Många har frågat mig om vilken resa som är nästa långresa vi har sikte på, och det vi pratar mest om just nu är att göra en riktig roadtrip i USA längs världens kanske mest berömda kustväg – en road trip längs Highway 1.

Lämplig start på en roadtrip längs highway 1 sker med hyrbil i San Francisco och därifrån kör man söderut på Highway 1 längs den kaliforniska kusten till Los Angeles. Sträckan är ungefär 800 kilometer om man inte gör utflykter på vägen. Highway 1 har några andra namn också, och på skyltarna kan läsas Pacific Coast Highway och California State Route 1. Klassiskt! Vissa sträckor kan man välja mellan motorväg och och vackrare, om än långsammare, smal kustväg.

Storstad, bred motorväg, dammig kustväg längs små kuststäder, höga broar med utsikt över Stilla havet, krokiga avsnitt genom skogar, palmstränder: På Highway 1 upplever man USA i miniatyrformat. Det rekommenderas inte att köra nonstop utan minst 3 nätter bör man lägga på resan, annars hinner man inte stanna vid sevärdigheterna. Att boka hotell i förväg rekommenderas under högsäsong och annars kan man ta in mer spontant på motell (enkla hotell i närheten av vägen) eller bed & breakfast någonstans vid vägen. Den här sträckan är en av USA:s populäraste turistmål och därmed väl förberedd för att upplevas med bil.
Bästa resperioden är maj, september och oktober. Anledningen är att det under sommarmånaderna kan vara dimmigt och under vintermånaderna stormar det rätt ofta eller regnar. Vintermånaderna erbjuder dock någonting alldeles speciellt: Valar som vandrar mellan Mexiko och Alaska kan med lite tur ses från kustvägen.
Vid Highway 1 finns vykortsmotiv överallt och att ha ett rejält minneskort i kameran rekommenderas. Det börjar med Golden Gate Bridge, Alcatraz och en fantastisk utsikt över San Francisco och slutar med Hollywood och Venice Beach i LA. Spontana stopp längs vägen lär vara de bästa, men här är några tipps du inte ska missa.

I Monterey kan du boka Valsafari om du inte har lätt för att bli sjösjuk. 17 Mile Drive är en anlagd tur genom lyxbostadsområdena. Trots att man måste betala inträde är det väldigt populärt hos turister.
Big Sur betraktas som den vackraste delen av Highway 1. Området är glesbefolkat och går ungefär mellan Carmel och San Simeon, runt 150 kilometer. Staden Carmel kan i sig själv vara värt ett besök. I Big Sur kör du över Bixby Creek Bridge som är absolut värd ett foto. I Pfeiffer Big Sur State Park kan du lätt missa Pfeiffer beach för den dåliga skyltningen. Ett tips är att hålla utkik efter små avtagsvägar som leder ned till kusten.
Missa inte Hearst Castle. Det byggdes av William Randolph Hearst efter europeiska förebilder. Av Hearsts privata djurpark är bara några få djurarter kvar. Från Highway 1 kan du se kor och till och med zebror beta. Norr om Hearst Castle ligger Piedras blancas där du hittar hundratals elefantsälar.
Cambria är en småstad som är lämpad för övernattning eller paus. Här finns flera bra restauranger och hotell.
Solvang grundades av danska invandrare året 1911 och är en vacker liten stad med korsvirkeshus och väderkvarnar. Här finner du en liten nordisk anda i stora USA.

Men höjdaren längs Highway 1 är måste nog ändå vara naturen. Håll utkik efter vackra vyer och stanna där det är bra utsikt. Följ skyltarna som visar vägen till sevärdheterna som ofta ligger lite avsides inåt landet eller nere vid stranden. Ta alltid med dig tillräcktligt med bensin, mat och dricka för att vara oberoende och för att känna friheten.

Road Trip längs Highway 1
 Vi åkte även mellan Los Angeles och Las Vegas. Perfekta vägar och häftig utsikt!
  Road Trip längs Highway 1
Nästa gång tror jag dock vi väljer cab…
Här har jag tidigare skrivit om USA och vår vistelse i Los Angeles och Las Vegas – och det på vägen.
Obs: Detta inlägg är sponsrat.

13 Comments

 1. Oj vad kul! Det är en sån långresa som vi har på reslistan också och tänkt göra bara barnen blir lite större. Ser fram emot att följa er reseplanering

  • Det är inget bestämt ännu tyvärr, jag vet inte riktigt när det skulle passa. Vi gillar ju att åka på långresorna på vintern och detta gör sig bäst på sommarhalvåret. Skulle dessutom gärna köra hela vägen från Seattle till San Diego så det kräver sin tid. 🙂
   Sen ska ju absolut barnen vara stora nog. Men visst är det en dröm, och vi brukar försöka se till att de händer så vi får väl se. 🙂
   Jag tänker maj 1015 (när Stella är i F-klass fortfarande) men det vet inte ens Henke om än, haha!

 2. Känns konstigt att jag för en gångs skull gjort den resa ni planerar! Visserligen avverkades sträckan under en dag med buss, men ändå med ett par stopp på vägen. Året var 2000, jag hade precis börjat jobba och resan kostade mig inte en krona… Vi bodde några dagar i SF innan och sedan några dagar i LA.

   • Såg sjölejon, ngn strand, stora träd…mkt vatten och klippor. 🙂 Hade hellre åkt bil, det var lite läskigt på de smala vägarna i buss tyckte jag. Jag var 22 och vi var alla ganska trötta efter sen kväll dagen innan 😉 Men väldigt vackert! Har kvar ned en del bilder!

 3. Yihaaa! Vi skippar San Fransisco denna gången, det ligger liksom åt helt fel håll för oss. Men oj vad jag älskar den staden!

 4. Gjorde precis resan du beskriver i september-13. Fantastiskt, kan väl rekommenderas 🙂 Fast utan barn…:)

 5. Åh, där åkte jag 2000! Fast vi drog igenom för fort, vi hade stannat en dag för mkt i Las Vegas.
  Mitt hjärta klappar för Chicago, vilken stad!! Vi var där 2008 med 2-åring och skissar på att åka dit i sommar igen, nu med två barn. Sambon bodde i USA under high school och vi hälsade på hans kompisar under 08-truppen. Bästa semestern ever! Vi bokade bara natt 1-4, sen freestylade vi.

 6. Pingback: Resfredag: USAs västkust, Grand Canyon och – Utah?! | Lisa & livet från den ljusa sidan

 7. Pingback: Reseinpo: Reseåret 2014 – alla resor och de bästa reseinspo-inläggen | Lisa & livet från den ljusa sidan

 8. Pingback: My year of travels 2014 | Travelinspo by Lisa

 9. Pingback: Tävling: Vinn en valfri reseguide från Karavan förlag | Lisa & livet från den ljusa sidan

Write A Comment