Reseinspo: Hong Kong med barn – guide och tips

När vi för fyra år sedan inledde vår tre månader långa rundresa i Asien och Oceanien så gjorde vi det i Hong Kong (<– länk till alla inlägg därifrån). Det var ett resmål vi varit sugna på länge, och det passade också bra att stanna där i några dagar på väg mot Nya Zeeland för att hantera både tidsomställning och flygresa i omgångar och på det sätt underlätta lite inte minst för barnen. Stella och Max var då 3,5 år respektive 10 månader gamla, och jag tänkte berätta lite om vad vi hade för upplägg för att göra Hong Kong med barn och med det ge några tips för den som kanske är på väg dit. Vi stannade i 6 nätter och hann med väldigt mycket – inte minst för att resa med barn.

Peak Tram

En av de mest kända utflykterna i Hong Kong är att åka spårvagn med så mycket som 27 graders lutning upp till ”The Peak / the Sky City Terrace”. At åka Peak Tram är en riktig klassiker och lite något av ett ”måste-göra” i Hong Kong.

Tipset? Kolla upp vilka tider det är minst folk eller om det går att köpa förköp och slippa kö på något sätt – det var enormt mycket folk när vi var där och vi stod i kö väldigt länge. Inte så kul för små barn!

 

IMG_1030

Väl uppe är utsikten magnifik. Vi åt lunch på Bubba Gump shrimp factory och njöt av utsikten både därifrån och från taket.

hong kong med barn

IMG_1021

Att ta sig runt i Hong kong med barn, och lite om säkerheten

Det finns ingen egentligen anledning att vara stressad över mycket trafik och att ta sig över vägar och bredvid dem med små barn. Man går nämligen sällan på vägarna, och än mer sällan över dem. Istället befinner man sig på gångvägar (ofta inbyggda) en eller ett par våningar upp eller i sammanbyggda gallerior.

Vi åkte de karaktäristiska röda taxibilarna ett par gånger, och då saknade vi förstås bilstolar åt barnen – men med tanke på enormt långsamt flytande trafik inne i stan kändes det okej de få gångerna. Tunnelbanan (som även gick ovan mark / i luften) upplevde vi som snabb och smidig såväl som ren, och nyttjade när vi skulle lite längre.

Mest tog vi oss dock fram till fots och det gick hur bra som helst – men åker du med barnvagn så var beredd på många lyft och bärande i trappor.

Vi åkte längre sträckor med buss, till exempel till Stanley Market (som vi inte var imponerade av) och stränderna längre ut på Hong Kong island. Det var ett otroligt bra transportsätt. För den som reser med barn är det bra att veta att vagnen måste vikas ihop när man är på bussen – bärselen är bra att ha som backup.

Ocean Park och Disneyland

Då vår barn var så små så valde vi Ocean Park istället för Disneyland. Det vi läste innan vi var i Hong Kong var också att Ocean Park faktiskt var bättre. Det står lite mer om det i mitt inägg om vår dag i Ocean Park. Vi tyckte verkligen att parken var bra! Vi var där och hängde på låset vilket är ett hett tips, för det var de första timmarna som köer och folkmängd kändes mer okej. Fram emot eftermiddagen var det enorma köer mest överallt. Vi spenderade mer tid med åkattraktioner och mindre med djuren, men just kombinationen är en av anledningarna att välja just Ocean Park.

Tipsen? Parken är verkligen stor, och det är sköna skor som gäller för man går långt både längs gångvägar och i trappor (och lyfter vagn ungefär hundra gånger på en dag). Keps/hatt som skydd mot solen är ett måste och går man på shower så se till att vara där i god tid för att få en plats där taket skyddar från sol.

IMG_1113

IMG_1095 IMG_1098 IMG_1097

Hong Kong park

Hong Kong park är en riktig oas i stan. Perfekt ställe för att rasta små barnsben! Parken påminner väldigt mycket om New Yorks Central Park både i utformning och vyer. Det är verkligen vackert med många blommor och fin utformning, och finns gott om plats att röra sig på.
Vi var även i ett regnskogsliknande fågelhus och såg enormt många vackra fåglar – något som kan upplevas väldigt spännande och exotiskt för små barn. Mindre för oss, möjligen.

hong kong med barn

Avenue of stars, A symphony of lights och Star ferry

Avenue of Stars är en promenadväg längs vattnet, och därifrån ser man stadens häftiga Skyline allra bäst. Längs vägen finns handavtryck från diverse kända personer, men allra bäst är atmosfären i sig. Strosa, stanna för en kaffe, kolla in folkmyllret.

hong kong med barn

IMG_1059

Varje kväll är det en ljusshow som lyser upp hela stadsbilden – Symphony of lights, och den syns bäst från Avenue of Stars. Det är verkligen ett mäktigt skådespel – inte minst om man lyckas slippa moln eller smog. Det gjorde dessvärre inte vi…

Att åka färjan Star Ferry från ena sidan till den andra är också ett måste.

hong kong med barn

IMG_1081

Att bo i Hong Kong – eller kanske i Discovery Bay

Vi valde att inte bo mitt i smeten. Dels var det enormt dyrt, dels tyckte vi att en lugnare inramning framför allt om kvällarna skulle passa oss och barnen bättre. På tips valde vi att bo i ett område på en av öarna utanför; Discovery Bay, och vi hyrde en lägenhet där istället för att bo på hotell – också ett ekonomiskt val.

I Discovery Bay bor många västerlänningar som jobbar i Hong Kong, och i hela området är biltrafik förbjuden så det är bara bussar och golfbilar som kör omkring. Med andra ord är det otroligt lugnt, och det finns gott om lekplatser och en liten strand. Torget är områdets knytpunkt och vi älskade att sitta där och se lokalborna umgås om kvällarna och ta sin morgonkaffe innan de tog båten in till city och jobben på morgnarna. Längs hela kajen låg restauranger och vi njöt verkligen av att sitta där på uteserveringarna om kvällarna. Inte så mycket Hong Kong och Kina över det kanske – men otroligt lämpligt med små barn. Vi hyrde en lägenhet och kom ner betydligt i pris jämfört med ett citynära hotell, och samtidigt tog båten in bara cirka 20 minuter och så klev man av den mitt i Hong Kong – så centralt så vi sällan behövde transportera oss vidare på annat sätt än till fots (men tunnelbana/spårvagn stannade just vid piren och nyttjades ibland). ”DB” är helt klart ett bra tips om man är i  Hong Kong mer än i några nätter.
Har man kortare tid vill man säkert bo mitt i stan och då är det bara att börja söka för att hitta något som är hyfsat prisvärt. Det kan vara utmanande. Bo med pool? Ja, det kan förstås vara bra med barn, men vi hade fullt upp att upptäcka stan och saknade det inte.

Discovery Bay, Hong KongDiscovery Bays kajkant som kantades av restauranger, med några av alla hus, stranden och bergen i bakgrunden.

Det vi inte gjorde särskilt mycket var att shoppa (men OM det finns möjlighet till det), vandra (vilket jag ville och tänkt men som inte hanns med) – men jag vet att jag kommer tillbaka. Suget väcktes i detta nu faktiskt. Är det där vi ska inleda nästa års julresa, tro?

Det var några tips – och vill du läsa mer om Hong Kong och vår vistelse där så gör du det bäst under taggarna Hong Kong / Hong Kong 2011.