Resevagn för bebis och barn

Vilken resevagn som är den allra bästa till bebis och/eller barn är en fråga som kommer upp ofta i barn- och reseforum. Svaret är inte enkelt, för det beror till stor del på resmålet. I en storstad finns vissa behov och ska man gå på en strand, i snö eller i allmänt mer utmanande terräng funkar det verkligen inte med de mer traditionella resevagnarna av typen paraplyvagn med små hjul.

Gemensamt för resevagnarna är dock att de ska ta liten plats hopfällda, vara smidiga att fälla ihop och enkla att ta med sig oavsett vilket transportmedel man ska åka med; bil, tåg eller flyg.

Jag tänkte redogöra lite för saker att tänka på när man ska välja/köpa en resevagn åt bebis såväl som barn, och framför allt hur vi tänker.

De minsta och smidigaste vagnarna

Numera finns till och med vagnar som blir så små så att de kan fällas ihop och tas med i handbagaget, som Babyzen Yoyo. Fördelen är att kunna ha med vagnen ända in till gaten och sedan ha tillgång till den direkt man landar, och dessutom riskerar man inte att den går sönder av bagagearbetares oömma hanterande (något som är oerhört vanligt och som även hänt mig med vår första Bugaboo Cameleon som fick tejpas för att kunna användas en Londonweekend). Dessa vagnar är kompetenta utifrån sin storlek, men lämpar sig bättre på stabilt underlag än de mer utmanande.

Klassiska paraplyvagnar har fördelen att de tar väldigt liten plats ihopfällda. En paraplyvagn blir smal som ett litet paket men ganska långt. De finns i många olika prisklasser och den mest kända och kanske mest kompetenta är MacLaren, men själv har jag inte sett värdet i en paraplyvagn för runt 3000 och uppåt då hjul och allmän uppbyggnad gör att den blir just bara en resevagn/extravagn och inget mer. Vi körde med paraplyvagn många av våra första resor, och jag tycker att Chicco Liteway är mycket resevagn för pengarna.

resevagn

Vagnar för mer utmanande underlag

Vagnar som man kanske inte direkt ser som resevagnar men som fungerar bra som sådana är 3-hjulingar. De blir ofta smidiga när man fäller ihop dem men har hjul och uppbyggnad som är betydligt mer robusta än klassiska resevagnar, och de klarar alla möjliga underlag. Våra resor sträcker sig från städer via sand och snö till stenar nedanför nya zeeländska glaciärer och vi älskar denna typ av vagn. Det går till och med att jogga med den, och det är mycket värt för härlig springturism på nya ställen. Dessutom funkar den som ”enda-vagn” för ett barn som kan sitta framåt, och nog är det mycket värt att kunna undvika att ha flera vagnar?

resevagn

Att sitta bakåtvänt eller framåtvänt

Både klassiska resevagnar/paraplyvagnar och 3-hjulingar är oftast framåtvända, även om smartare vagnar med möjlighet att vända barnet mot den som kör dykt upp i större utsträckning. Ofta påverkar det priset som blir högre, men det är förstås skönt att ha ett barn mot sig inte minst på resor då man kanske rör sig i miljöer som ger många intryck. Vi älskade till exempel vår Bugaboo bee, men däremot kändes den inte tillräckligt robust för att klara resandets ibland oaktsamma hantering. Vi har därför resonerat som så att det fått vara okej för även mindre barn att sitta framåt under de flesta resor vi gjort. På resa har vi också alltid bärsele med som alternativ, så i vissa situationer kan det ”skydda” barnet och göra det mer tryggt.

resevagn

Liggläge (och vagn för den mindre bebisen)

Flera resevagnar har möjlighet att köpa till liggdel, och kan därmed användas direkt från födseln. En mjuklift eller ett babynest i vagnen är annars bra sätt att göra en vagn mer vänlig för bebisar under en kortare resa. För vår del har det varit otroligt viktigt att barnen ska kunna sova i vagnen, så allt annat än i princip helt plant liggläge har gått bort. Vi är inte av typen som på resor lägger barnen inne i en spjälsäng om kvällarna, utan de har alltid fått somna i vagnen så att vi kan sitta uppe så länge vi vill och var vi vill.

resevagn

Maxvikt och annat att tänka på

Annat det är värt att fundera lite på när man väljer vagn är vilken maxvikt vagnen har, för de är ofta så låga så de inte håller för barn i alla åldrar. Höjd på handtagen varierar stort och ofta är de inte möjliga att höja, och justerbart fotstöd varierar också. Att sufletten är tillräckligt stor och har solskydd känns också viktigt, men är den något liten finns solskyddsskärmar att komplettera med.

Vårt val den här gången

Vi älskade verkligen vår Mountain Buggy Swift som uppfyllde alla våra krav och som användes av både Stella och Max under flera år som huvudvagn såväl som på alla resor från det att Stella var 1,5 år (tidigt 2010) tills det att Max slutade åka vagn som 3,5-åring (tidigt 2014). Nu är den dock omgjord i modellen och den nya versionen känns inte alls lika bra främst på grund av att den är mycket mindre – att den då blir mindre ihopfälld känns inte så viktigt så att det uppväger det faktum att vi med våra kroppslängder inte skulle kunna köra den ordentligt. Därför har jag känt på många varianter av märket Babyjogger, men de känns ändå inte helt hundra. Inte heller känns det kul att köpa en Mountain buggy begagnat då de flesta älskar den och därför kör den väldigt länge, och vi ska ha denna åt Meja i många år framöver.

