Reseinspo: 10 tips om att resa med barn

Jag läste en lista på en amerikansk blogg om hur man kan tänka kring att resa med barn. Tips som att alltid bo med pool för barnens underhållning och att kanske resa business class i flyget för komforten kom upp. Jag kände att jag inte alls köpte in på den listan, så jag komponerade min egen – tips om att resa med barn. Den publicerades hos Reseguiden häromdagen.

#1 Välj resmål med dina intressen i fokus men barnens bästa i åtanke

Charter i all ära, men vill man upptäcka mer ligger världen öppen även för barnfamiljen.
Barnens ålder är dock i många fall avgörande för vad som kan passa. Till exempel väntar man med fördel med en lång roadtrip längs vägarna tills barnen är så pass gamla att de klarar längre avstånd, och att åka till Afrika på safari och sitta i en bil där man förväntas vara tyst och där möjligheterna att stanna för toabesök är obefintliga är något annat som kan undvikas i vissa åldrar. Däremot ska man inte underskatta barnen. De kan roas av ställen man sällan i förväg tippar som favoriter, och föräldrars intresse kan kombineras med barnens nästan överallt. Våra barn har tidigt förstått att en resa kan innehålla delar som mest tilltalar de vuxna, för att varvas med de aktiviteter som barnen föredrar. Av det lär man sig också viktiga egenskaper som att visa hänsyn och att kompromissa. Ett annat sätt att få monument och naturfenomen att tilltala är att hitta på sagor om ställen man ska till. Våra barn satt nöjda på sina åsnor och drömde sig in i den sagovärld som enligt min berättelse någon timme tidigare utspelade sig i Petras mäktiga klippstad.
Säkerheten är en annan sak som alltid är avgörande för möjligheten att kunna njuta på resmålet. Själv undviker jag gärna malariaområden som kräver profylax om de är för små, vill ha koll på att sjukvården fungerar och att vi kan ta oss runt på stället hyfsat säkert.

resa med barn

#2 Förstå vad du kommer kunna få ut av resan – och inte

När du åker med barn så kommer du att behöva göra avkall på vissa saker i vissa länder, och du kommer att lägga tid på saker du inte hade gjort om du åkt i ett vuxet resesällskap. Det är så det är att resa för din egen skull, till de resmål du vill, men på barnens villkor. Åker du till Nya Zealand kan det bli svårt att göra alla äventyrsaktiviteter du kanske drömt om, men prioriterar du så kommer du kunna göra några av dem. Du kanske inte gör dem ihop med ditt ressällskap, utan åker iväg själv till rafting och bungy jump (se det som ett sätt att träffa nya människor!), men vill du så kan du göra dem. Förmodligen hade du inte heller föreställt dig att besöka otaliga djurparker eller bondgårdar på det som varit ditt drömresmål sedan många år, men det är ju just det som det handlar om, det där med att kompromissa och anpassa som en familjeresa handlar mycket om.

nya zealand - alpackas

#3 Förbered dig för långflygningar och transporter

Om ni ska flyga långt så läggs långflygningarna med fördel nattetid. Små barn trivs ofta i ”baby bassinett” som kan beställas genom de flesta flygbolag. Olika flygbolag har olika typer av korgar åt bebisen, från resesängsliknande till varianter som mer liknar babyskydd, och vissa klarar barn upp emot ett år. Planera ditt handbagage väl och ha med både ombyte, våtservetter, någon leksak eller surfplatta och snacks.
Väl på plats undviker jag gärna de transportsätt som känns allra mest utsatta, och har till exempel åkt genom hela Thailand med tåg av just den sakens skull. Obekvämt men att föredra framför vägarna… Ta med egen bilstol om ni har möjlighet – det saknas allra oftast. Väntas turer på vatten är en flytväst mycket värt i packningen.

#4 Låt barnen underhålla sig själva när det går

Det är inte konstigt att man som vuxen ibland vill ha en stund av tystnad och avkoppling, vilket inte är någon sjävklarhet när man reser med barn. En surfplatta med gott om filmer och spel på underlättar på flyg såväl som i solstolen och på restaurangen. Annat som gått hem hos våra barn men tar liten plats är pysselböcker, pixiböcker, små spel som t.ex Uno, magnet-rittavla, plusplus och småbilar. Ta med favoritsakerna och köp andra slit-och-släng-leksaker att leka med på stranden på plats, och låt dessa ärvas vidare av barn som besöker resorten.

