Vardagsrum, matrum och gardinfunderingarna

När jag i maj skrev om våra stora, tomma fönster så fick jag jättemånga bra svar och inspiration till våra fönster. Läs här. Sedan dess har det varit sommar och fokus på utomhus, men gardintankarna har verkligen grott och vi har lite sett fram emot höst och att “få” fixa inne. Det som hänt i vardagsrummet är att vi köpt en lampa (“planet” från By Rydéns) och att vi satt upp en tapet i matrummet. För gardinerna har vi haft en person här hemma för konsultation från ett ställe som gör helhetsåtagande från hemmabesök, till sömnad och montering, men jag fick inte fullt förtroende ändå. Jag är helt inne på skirt med mycket ljusinsläpp, skenor i taket och möjlighet att dra för hela partierna, men hennes förslag om ljust beiga linnegardiner kändes inte rätt för mig. Samtidigt vill jag inte ha en person som föreslår efter vad hen känner in från mig utan som säljer in något de tror på och har erfarenhet av. Jag vill kunna säga “jag vill ha mer ombonat, men modernt och stilrent” och så få svaret att “då ska du ha xxx, det skulle bli rätt här pga xxx”. Inte “man kan tänka si eller så” och så känns det ändå inte helt hundra (men kostar en förmögenhet). Jag anser mig ha ungefär noll koll på just gardiner men beige och linne känns bara för shabby chic i min värld. Säkert inte – och jag har läst varenda inlägg hos studio Karin som har otroligt mycket gardininspiration och är en linneförespråkare, men ändå. Vad gäller färg ser jag inte beige framför mig, även om vi har guld och mässinginslag och gärna fångar den typen av varma färger. Beige känns så… beige?! Vitt blir väl dock för… vitt? Haha. Berätta för mig – men jag är hard to please. Aningen motsägelsefullt…
Vi har en blandning av väldigt ljust och vitt (och modernt), med de nämnda varma inslagen av guld/mässing och originaldetaljer i ek av 40-talsfunkis-stuk. Jag gillar blandningen av modernt och gammalt, och har heller inget behov att göra hela huset till funkistypiskt.

Vardagsrummet är en utbyggnad som är rätt stor – 6 meter ungefär är väggen som är täckt av fönster, och takhöjden är hela 2,90. På kortsidorna är det ett smalare fönster i varje hörn. Konsulten sålde in att ta med de första smala fönstren på sidorna, så att man har skena som går runt hörnet och slutar strax efter fönstret på kortsidan, med gardiner även där – i princip helt för fönstren. Våder på långsidan i hörnen och antingen mellan varje fönster eller bara i mitten.


Ja, något ska upp på väggen där – men en sak i taget nu… Och nej, soffan är inte för alltid – men vi har små barn och att kunna mysa i den tillsammans är värt 100% mer än strikt design.

Här ser man sidofönstret mot TVn bättre, och hur rummet går ihop mot matrum med öppen spis.

Det är också öppet mot trappen (och det som skymtas till höger på bilden är köket).

Och så då vyn mot matrummet, och i det dolda hörnet är alltså den öppna spisen. Vi ska även sätta skenor och gardiner som matchar de i vardagsrummet i fönstret vid öppna spisen samt vid burspråket i matrummet, men jag tror kanske de två ska vara samma istället – och vara vita, om nu de i vardagsrummet får någon nyans.


Här framför öppna spisen är vi fortfarande inne på att två fladdermusfåtöljer ska landa, varianten i brunt läder. Det blir nog under vintern, hoppas jag…

Tapeten i matrummet som vi just fått upp är Malabar från Cole & Son i färgen stone/gold. Vi vacklade länge i vad vi skulle ha men ville göra detta rum varmare och mer ombonat och är jättenöjda med vårt val och resultatet. Vill förresten passa på att tipsa om hjälpen man kan få hos Alviks måleri – så kunniga och proffsiga!

Fast här återstår också en del pimpning… och nya matsalsmöbler står kvar på önskelistan men lär bli kvar där ett tag till…

Men som sagt, skenor i tak även här och vita, skira gardiner. De kanske man kan köpa färdiga, det är visserligen lite högre takhöjd än vanligt (2,65) men det finns längre på t.ex Åhléns och man kan ju ändå köpa några lite lyxigare så att säga, som känns liknande som de i vardagsrummet.

Jaha ja. Nästa steg? Ta ett beslut, beställa gardiner (uppsömnad) och montera. Tror ni vi lyckas innan november..?
Men framför allt – HJÄLP!

Följ mig!

Mer läsning...
En helg från fotbollsrum till dansföreställning på Stadsteatern