Resevagn för bebis och barn

Vilken resevagn som är den allra bästa till bebis och/eller barn är en fråga som kommer upp ofta i barn- och reseforum. Svaret är inte enkelt, för det beror till stor del på resmålet. I en storstad finns vissa behov och ska man gå på en strand, i snö eller i allmänt mer utmanande terräng funkar det verkligen inte med de mer traditionella resevagnarna av typen paraplyvagn med små hjul.

Gemensamt för resevagnarna är dock att de ska ta liten plats hopfällda, vara smidiga att fälla ihop och enkla att ta med sig oavsett vilket transportmedel man ska åka med; bil, tåg eller flyg.

Jag tänkte redogöra lite för saker att tänka på när man ska välja/köpa en resevagn åt bebis såväl som barn, och framför allt hur vi tänker.

De minsta och smidigaste vagnarna

Numera finns till och med vagnar som blir så små så att de kan fällas ihop och tas med i handbagaget, som Babyzen Yoyo. Fördelen är att kunna ha med vagnen ända in till gaten och sedan ha tillgång till den direkt man landar, och dessutom riskerar man inte att den går sönder av bagagearbetares oömma hanterande (något som är oerhört vanligt och som även hänt mig med vår första Bugaboo Cameleon som fick tejpas för att kunna användas en Londonweekend). Dessa vagnar är kompetenta utifrån sin storlek, men lämpar sig bättre på stabilt underlag än de mer utmanande.

Klassiska paraplyvagnar har fördelen att de tar väldigt liten plats ihopfällda. En paraplyvagn blir smal som ett litet paket men ganska långt. De finns i många olika prisklasser och den mest kända och kanske mest kompetenta är MacLaren, men själv har jag inte sett värdet i en paraplyvagn för runt 3000 och uppåt då hjul och allmän uppbyggnad gör att den blir just bara en resevagn/extravagn och inget mer. Vi körde med paraplyvagn många av våra första resor, och jag tycker att Chicco Liteway är mycket resevagn för pengarna.

resevagn

Vagnar för mer utmanande underlag

Vagnar som man kanske inte direkt ser som resevagnar men som fungerar bra som sådana är 3-hjulingar. De blir ofta smidiga när man fäller ihop dem men har hjul och uppbyggnad som är betydligt mer robusta än klassiska resevagnar, och de klarar alla möjliga underlag. Våra resor sträcker sig från städer via sand och snö till stenar nedanför nya zeeländska glaciärer och vi älskar denna typ av vagn. Det går till och med att jogga med den, och det är mycket värt för härlig springturism på nya ställen. Dessutom funkar den som ”enda-vagn” för ett barn som kan sitta framåt, och nog är det mycket värt att kunna undvika att ha flera vagnar?

resevagn

Att sitta bakåtvänt eller framåtvänt

Både klassiska resevagnar/paraplyvagnar och 3-hjulingar är oftast framåtvända, även om smartare vagnar med möjlighet att vända barnet mot den som kör dykt upp i större utsträckning. Ofta påverkar det priset som blir högre, men det är förstås skönt att ha ett barn mot sig inte minst på resor då man kanske rör sig i miljöer som ger många intryck. Vi älskade till exempel vår Bugaboo bee, men däremot kändes den inte tillräckligt robust för att klara resandets ibland oaktsamma hantering. Vi har därför resonerat som så att det fått vara okej för även mindre barn att sitta framåt under de flesta resor vi gjort. På resa har vi också alltid bärsele med som alternativ, så i vissa situationer kan det ”skydda” barnet och göra det mer tryggt.

resevagn

Liggläge (och vagn för den mindre bebisen)

Flera resevagnar har möjlighet att köpa till liggdel, och kan därmed användas direkt från födseln. En mjuklift eller ett babynest i vagnen är annars bra sätt att göra en vagn mer vänlig för bebisar under en kortare resa. För vår del har det varit otroligt viktigt att barnen ska kunna sova i vagnen, så allt annat än i princip helt plant liggläge har gått bort. Vi är inte av typen som på resor lägger barnen inne i en spjälsäng om kvällarna, utan de har alltid fått somna i vagnen så att vi kan sitta uppe så länge vi vill och var vi vill.

resevagn

Maxvikt och annat att tänka på

Annat det är värt att fundera lite på när man väljer vagn är vilken maxvikt vagnen har, för de är ofta så låga så de inte håller för barn i alla åldrar. Höjd på handtagen varierar stort och ofta är de inte möjliga att höja, och justerbart fotstöd varierar också. Att sufletten är tillräckligt stor och har solskydd känns också viktigt, men är den något liten finns solskyddsskärmar att komplettera med.

Vårt val den här gången

Vi älskade verkligen vår Mountain Buggy Swift som uppfyllde alla våra krav och som användes av både Stella och Max under flera år som huvudvagn såväl som på alla resor från det att Stella var 1,5 år (tidigt 2010) tills det att Max slutade åka vagn som 3,5-åring (tidigt 2014). Nu är den dock omgjord i modellen och den nya versionen känns inte alls lika bra främst på grund av att den är mycket mindre – att den då blir mindre ihopfälld känns inte så viktigt så att det uppväger det faktum att vi med våra kroppslängder inte skulle kunna köra den ordentligt. Därför har jag känt på många varianter av märket Babyjogger, men de känns ändå inte helt hundra. Inte heller känns det kul att köpa en Mountain buggy begagnat då de flesta älskar den och därför kör den väldigt länge, och vi ska ha denna åt Meja i många år framöver.

Därför blev jag superglad när jag på en hemsida hittade den gamla versionen av Mountain Buggy Swift, vår älskade gamla klassiker, dessutom med lite nedsatt pris då det är en äldre modell. Topp! Så detta blir alltså Mejas åk från Dubai som 4-månadersbebis tills hon inte kommer att åka vagn längre. För att den ska bli skön när hon är så liten så lägger jag in en dyna, och sedan bullar vi upp lite runtom och ”bygger in” henne med hjälp av bågen. Bärselen kompletterar förstås!

 resevagnNej, den blir inte liten som en resevagn men tillräckligt platt för att den ska vara smidig och med sina 9,5 kg tillräckligt lätt för att kunna bäras.

Så sammanfattningsvis – det är lite av en djungel, men tänk på vad just ni ska ha vagnen till och vilka behov som finns och utgå ifrån det! Det finns fler alternativ än traditonella resevagnar.

Om du har något tips så kommentera gärna!