Reykjavik restaurang; Perlan

Restaurang Perlan i Reykjavik är en av stadens allra mest kända. Utlåtandena på Tripadvisor säger övervägande ”utmärkt” men med ganska stor spridning hela vägen ner till betydligt sämre betyg, vilket jag kan förstå. För Perlan är väldigt turistigt och lever mycket på sin häftiga lokal med utsikt över hela staden, och riktigt god mat blandas med en känsla av just turistfälla och viss avsaknad av kärlek.

Om våra andra restaurangbesök, på Seafood grill, Grill market och Fish Market (recension kommer) var klockrena i riktigt moderna och coola lokaler, så är Perlans stiil mer klassisk med vita linnedukar (blandat med rätt trist möblemang) och pianospel i bakgrunden. Utsikten är verkligen halva grejen med Perlan, och den kan man inte klaga på. Hela restaurangen ger en 360-graders vy över Reykjavik med omnejd, och allt snurrar sakta så att man på en kväll fått ha utsikt åt varenda håll som är möjligt.

      

Det jag inte gillade med Perlan var lite för stel känsla, tråkigt bröd innan (dvs inte ens hemgjort – det är sånt jag tycker att är kärlekslöst) och rätt trött service. De ville liksom väl men den sista känslan saknades.

Maten höll varierad klass, med vissa rätter som var riktigt bra medans vissa ville mycket men inte riktigt flög.


Pilgrimsmusslor. Gott och vackert!

    Fish of the day, en grillad vitfisk med goda tillbehör, men detta var en sån där rätt som såg god ut men som inte spelade någon symfoni i munnen ändå. Nej. Inte tillräckligt.


Jag tycker att Perlan var okej och jag förstår att det är populärt men jag måste ändå säga att i mitt tycke är det mest för utsikten man ska gå dit om man ska det – för riktigt grym mat och riktigt charmig inramning finns bättre ställen i Reykjavik.

  Perlan ligger nära stan men en liten bit ifrån så bil (eller taxi) gäller. Praktiskt med en tillfällig chaufför i sällskapet när vi var där.