Lilla Ego – Recensionen

Lite sent omsider – det var flera veckor sedan vi hade en lyxig fredagskväll i stan – kommer här en recension om Lilla Ego. För det är ett ställe som är alldeles för bra för att inte ge er ett utförligt tips om.

Lilla Ego är alltså den lilla, ack så härliga, krogen som drivs av genierna Tom Sjöstedt och Daniel Räms som både har titlar som Årets Kock bakom sig. Den ligger i Vasastan och för att få ett bord måste du vara ute i riktigt god tid, för platserna bokas upp lika snabbt som de släpps med tre månaders framförhållning. Fast, lite spontan går det faktiskt att vara, för i baren finns några platser som inte går att boka så kommer man i tid kan man ha tur och få plats. De platserna är riktigt bra för övrigt, för där blir det avslappnad och härlig känsla med direkt insyn till köket, och inte sällan börjar olika sällskap prata med varandra. Trevligt!

Inredningen är precis hur härlig som helst, med sin genomtänkta opretentiösa och avslappnade stil. Stora industrilampor från ena ägarens föräldrars bondgård pryder taken, tegelväggarna ger en charmig inramning och inredningen är snygg med känsla.

IMG_0821

Menyn byts ut i takt med årstiderna och de råvaror som är bäst för tidpunkten, och ovanför barplatserna vid köket som jag nämnde står dagens specialare nedskrivna på stora block. ”Säsongens köksgrogg” tilltalade mitt sällskap till fördrink, till exempel.

IMG_0824

På menyn blandas årstidstypiska och spännande kreationer med mer klassiska, men det de har gemensamt är att de är komponerade med enorm precision. Allt låter på riktigt helt magiskt gott!

IMG_0827

Magiskt god är just vad maten är också. Smakerna är rena och gifter sig fantastiskt, det känns nytänkande och spännande utan att vara för experimentiellt utan bara välsmakande. En njutning! På våra tallrikar låg vit sparris med pancetta, persiljeskott, citroninlagda lökar och parmesanost, nystekta rårakor med klassiska tillbehör och finaste löjrom serverad i strut, hällristad kalvrygg serverad med grön sparris, nyanser av jordärtskocka samt toppmurkelsky och fryst smör smaksatt med Ronjas vårskrik. Måste älska de beskrivningarna, eller hur? Vi fyra i sällskapet var överrens – allt smakade verkligen världsklass!
Ja just ja, efterrätten som var någon form av chokladbomb som också var helt grym – men hur den beskrevs minns jag inte då vi tog det beslutet från menyn på väggen. Lika lite lyckades jag fota den.

IMG_0829Och så ett nybakat bröd i en liten burk, i vilken det gömde sig rivet smör med nötter.

IMG_0831
IMG_0832Servicen var rakt igenom toppen, och vi uppskattade förstås lite extra att även Tom själv kom ut och presenterade några av rätterna.

IMG_0833
IMG_0835
IMG_0837 

Lilla Ego är verkligen en klasskrog, men ändå är inte priserna särskilt höga. Det känns verkligen prisvärt, och det är helt fantastiskt att kunna gå ut och få en så bra middag till det pris man landar på på Lilla Ego. 

Och så lite detaljbilder – och stället utifrån. Lite hemligt sådär…

IMG_0841 IMG_0842 IMG_0843

Så ja – gå dit helt enkelt. Men vill du gå i slutet av September så är det bäst att du redan nu börjar hålla span efter att borden släpps för bokning…