Gott nytt år – efter ett riktigt nyårsbaluns!

Det har varit tyst här i några dagar – vi har haft fullt upp att göra oss redo för nyårsfest. Våra nyårsaftnar har varit rätt stillsamma i många år, med fokus på god mat och dryck med några kompispar hemma eller ännu oftare barfota med fötterna i sanden på någon strand någonstans.

Men i år med ett nytt hus med gott om plats i så kändes det som läge att utnyttja läget och ha många vänner på nyårsmiddag.Mer eller mindre spontant landade vi på 14 vuxna och 10 barn till slut – mastigt och otroligt roligt!

Vi bestämde tidigt att dela upp rätterna mellan oss. Att fokusera på en enda rätt gör att man kan lägga lite mer ambition på den och ger en supergod middag utan att någon behöver jobba sig trött. Att sedan hålla ansvaret för just sin rätt även under middagen gör att man kan slappna av under alla andra delar av middagen. Perfekt koncept. När vi sedan blev så många så slutade det med att jag och Henke inte hade ansvar för någon rätt utan körde barnens mat, dukning och allt annat runt omkring.

Så vi dukade åt vuxna…

IMG_7371Tyvärr har vi inte uppsättningar som räcker för 14 personer – vi måste verkligen komplettera på flera fronter. Igår fick det således bli IKEA-glas. Bytte också till vita lijor i dagg-vasen senare vilket matchade betydligt bättre.

…och barn.

IMG_7374Barnen fick egen festmat, och även om jag gärna skulle ha barn som glatt åt finmat så är det inte så i verkligheten. De 10 barnen var också mellan 7 månader och nyss fyllda 7 år så korv och köttbullar är populärast. Festligt blev det dock med att göra dem till glada snittar med oliver, ananas, cocktailtomater och gurka. Och pasta samt potatiskroketter. Att så många små kan sitta och äta så bra alltså – vi blev alla imponerade! Sedan vek vi ihop allt på bordet och så kunde de återgå till leken. Man får inte göra det svårt för sig!

IMG_7401

Vår middag var så god! Pol Roger magnum och canapeer med skagenröra samt löjrom som försnittar, förrätt med hummersoppa och till mellanrätt pilgrimsmusslor med melonsallad och tryffelmajonäs….

IMG_7423

…och lammytterfilé, rotsaksgratäng, chevrekräm och morotssallad till varmrätt. Hemmagjord kardemummaglas med (typ) nötkolaknäckflarn och inkokta körsbär till efterrätt. Alltså – hur gott?!?

IMG_7435

Barnen hade också festligt värre… Tänk att de blivit så stora och självgående! Lekte järnet och kollade film om vartannat, helt utan sura miner på hela kvällen. Det var många förvånade föräldrar som konstaterade att man börjar landa på “andra sidan”.

IMG_7437

Vid 12-slaget gick vi upp på taket – 14 vuxna och de 4 barn som ännu inte däckat – och skålade in det nya året och kollade på områdets fyrverkerier. Synd på dimma annars hade vi nog sett hela Nackas.

Totalt superfin kväll, och det här gör vi gärna till en tradition! Fast, nästa år drömmer jag mig nog ändå till en nyår utan skor igen… varannat år kanske lagom.

IMG_7455

Två familjer sov kvar och barnen började leka direkt de vaknade. Något före sina föräldrar, kanske inte behöver tilläggas. 🙂

IMG_7461

Följ mig!

Mer läsning...
Julbord på Siggesta gård