Men ska vi inte prata lite om vädret?

Juli i år går i princip till historien som den sämsta. Någonsin. Eller..? Jag har just läst tillbaka i bloggen och konstaterat att både 2011 och 2012 hade enorm förbättringspotential, så njäe….
Vi, som alltid kan välja på Dalarna, Stockholm eller Halmstad och således har bra spridning på sommarresmålen och har kunnat anpassa oss efter det skulle alltså kunna jaga det bästa vädret men det hjälper inte. Inte i år, inte många andra år. Västkusten har nog i år klarat sig bäst och vi hade väldigt få regndagar där, men värmen saknas där också. Hur som. Dåligt, men inte extremt. Fast ändå extremt.

Sanningen är ju att vi svenskar som lever hela året i kyligt klimat och långa delar i mer eller mindre mörker behöver tanka energi på sommaren. Vi behöver känna att Sverige är bäst och så värt att leva i. Därför pratar folk väder, därför slutar folk inte att klaga.

De senaste dagarna har många i bloggvärlden pratat om att man måste skapa sin dag även om vädret inte levererar. Det går inte att deppa ihop på grund av det, man kan inte lägga sin lycka och välmående i något man inte kan påverka. Det finns saker att göra även om sommarvädret inte bjuder in till sol och bad.

Det är helt sant, det där. Men sanningen är att det är betydligt tuffare för barnfamiljer. Små barn är sällan nöjda med föräldrar som passar på att läsa böcker framför brasan eller plöja serier, så att säga. Towe skriver det bra idag (och poängterar det där med att inne-aktiviteter blir väldigt dyrt för barnfamiljer), även om det för henne passar rätt bra – får man bebis mitt i sommaren är busväder och därmed avslappnat soffhäng mer välkommet.

Vi då? Jo, men vi har ju blivit en familj som åker utomlands varje sommar efter att väldigt många år hävdat att sommaren bäst spenderas i Sverige. Vi ändrade oss 2012 när synen var denna och sol och värme lös med sin frånvaro i hela landet…

20120709-174858.jpg

…och då drog vi på en resa till Barcelona med väldigt kort varsel och på överprisade flygstolar (sen bodde vi i en lägenhet i el Borne och hade det grymt – se tagg Barcelona 2011).

I år har vi inte någon jättestress över vädret, faktiskt. Det är givetvis för att vi har de där varma dagarna i Grekland med oss. Vi har fått sol med energin den ger, värmen med den avslappning i kroppen som kommer med den och lättja och härliga dagar som gör att livet känns väldigt njutningsfullt att leva. Vi har haft det med oss in i hela semestern, och det är också därför vi alltid väljer att just börja semestern med utlandssemester.

Nästa år sneglar vi på hus igen, för att hyra hus med andra familjer på semestern är verkligen det bästa upplägget jag vet.
Jag är allra mest sugen på Kroatien, men även Mallorca (läs hos Ämma som är där på långresa nu till exempel), Korsika, Sardinien och Sicilien är resmål som lockar lite extra. Kanske blir det en rekordtidig bokning..? Eller näe. Det brukar vara lagom att boka en bit in på aktuellt år, i januari eller så… men att börja surfa på hus kan det vara läge för redan nu. Vi börjar bli rutinerade och har full koll på vad man ska leta efter och hur man ska tänka. Det ska jag berätta mer om någon annan dag för nu väntar packning inför denna sommarsemesters sista lilla roadtrip. Over and out!

 1. Jag är också glad att vi “tog med oss” sommaren från våra 10 dagar i Spanien – kändes helrätt att börja juni så. Har ju också tre månader i Thailand att se fram emot efter jul, så är inte lika desperat efter sol och värme just nu. Men ja, överallt verkar vädret vara den stora snackisen just nu. Man kan ju alltid prata om vädret liksom!

  Vi har haft en enorm tur och haft härligt nere i Blekinge. Kallt och blåsigt, men vi har kunnat vara ute varje dag. Karlskrona toppar tydligen solllistan i sommar. Barnen har en enorm gräsmatta att leka av sig på, ett stort trädgårdsland att plocka diverse skatter i, och en massa kusiner att leka med. Nu är vi tillbaka i Nynäs, här är grått och KALLT! Inte lika pepp på sommaren just nu…

  1. Det räcker riktigt långt att iallafall kunna vara ute – och vi har också haft det så, när vi var på västkusten så regnade det bara en förmiddag så det var inte så farligt. Barnen har klarat sig bra, men några strandddagar har det inte varit… och det jag saknar mest är sena kvällar utomhus.

   Hoppas på augusti!

   Och oj vad skönt att ha Thailand att se fram emot! Ljuvligt.

 2. Jo men exakt! Vi hade en fruktansvärd sommar när barnen var två år. Sedan åkte vi utomlands varje vår/sommar i flera år. Nu när barnen är större har vi ingen längtan utomlands på det sättet. Men antagligen beror det på att livet ser annorlunda ut nu. Det är lättare att göra saker även för barnen nu. Fast det regnar eller är kallt. Själv är jag ändå nöjd med mitt eget semesterväder. Det regnade inte mycket alls när vi var i Skottland. Det är bra. Men jag lider med alla som lider av vädret. Lite sol och värme behövs för att ladda batterier…

  1. Ja men jag kan hålla med – i år är våra 4,5 och 7 och bara det är enklare. De kan lätt ta det lugnt mellan varven, och som tur är så är de oftast riktigt bra kompisar så lugnare dagar innebär inte att de blir galna på varandra utan snarare så växer bra lekar fram då. Så det är himla skönt!
   Men ja, man behöver lite sol och värme för batterierna… Sjäv ska jag jobba hårt på att behålla sommarkänslan hela augusti, finns förhoppningsvis några fina helger och många härliga kvällar kvar att suga ut ur den här sommaren!

  1. Ja, det har du såklart rätt i! Får ändra det. Tack!
   Däremot var det nästan lika dåligt väder 2011 🙂

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
dalarna
Min lista om Sverigesemester