20111229-123509.jpg

#5 Tänk budget på boendet och lägg inte kraven högre än du vill eller måste

Barnvänliga hotell säger någon, pool är ett måste varje natt säger en annan, fräscht för barnen säger en tredje – men förutom att pool oftast är roligt så är min erfarenhet att barnen är ganska obrydda om boendet. Våra barn har med glädje konstaterat att vi flyttat in i ett litet rum med bara en stor säng för alla att sova i tillsammans, och deras betyg på trivsamhetsskalan har väldigt lite att göra med hur nyrenoverat stället är. Reser man med små barn kan man ofta komma ner i pris genom att på bokningssajterna söka boende för två personer, och sedan ange i kommentar att man har barn med sig. Då är de ändå förberedda på det. Vi körde länge med konceptet att ha ett barn i spjälsäng och ett med oss i sängen, vilket gjorde att vi sällan betalade mer än för ett vanligt dubbelrum, och ofta fanns ändå en liten soffa eller så att bädda en extrasäng i.

20131230-170711.jpgSen gillar de flesta barn, var man än är. Och tar med dem in i kök och förser dem med vattenmelon, och sådär. Här Sri lanka.

#6 Lägg en lagom ambitionsnivå gällande lekland och nöjesparker

Barn älskar nöjesparker, men bara de äldre barnen vet vad som finns och vad ett besök på ett sådant verkligen innebär. Det finns igen egentlig anledning att ta med mindre barn på stora parker som t.ex Ocean world i Hong Kong där vi var med en 3,5 år gammal Stella – något vi ett par år senare insåg att var överdrivet. Välj det om du som vuxen vill, men tro inte att barnet behöver det framför tid med dig och lek på en vanlig lekplats. En liten gungställning på Charlie Beach på Koh Mook efter en månad utan lekpark smälld nästan högre på samma resa än det där besöket på Hong Kongs nöjesgigant.

IMG_0320Gunga med Hong Kongs skyline i bakgrunden.

#7 Jo – det är värt att köpa med en del saker hemifrån

Det mesta finns att köpa på alla destinationer, men att på semestern lägga tid på att handla saker man vet redan innan att är nödvändiga är för mig dålig prioritering. Dessutom är till exempel solskydd och blöjor ofta dyrt i många andra länder, och vad gäller solskydd är det lättare att säkra kvaliteten på innehållet när man köper hemma. Solskyddskläder och hattar hör också till det jag alltid packar med. Har man svårt att få plats med exempelvis blöjor eller välling (som kan vara en riktig räddare – och säkra upp med lite majsvälling för tider av instabil mage) så är det bästa tipset att förvara detta under vagnen som checkas in under flygresan.
Barnens reseapotek innehåller febernedsättande/smärtstillande, salva för bett och skrapsår, en digital febertermometer, vätskeersättning, magdroppar, barnvänlig myggspray, näsdroppar och handsprit.

Här finns en föreslagen packningslista när du reser med bebis och barn

#8 Våga vidga även barnens matvyer

Även barn kan lära sig av nya matkulturer, och de mest klassiska rätterna finns i princip alltid att få tag i, så med det sagt är mat något jag undantaget välling inte tar med. I värsta fall så kommer man alltid långt även på ris och frukt.

20111218-142533.jpg

#9 Skapa möjlighet för en balans mellan familjetid och egentid

Det är mycket värt att ge varandra utrymme att komma undan ibland. Kanske för att göra de där äventyren vissa resmål kan bjuda på, eller för en dag med fokus på sitt eget intresse om det så är dykning eller att ligga på stranden och läsa sin bok ifred. Det kan vara den stora skillnaden som resten av tiden ger energi att resa med en intensiv familj.

#10 Våga resa med barn – tryggheten finns där du är!

Tryggheten är där DU är. Våga lita på det. Välj därför resmål som kanske kittlar och utmanar dig som förälder, men där du känner dig trygg. För är du trygg så är också dina barn det. Är de mindre så vet de inte skillnader på olika språk, hur smutsigt landet är, och Nej – barn behöver inte sova i samma säng varje natt för att vara trygga. De behöver dig. Du är deras trygghet, och därför kan ni röra er i världen och vara säkra på att ni föräldrar som bas utgör barnens grundtrygghet. Njut av tiden med familjen, den är det mest värdefulla du har.

wadi-rum

Ska du resa med en bebis för första gången och undrar om allt fåra vad du ska ha med dig till hur du ska förbereda dig? Då kan jag tipsa om mitt stora inlägg om att resa med bebisar här.