Lite om mat (från olika länder) – och vår peruanska lördagskväll

”Mat” var en av helgens rubriker i resebloggutmaningen ”svenskaresebloggarseptemberdrömmar”. Det är en rubrik som passar mig hur utmärkt, för jag älskar god mat och tycker att det är precis hur häftigt som helst med mat från olika kulturer och tycker att det är en stor del av njutningen på resan. Jag har inte ens någon tydlig favorit, utan kan drömma om allt från mellanösterns lena smårätter och grillspett, via den grymma thailändska maten med sina ljuvligt hettande chilismaker till italiens perfekta råvaror som gör varje rätt gudomlig. Och så allt där emellan, förstås.

Kan man inte åka till maten så kan maten komma hem till en, brukar jag också resonera och med vänner har vi bland annat en matklubb där vi vid varje tillfälle har olika teman och det är inte sällan det hamnar på länder eller områden. Vi har på hemmaplan till exempel ätit oss igenom länder som Australien, Frankrike, Irak, Italien, Frankrike mm och igår kväll gjorde vi debut i Sydamerika då Peru låg i fokus. Vi fick en riktig peruansk resa och min längtan efter landet och dess höjdpunkter (som Inkaleden; Titicacasjön och Machu Pichu) blev inte direkt mindre. På bordet landade förrätt med chilipotatismos och lax, en fräsch ceviche, brässerad anka med korianderris och som avslutning karamellkräm. Så gott! Allt som landade i kamerarullen var dock snacksen med nötter och så de supergoda rostade majsen…

 Har du någon favorit i matkulturväg?