Santorini; Vingården Gavalas, Megalochori 

Häromdagen skrev jag lite om den enormt mysiga byn Megalochori på Santorini, och något som är värt att nämna lite extra där är den lilla familjedrivna vingården Gavalas. Runtom på Santorini finns nämligen flera vingårdar, och Gavalas är en av de äldsta och med mest tradition – och inte minst en av de med godast viner (enligt vad vi hörde).

Vi gick förbi en dag och fick en egen guidad visning med information om vingårdens historia, hur man framställer vinerna nu och förstås provsmakning också.

Inne fanns förstås moderna maskiner men med gårdens mer än 100 års historia av vintillverkning kunde även de traditionella delarna av vinframställningen visas och med sedan starten är rummet nedan där druvorna trampas. Så häftigt!

Varje höst står familj och vänner inne i utrymmet innanför öppningen och trampar druvorna, vars saft sedan rinner ut genom rännan till höger och ner i brunnen.

Den lilla gården är verkligen gullig, och vid borden kan man slå sig ner och testa vinerna och insupa atmosfären.

Vinerna då? Jodå, men det fanns några spännande varianter på Gavalas winery. Vi köpte med ett par lätta röda och så en av deras storsäljare och det som var allra godast; det söta dessertvinet Vinsanto.

Naturally Sweet Wine from Sundried Grapes

 

Vinsanto is the mythical nectar of Santorini, produced from the native grape varieties of Assyrtiko, Athiri and Aidani. The soil of Santorini is characterized by unique geological inorganic elements created by the volcanic eruptions. Due to the limited rainfall and the strong winds, the yield is very low with only 300-500 kgs of grapes per 1000 sq.m. of vineyards. The result is the production of grapes having excellent quality and perfect maturation. When the grapes reach the desired degree of maturation (14-15 Be) they are carefully picked and are sun-dried on terraces for approximately 10-15 days.

The vinification is carried out using traditional techniques in the Gavalas’ winery, in Megalochori. The pressing of the grapes always takes place early in the afternoon, so that the clusters of the grapes are still warm and at their best for pressing. The small quantity of juice which is produced has a high content of sugar- 10 kgs of grapes produce 1 kg of Vinsanto wine. The fermentation continues almost until Christmas.

This wine fills the chalices of the orthodox churches, used for the Holy Communion. It canbe best enjoyed chilled at 6-8oC, as a dessert wine. Vinsanto is bottled in limited quantities.

Självklart rekommenderar jag ett besök på en vingård om du är på Santorini – de små, familjeägda är verkligen de charmigaste!