Reseinspo; Borgå – i Borgå med barnen i fokus

När jag började berätta för er om att jag och Max skulle åka till Finland och Borgå var det flera som undrade vad vi skulle göra där. Svaret är – bara vara och njuta av finsk inramning, kultur och natur. Man behöver inte alltid åka långt för att få en härlig upplevelse, och Borgå är ett för oss svenskar nära resmål med många överraskningar. Jag tänkte berätta för er om mysiga Borgå i tre delar – i stadenutflykterna i omgivningarna och skärgården – och det med fokus på att uppleva dessa med barn.

Tidigare inlägg finns samlade under taggen Porvoo.

Om staden och stadscentrum

Borgå är en av Finlands äldsta städer, och lockar många bara med sina vackra, smala kullerstensgator och gränder. Vill man veta mer finns många olika stadsvandringar att välja på, och vissa är inriktade på barn. När vi vuxna intresserat lärde oss om Gamla Stan, som är en stadsdel från svensktiden, trivdes barnen med att uppleva den medeltida stämningen och att hoppsastega sig fram på de lugna gatorna.

 Fånga mig på bild? Omöjligt!

   borgå porvoo

Jag trivdes med att titta på lugna och grönskande innergårdar, och barnen mumsade obrytt i sig närmsta falläpple. Sådant är enkelhet och småskalighet på charmigaste sätt.

borgå porvoo

borgå porvoo

Den mest kända vyn från Borgå är stranden längs ån som huserar de röda strandbodarna, en gång i tiden använda till att förvara exotiska importvaror som tobak och kaffe. Numera är de mest bara charmiga, och ses lite extra bra från en sightseeingbåt på ån – vi gillade vår åktur med M/S Fredrika.

borgå porvoo borgå porvoo
borgå porvooVåra resevänner Annika, Julia och Nelly – läs fina inlägg från Borgå hos Resfredag här.borgå porvoo
borgå porvoo

Borgå har, förstås, krigshistoria också och det är såklart svårt för barn att greppa – men det går ju också att klättra på spännande kanoner. Den nedan är från fortsättningskriget för dryga 70 år sedan. I bakgrunden syns Borgås vackra byggnader med den tronande domkyrkan som kronan på verket. 

borgå porvooEtt gäng barn utanför Domkyrkan.

Borgå ligger som namnet antyder vid en å som binder samman staden med den finska skärgården – och den gör verkligen staden extra vacker och charmig.


borgå porvoo

Porvoo Art Factory / Konstfabriken

Det finns många gallerier i Porvoo, och vi besökte Art Factory som bland annat stoltserar med riktigt bra mat på restaurang Viitrini, konserter och teatrar, en shoppinggalleria och en stor konstutställning. Barnen var förvånansvärt intresserade av av spana omkring på konstutställningen – ombyte förnöjer?

borgå porvoo

borgå porvooSer ni liten kille i ensam fåtölj? 

borgå porvoo  art factory

Utanför Konstfabriken roade en härlig ”#urbcult”-lekplats/konstinrättning glada barn.

borgå porvoo
borgå porvooFörutom Max och Julia även Making Memories-Monicas Maria – läs hennes inlägg från Borgå här.

Leksaksaffären Riimiko

Ett måste att besöka i Borgå för både stora och små är leksaksaffären Riimiko i Gamla Stan. Den är verkligen helt magisk, lite som man drömmer om att en leksaksaffär ska se ut. Barnen fick inte nog varken av skyltfönstren eller alla små ljuvliga leksaker i den, och det gällde mig också – längre från plastiga och skräniga leksakskedjor går inte att komma.

 borgå porvooSkyltfönster med Mumin – och Borgås gamla hus som speglar sig vackert i det.

borgå porvoo  borgå porvoo

borgå porvoo  borgå porvoo

Mumin-lekparken

Givetvis har den finska stoltheten Mumintrollet sitt utrymme i Borgå, och ett besök på den bortsett från Mumininramningen ganska ordinära lekplatsen kändes obligatoriskt. Barnen uppskattade, som alltid, att springa och leka av sig en stund.

borgå porvoo

Brunbergs chokladfabrik

Brunbergs chokladfabrik har anor sedan mer än hundra år tillbaka, och choklad, tryfflar och tofféer är verkligen av högsta kvalitet. Inte minst kan jag intyga om den fantastiska smaken på en speciell blandning – lakritstofféen med chokladöverdrag blev en stark favorit och det vattnas i munnen på mig bara jag tänker tillbaka på den!

borgå porvoo brunberg


Jag och Max åkte till Borgå genom Visitporvoo.fi . Alla åsikter och tips jag skriver är dock förstås helt mina egna.