Därför blev jag superglad när jag på en hemsida hittade den gamla versionen av Mountain Buggy Swift, vår älskade gamla klassiker, dessutom med lite nedsatt pris då det är en äldre modell. Topp! Så detta blir alltså Mejas åk från Dubai som 4-månadersbebis tills hon inte kommer att åka vagn längre. För att den ska bli skön när hon är så liten så lägger jag in en dyna, och sedan bullar vi upp lite runtom och ”bygger in” henne med hjälp av bågen. Bärselen kompletterar förstås!

 resevagnNej, den blir inte liten som en resevagn men tillräckligt platt för att den ska vara smidig och med sina 9,5 kg tillräckligt lätt för att kunna bäras.

Så sammanfattningsvis – det är lite av en djungel, men tänk på vad just ni ska ha vagnen till och vilka behov som finns och utgå ifrån det! Det finns fler alternativ än traditonella resevagnar.

Om du har något tips så kommentera gärna! 

 1. Vi köpte en Phil @ teds Smart Lux till Freja då vi reste då hon var 3,5 månad. Vi använder den fortfarande som innevagn. Köpte på blocket så kom undan i samma pris som chicco lightway

  1. Den har jag inte ens sett – måste kolla! Trodde jag kände till de flesta vagnarna, haha 😉
   Det är ju verkligen super med Blocket, framför allt om man ska köpa extravagn och får tag i en som någon haft just som det, så att den fortfarande är i bra skick.

 2. Åh vad bra sammanfattat. Jag satt förra helgen och pratade med svägerskan om resevagn då dom ville köpa en mindre till Frankrikeresan. Svärmor tyckte dom skulle köpa en superenkel paraplyvagn där nere. Men jag fick in dom på en lite rejälare vagn. Vi har själva en babyjogger city mini som extra/resevagn och den har fungerat bra för oss, men vi är inte lika äventyrliga som er ? Meja kommer trivas som fisken i den där:-)

  1. Har man ett äldre barn som bara ska åka lite ibland för att vila benen kan en enklare funka, tänker jag, men yngre barn = bättre med rejälare. Det är ju också himla bra med en som det faktiskt funkar att sova i…. det gör verkligen mycket för friheten, så de kan sova bra vare sig det är dagens paus eller att somna för natten. Det är något jag gillar med MB swift, för den har så stor suflett så det blir så skyddat och ombonat. Det har ju även babyjogger och är något som jag tilltalas av. Det, att de väger lätt och framför allt att de är så himla lätta att vika ihop. Och att kunna bära med en hand i handtaget när man fällt ihop den är ju så ursmart! Det jag ogillade var den lite plastiga känslan, men jag skulle absolut kunna leva med det. Däremot tyckte min man att den var lite bred mellan bakdäcken. Vår vanliga (brio smile) är typ 57 cm så man blir ju så van vid det!
   Men ja – babyjogger var helt klart hetaste kandidaten som alternativ!

 3. Har oxå funderat på vilken resevagn vi behöver skaffa t bebis?! Fram till 6 mån tycker jag det är viktigt m fullt liggläge! Sen lite enklare!

  1. Ja verkligen, en bebis under 6 mån har ju helt andra behov än äldre barn. Men är de riktigt små så är babybest i vagnen en riktigt bra idé!
   Sen kan jag tycka att det är bra om de kan sova bra i den när de är äldre också, men det är ju mycket för att vi som jag skrev i texten aldrig är nöjda med att landa på hotellrummet tidig kväll utan är mer nattsuddare, så det är bra om de kan somna för natten i vagnen och ligga hyfsat bekvämt och avskärmat.

 4. Vi har kört med en paraplyvagn Koelstra Simba sedan Julias första Dubai-resa, jättenöjda på alla sätt och vis. Den har hängt med runt jorden och är fortfarande stabil och bra! Kan rekommenderas.

  (Ps. I övrigt är Ergo bärsele oumbärlig under säg, det första året. I alla fall för Nellan.)

  1. Den har jag inte hört om, men håller en paraplyvagn bra utan att kosta superdyrt så är det ju utmärkt!
   Eller jo förresten, jag har ju kört den lite kom jag på – just din med Nelly i Finland. 😉

   Och ja! Utan sele (och jag älskar ju också ergo) skulle man vara betydligt mer låst! På många ställen är ju ingen vagn ett bra alternativ. Vi har haft med sele även till äldre barn. Max var ju dessutom sån där bebis som lätt somnade var som helst, så då kunde vi ha bara selen och till exempel lägga honom på en solstol för lunchsovningen. Så är dock verkligen inte alla barn så oftast är ju vagn att föredra för att sova bättre.

  1. Ja verkligen – men det viktigaste är ju det där med att komma underfund med vad man själv har för behov och så testa utifrån det. Och egentligen tyckte jag att många av babyjoggers kändes bra också – är bara så otroligt nöjd med mountain buggy sedan innan så ville ha DEN känslan – av kvalitet osv. Sen kommer den vara vår enda vagn så fort Meja kan (vill) sitta framåt hela tiden -jag längtar tills dess. Kanske till sommaren eller så!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *