Mina tips för flygresa vid graviditet – och Babymoon genom Secret Escapes

Senast vi var ute och käkade pratade jag lite om när nästa gång skulle kunna tänkas bli. Det är ju rätt mycket som ändras när man får barn, och det är givet att man inte har samma möjlighet att komma iväg på tu man hand under en ganska lång tid efter bebisankomst. Då byts egentiden mot vaknätter och nappkokande… Men som tur är mot en massa bebisgos också, förstås.

babymoon

Det gäller inte bara något så ”litet” som att ha barnvakt en kväll och komma ut till exempel på restaurang, utan även semestrar ihop. Jag känner ofta att det är ”passa på!” som gäller såhär på sluttampen och jag applicerar det tänket på ungefär allt, inte minst med erfarenheten jag har av två barn.

Därför kan det vara grymt för par som väntar på bebis att passa på att åka på en Babymoonen romantisk semester – innan bebisen kommer. Har man möjlighet att vara lite spontan så kan man göra rejäla klipp dessutom, till exempel genom kampanjföretag som Secret Escapes. De erbjuder just nu Babymoon-deals på handplockade hotell med upp till 60% rabatt, så man kan komma undan till riktigt bra pris. Destinationerna är både herrgårdar och liknande i Sverige men även på resmål betydligt längre bort som till Thailand, Fiji, Spanien och Indonesien. Kanske mer för de som inte har ett par barn redan, och som inte hunnit gå till vecka 37 som jag dock… men snacka om att det vore drömmen!

Däremot kan man ju åka till närmare destinationer även när man är så långt gången som jag är, och när barnen nu åkt iväg på höstlov så har vi faktiskt tänkt passa på att göra just det. Bo på hotell och käka god middag. Vila upp oss, bara umgås riktigt kvalitativt och lyxa lite extra!

babymoon

Vecka 37 med Stella.

Jag har rest rätt mycket som gravid. När vi väntade Stella så bodde vi i New York i några månader. Jag fick åka hem i vecka 32 när min försäkring inte täckte längre, och Henke kom hem en månad senare, när jag var i vecka 36. Även med Max var jag i New York sent i graviditeten (vecka 30), och med lillayster i magen flög jag min sista sträcka från Köpenhamn i vecka 32.

Mina tips för dig som vill resa med flyg som gravid

 1. Får man flyga senare delen av graviditeten, och vad gäller med försäkring? 
  Det är oftare försäkring som är begränsning och värt att kolla upp extra, kolla noga vad som gäller för dig i relevant land! Det är jätteviktigt med giltig försäkring, ifall att du skulle behöva sjukvård utomlands. En förlossning är inte billigt…
  Flygen brukar vara mindre problem, utan man kan generellt flyga sent i graviditeten. Det är dock olika på olika flygbolag och beroende på sträckor, så kolla vad som gäller just för den resplan du har.
  Obs – avbokningsregler gäller sällan för graviditetsrelaterade åkommor (läs det finstilta!) och vissa typer av vaccin är inte okej att ta som gravid. Planera väl.
 2. Kan det vara farligt att flyga som gravid?
  Nej, det är en gammal myt. Det flygbolag kan vara rädda för är att en förlossning ska sätta igång på flyget för att de då kan behöva gå ner för nödlandning vilket förstås är en kostsam historia så det är därför regler och rekommendationer finns. Men farligt för dig och bebisen är det inte. Dock rekommenderar jag stödstrumpor för bättre blodcirkulation, och rör gärna på dig lite extra i gången.
 3. Drick mycket vatten
  Luften är torr i flygplanet och än jobbigare för dig som gravid. Ladda upp med extra vatten både före och under flygresan.
 4. Tänk komfort före stil
  Vart du än ska så är bekväma kläder viktigare än hur du ser ut. Själv är jag tacksam för alla sköna klänningar och mjuka strumpbyxor som utgör i mitt tycke bästa kombinationen. Dessutom sväller fötterna mer än vanligt så rymliga skor man får på sig igen inför landningen är att föredra…
 5.  Njut!
  Ja, passa på att njuta även av flygresan. Förstå lyxen med egentid i tystnad! Läs en bok eller kolla på en film – en nedkopplad flygresa är ultimata lyxen!