Reseinspo: Sri Lanka med egen guide (bok)

Det tog ett tag för mig innan poletten trillade ner, men nu har jag förstått att Sri Lanka upptäcker man bäst/enklast med hjälp av en egen guide. Eller rättare sagt, en egen chaufför som agerar guide. De som kör sina finare bilar själva är rädda om dem och med tanke på hur mycket som står på olika forum och hur folk upplevt chaufförer så är de måna om att ge sina kunder de allra bästa upplevelserna. Kostnaden är inte särskilt hög, och i priset av en guide ingår alltså att åka med dem i deras bil och stanna var man vill (ofta på deras initiativ – de kan ju varje ställe i detalj) och allt runtomkring.
Jag har (förstås) läst en massa tipstrådar och slängde ut några frågor till rekommenderade chaufförer, och efter lite mailande fram och tillbaka har vi nu bokat upp en som jag tror blir toppenbra. Det känns så otroligt skönt!

Vi har bokat honom för vissa snuttar av resan, egentligen från punkt A till B så att säga – men med önskemål om att stanna på vägen på vissa av sträckorna. Mellan Colombo och Kandy till exempel stannar vi gärna på Pinnawala Elephant Orphenage – ett dagis/hem för räddade/skadade elefanter, nu över 80 st. Helt klart något som kan passa alla fyra familjemedlemmar. Det där med tempel (några) och vackra utsiktsplatser roar ju oftast bara oss vuxna så det klämmer vi in men minimalt. När vi åker från Unawatuna till Mirissa stannar vi definitivt och tittar på nykläckta sköldpaddor i massor på någon “turtle hatchery”.

Jag älskar när jag hittar in på intressanta bloggar från ställen – det slår vilken guidebok som helst. En jag läst igenom från dag ett till hemresa är från den här familjen som gjorde en liknande resa som vår på Sri Lanka för exakt ett år sedan. Otroligt rolig läsning – inte minst då de förutom redogörelser om de olika platserna de besöker även nämner politik, historia, kultur osv – sådant som jag älskar att lära mig mer om genom våra resor.

Efter att ha läst den bloggen är jag sugen på att ta kontakt med vår guide igen och utöka vår bokning hos honom rejält. Kanske ska vi ha honom hela tiden i Kandy? Några dagar i Mirissa? Åka inlandsvägen från Kandy till Mirissa och passsera Nuwara Eliya, istället för att åka via Colombo direkt till Mirissa via kustvägen? Fast nej. Kanske tar vi det spontant när vi kommer dit – men när vi anlänt Sri Lanka och sett Kandy är det semester vi tänkt fokusera på snarare än resande. Pool, stränder och lättja. Can’t wait!

sri lanka med guideMen jag har köpt en guidebok idag. Berlitz pocket guide får duga den här gången.

Följ mig!

Mer läsning...
lisa
Reseönskelista 2020