Burger & Lobster, Stockholm – med fokus på hummer

Burger & Lobster är en omtalad kedja som finns huvudsakligen i England (med många restauranger i London) men även i New York och nu sedan en tid också i Stockholm. Det är krögarna Pontus Frithiof och Thomas Dahlstedt som ligger bakom öppnandet i Stockholm, och restaurangen ligger i Pontus! gamla lokaler på Norrlandsgatan i Stockholm city. Burger & Lobster ses som ett riktigt trendigt ställe och nog kunde man även i Stockholm känna den känslan i inredning och atmosfär. Industriellt, snyggt och genomtänkt men ändå med känsla av enkelhet på gränsen till snabbmatshak, toppat med bullrig och gemytlig inramning.

Innan man får öppna en franchisekrog med Burger & Lobster-namnet så krävs att råvaror och rätter lever upp till de kvalitetskrav som kedjan har, och man kan således förvänta sig samma mat som om man går vart som helst i världen (jag har t.ex hört att Dubai är på gång inom kort).

Apropå maten så finns ingen riktig meny, utan de tre rätter som serveras står på griffeltavlor på väggarna. Det är hamburgare, ”lobster roll” (dvs hummerkött i bröd) eller hummer som gäller och alla med samma tillbehör – sallad, pommes och sås. Likaså kostar alla rätter lika mycket, 275:-.

Jag hade läst på nätet innan att man kunde få halvrätter och med andra ord kombinera två rätter och var helt inställd på en halv rätt hummer och en halv hamburgare, men det alternativet var tydligen inte aktuellt längre utan det gällde att veta vad man vill ha. Som tur är var jag där med två vänner varav en lika velig som jag, så vi delade själva och fick således en halv lobster roll och en halv hamburgare. Jag är verkligen inte besviken på maten utan tyckte att det var rätter med kvalitet utifrån de val vi gjort. Fast, för enbart en hamburgare hade 275:- känts dyrt. Även om den var av högsta kvalitet så går det att hitta liknande på andra bra krogar billigare än så. Jag tycker att halvrätter skulle gjort Burger & Lobster mer attraktivt. Nästa gång, när jag inte kommer direkt från lång yoga och bastu och med det är vrålhungrig, så ska jag välja den riktiga hummern – det ska vara den som gör stället mest värt ett besök. Kokt eller grillad med några olika val av smaksatt skirat smör gäller, och det såg bra lockande ut med de pinfärska humrarna som simmade omkring i stora akvarium längs en av väggarna.


Hummerköttet i denna lobster roll dock – grymt verkligen!

 
Även den mesta hamburgarälskaren och kännaren skulle uppskattat denna tippar jag.

Värt att tillägga är att man på Burger & Lobster inte kan boka bord om man inte är fler än 6 personer i sällskapet. Det fanns dock många platser och var för oss tre inga problem att få bord när vi kom vid 19.30-snåret, så nog är detta av den anledningen ett bra alternativ för en middag. Men… jag undrar ändå om inte de skulle tjäna på att ha vissa bord via bokning? Att stå utan plan i Stockholm är inget man gärna gör, och något jag innan tvekade kring vad gäller vårt val att gå till Burger & Lobster och något som var på väg att göra att vi valde ett annat ställe. Men tillbaka kommer jag! För hummern, som sagt. Och atmosfären.

Sist jag annars åt Lobster Roll var på ett riktigt hål i väggen-ställe i Key West. Så charmigt. Kolla in de bilderna här.