själv på när man är i andra länder – att folk mer än gärna bjuder hem en till sitt hem, för att göra ens upplevelse ännu mer värd. Och för att det är del av mångas kultur.

Jag minns speciellt tillfällen som ett barnkalas på kambodjanska landsbygden, eller när min korridorsvän (som jag inte kände särskilt välI) bjöd hem mig till sina föräldrar i Australiens inland över en helg och jag fick hänga med dem på alla aktiviteter så som netball-turnering mm, påhälsningen hos de indonesiska guiderna på Sumatra, den vietnameiska kvinnan i Hoi An som tog mig till sitt hem i sin by och tog hand om mig en hel dag… – listan kan göras lång, men ni förstår vart jag vill komma.

Så när jag kommit hem har det hänt rätt ofta att jag gjort lite “pay it forward” (jag älskade den filmen) och tagit hem resenärer till inte bara mina egna soffor i Örebro (studietiden) och Stockholm utan även till mina föräldrar och kört Siljan runt. Flera gånger om. (Tack mamma och pappa!) Engagerat vänner i att lotsa de långväga gästerna i Stockholm när jag själv jobbat. (Tack Johan!) Osv.

Sen tar det inte så lång tid innan jag faller in i gamla vanor – men jag försöker komma ihåg det där. Att våga öppna mitt hems, vårt hems dörrar för långväga gäster.

Jag har försått att även indier ofta bjuder hem folk till sina hem. Om jag kommer dit i jobbet lär jag få uppleva det. Så, det fick också bli en bidragande orsak till att jag tyckte det kändes okej att bjuda hem mitt team hem till mig ikväll. Nu blir vi inte alla utan “bara” 14 st, varav absoluta majoriteten är indier. Och de flesta vegetarianer. I kombination med det ganska tydliga hierarkiska sätt de har (och jag är ändå deras ledare), så känns det lite speciellt.

Lite har jag funderat på om det är så klokt egentligen – och vi bor ju i lägenhet vilket kan kännas lite väl “nära” på ett sätt. Men nej, nu när jag bestämt mat och förberett känns det mest bara kul. Jag hoppas vädret är på vår sida så vi kan inleda med att spela lite kubb. Sen blir det tabbouleh, rissallad, halloumi, sojakorv, soja-nuggets och lax. Det borde bli något som passar alla. Hoppas jag…

Följ mig!

Mer läsning...
zanzibar
Hej från Zanzibar! (en reseskildring)