Koriander- och citruslax till rosé

I höstas skrev jag om en receptsamling Drostdy Hof gett ut, vars fokus var att rätterna skulle passa perfekt till just Drostdy Hofs olika viner. Nu har de kommit med ytterligare recept till samlingen, och ikväll testade vi just ett av dessa som passar utmärkt till deras fruktiga och fräscha rosévin från Sydafrika. Det känns lite extra kul, för just rosé brukar ju snarare ses som en sällskapsdryck än en som är perfekt till någon viss mat.

Kvällens hela färska laxbit på ca 600 gram packades med fräscha kryddor – 2 skivade lime, en halv kruka koriander, ett par strimlade stjälkar citrongräs, salt och limepeppar. Allra bäst skulle det bli om man knöt ihop detta paket med bindgarn, men något liknande rep lyckades jag inte hitta hemma så det fick funka ändå. I denna kryddinpackning fick laxen ligga i drygt en timme.

Sedan stekte jag laxbiten hel  i en panna med ganska rikligt med smör som jag haft i några krossade vitlöksklyftor i. Efter att den fått lite yta öste jag över vitlökssmöret över laxen och lade istället över den i en ugnsform för att baka klart den i ugnen.

Laxen kördes långsamt  på så lågt som 100 grader tills den nått en innertemperatur på ungefär 50 grader (man brukar säga att den har lite extra stuns vid låga 48 och är helt genomstekt vid 55-58). Sen tog jag ut den och strödde på sesamfrön som jag rostat i torr panna.

Såhär aptitligt blev det – och det var verkligen otroligt goda smaker och passade mycket riktigt bra till ett glas rosévin sådär på fredagskvällen när man som bäst njuter det. Vi serverade basmatiris till laxen, men den helt färdiga tallriken med upphällt glas blev jag tydligen så sugen på så jag glömde att dokumentera det och gick direkt på middagsnjutningen. Gott med påskkänsla – Nomnom!

Lax med koriander, lime (och drostdy-hof rosé)
4 portioner (för oss två vuxna och två barn… så skarva något om ni är fler vuxna)

4 bitar laxfilé á 160 gram
2 lime, skivade
½ kruka koriander
2-3 stjälkar citrongräs skivade i strimlor på längden
Limepeppar
Smör till stekning
3 klyftor vitlök, grovt krossade
Bindgarn
Basmatiris
Rostade sesamfrön
Salt

Instruktionerna: Följ steg för steg ovan.

___________________________________________________________________
Blogg100 – 27/100