Reseinspo; Borgå-utflykter med barn – Postbacken och Noarks Miniatyrland

Det har gått drygt två månader sedan jag och Max var på minisemester i Finland och Borgå, och jag tänkte berätta för er om några Borgå-utflykter med barn. Tidigare har jag berättat för er om två andra delar – i staden och i skärgården.
Alla mina tidigare inlägg från Porvoo/Borgå finns samlade under taggen Porvoo.

Postbacken

Postbacken är ett utomhusmuseum 9 kilometer nordost om Borgå. Det är ett av Finlands bäst bevarade ”backstuguområden”, vars allra äldsta backstugor är så gamla som från 1700-talet. Under det följande århundradet bodde olika typer av hantverkare där, och det är den typ av kultur och tradition som hela stället fortfarande andas.

postbacken, borgå
Idag är utomhusmuseet en bas för sommarteater och musik, hantverk och god fika i charmig miljö och jag med mitt dalaursprung och min uppväxt med släktgårdar i traditionella fäbodmiljöer trivs förstås och känner mig väldigt hemma. Charmen för turister – inte minst från andra delar av världen än Norden – lär vara enorm för den gamla känslan är så stark så den nästan går att ta på fysiskt och omgivningarna är genuint vackra.

Postbacken, Borgå
Postbacken, Borgå

Några av de vackra gamla stugorna inhyser kaffestuga och butiker som säljer en del av nämnt hantverk från lokala konstnärer.

Kaffestugan, Postbacken, Borgå
Butik, hantverk, Postbacken, Borgå

För den som mer vill få en känsla för det traditionella Finland går det att få bara genom att kika in i någon av de små bodarna, som alla är av olika typ.

Bastutraditionen är betydligt äldre i Finland än bodarna på Postbacken, imponerande nog… Men visst är det väldigt speciellt bara att få en bild av hur det såg ut när man samlades runt de heta stenarna på den finska landsbygden för flera hundra år sedan!

Postbacken, Borgå

På Postbacken har man stort fokus på musikevenemang och teater, och arenateatern är en av de nyaste byggnaderna på området. När vi var där höll man just på att ställa iordning inför en jazzkonsert samma kväll. Sensommarcharm…

Arenateatern, Postbacken, Borgå

Andra stugor innehöll konst, och det även med inriktning mot barnen. Både Max och Julia fastnade vid vattenmålning och leklera inne i ett galleri, och vi fick inte med dem därifrån för att se i princip något annat på Postbacken – det fick vi mammor roa oss med själva.

Det är verkligen fint när man vid museum tänkt extra på barnen, och på Postbacken fick de verkligen utloppp för sin kreativitet och skaparlust.

galleri, Postbacken, Borgå postbacken, borgå

Vi tackar Postbacken för ett riktigt fint besök!

Noarks miniatyrvärld

Noarks miniatyrvärld ligger väldigt nära Postbacken, så det kan rekommenderas att kombinera besök där och på Postbacken. Huvudattraktion på Noarks miniatyrvärld är en rejält stor modelljärnväg som fascinerar alla åldrar, och tillhörande byggnader från olika delar av världen återskapade i minatyr.

Noarks miniatyrvärld

Vi pratar alltså verkligen miniatyr – se en person i jämförelse med min hand nedanför till vänster.

Noarks miniatyrvärld

På stället finns också en verkstad där man tillverkar vackra smycken, träföremål och miniatyrmodeller som sedan säljs i den butik som finns ihop med ett café vid ingången till museet. Även här har man tänkt på barnen inte bara vad gäller museet i sig – det finns även lekhörna och pyssel.

noarks miniatyrvärld
Det som fascinerade våra barn allra mest var dock en riktig traditionell bilbana… De totalt älskade den och kunde inte slita sig!

Noarks miniatyrvärld  Noarks miniatyrvärld

Ja, Borgå bjuder inte bara på en enormt mysig stadskärna – nedan återbildad som miniatyrvärld – utan även många utflyktsmål, restauranger och annat….

Borgå, Noarks miniatyrvärld

…och Max pratar fortfarande om vår resa till Finland. Det var en långhelg som verkligen etsade sig fast i hans medvetande och det är så härligt att höra honom återkomma till glada minnen därifrån även såhär några månader efteråt. Kvalitet på nära håll!


Världens bästa resesällskap – en 4,5-årig Max som verkligen älskade Finland och tyckte det såg ut lite som Sverige men ändå var väldigt speciellt. Stjärnan!

Inlägg från Porvoo/Borgå kan du också hitta hos Resfredag under denna tagg.

_______________________________________________________________
Jag och Max åkte till Borgå genom
Visitporvoo.fi . Alla åsikter och tips jag skriver är dock förstås helt mina egna.