Reseinspo: Upplevelseresor 2015 och 2016 och att hålla sig varm torr (med sponsrad video)

När jag ser tillbaka på reseåret 2015 är det en resa jag blir allra varmast i hjärtat av – den till Island. Island hade varit ett drömresmål för mig så länge och det levererade på alla plan. Jag och mina två riktigt nära vänner hade så otroligt bra dagar och helt fantastiska upplevelser där. Island var allt jag drömt om och mer därtill. Landet bjöd på ett vackrare och häftigare landskap än jag någonsin sett, framkallade de starkaste känslorna av vilken mäktig värld vi lever i och att vara så liten i den, och all historia och urkraft var så påtaglig och gjorde mig mållös. Jag fick mersmak på upplevelseresor med naturupplevelser som huvudfokus och under 2016 drömmer jag om nordligaste Norge.


upplevelseresor


För att på riktigt kunna njuta av resmål som dessa är det oerhört viktigt att vara rätt klädd. Oavsett märke är det gore-tex som material som gäller om man ska hålla sig varm och torr. Inget material skyddar från vind och gör att man kan dra nytta av den värme som kroppen alstrar som det, och inte minst är det totalt vattentät och klarar de allra tuffaste väderförhållandena. Det är superviktigt att kroppen med hålls till sin normaltemperatur på 37 grader för att fungera som bäst. Visste du att alla skalkläder med gore-tex är behandlade med en supertunn impregnering (DWR) som gör att kläderna inte bara andas och är vattentäta utan också gör att vatten stöts bort redan på ytan? Det är en viktig del av funktionen på dessa plagg, men impregneringen kan slitas när man är ute i hårt väder, har på insektsmedel eller får smuts på det.  Det är dock enkelt att återställa den vattenavstötande funktionen helt, vilket beskrivs mer i den här filmen:

 


Andra resmål än Norge som är med på min ”bucket list” i den här kategorin är Färöarna och Grönland. Men, en sak i taget…

Relaterade blogginlägg;

–> Min reseönskelista 2016

–> Island 2015

_________________________________

Detta inlägg är sponsrat av Gore-tex men åsikterna är till 100% mina egna.