Att uppleva Norges fjordar; När resan är målet (Om Norge i ett nötskal)

Den tur jag tog för att se fjordarna kring Bergen, Norway in a nutshell (Norge i ett nötskal), måste vara ett av de absolut enklaste och mest lättillgängliga sätten att få den norska fjordupplevelsen. Bekvämt och maxat på samma gång. För den som älskar att resa och att uppleva natur kan det inte finnas något bättre sätt! Att sitta på ett tåg som skumpar fram genom sagolik natur, och att titta ut och se de mäktiga fjordar och även i övrigt typiskt mäktigt norskt landskap genom rutan är en lisa för själen. När resan är målet. När målet, och resan, lämnar avtryck i flera sinnen på en gång och kroppen än en gång fylls av kärlek till naturen och världen. Så mäktig den är!

Så upplever jag Norge i ett nötskal (Norway in a nutshel)l, som alltså är en rundresa som kan starta i Bergen eller någon annan stad (som till exempel Oslo). Tåg-, buss- och båtavgångar är synkade så att man inte behöver vänta längre än mellan några minuter och en knapp timme vid något av stoppen – om man inte vill. Fjordtours gör att du kan boka hela utflykten i en knapptryckning – smidigt!

Jag utgick ifrån Bergen och valde rutten Bergen – Voss – Gudvangen – Flåm – Myrdal – Bergen. Man kan göra den i helt motsatt riktning men då det just min valda dag skulle innebära tre timmars stopp i Flåm så tyckte jag inte det passade mig helt just denna gång. Hade jag inte varit själv med Meja hade jag säkert tänkt exakt tvärtom och istället föredragit ett längre vandrings-, foto- och lunchstopp. Med andra ord – studera tidtabellen och välj det som passar dig själv!

Jag tänkte berätta lite om de olika sträckorna.

Bergen – Voss, tåg, 1 timme

Här går tågrälsen längs Österfjorden. Fjorden med dess skarpa bergssidor är spegelblankt vacker och ängarna som omringar den frodiga, och husen som kantar tycks vara utsläppta i landskapet enbart för att vara vackra för oss som tittar på.

Tipset: Ta fönsterplats norrut, mot Österfjorden.

norge i ett nötskal (1 av 1)  norge i ett nötskal (1 av 1)-4 norge i ett nötskal (1 av 1)-2

Voss – Gudvangen, buss, 1 timme

Bussen slingrar sig långs vägarna som går längs en flodravin. Vi ser sjöar, för årstiden (slutet av april) frysta, och klipporna som omger oss mäter 1000-1200 meter. Det sluttar brant och dramatiskt och vi närmar oss fjordarna. Hela bussresan är en försmak på det som sedan väntar oss när vi anländer Gudvangen.

norge i ett nötskal (1 av 1)-5norge i ett nötskal (1 av 1)-7norge i ett nötskal (1 av 1)-8

Gudvangen – Flåm, fjordbåt, 2 timmar

Den här snutten är enligt mig, liksom för de flesta misstänker jag, resans höjdpunkt. Vi åker på Sognefjorden – en av Norges mest kända.  Sognefjorden är en av de allra största och ”armarna” Naeroyfjorden och Augenfjorden är dess mest välkända. Naeroyfjorden är världsarvsklassad av Unesco och en av de allra smalaste fjordarna. När vi åker speglar sig fjordens kanter i vattnet och njutningen är total.

Tipsen: Njut av Gudvangen – utsikten mot Naeroyfjorden är fantastisk härifrån!
Och oroa dig inte över att stressa på båten – alla kommer att röra sig på den till slut och varierar mellan inomhuscafeet och de olika däcken. Utsikten kommer i 360 grader och du kommer inte heller att sitta still utan gå runt för att njuta totalt!

norge i ett nötskal (1 av 1)-9  norge i ett nötskal (2 av 17)  norge i ett nötskal (4 av 17)

Flåm – Myrdal, tåg (”Flåmsbanen”), 1 timme

Denna del är den allra mest spektakulära, och det är inte för intet som tågresan blivit utsedd av Loney planet som “världens mest fantastiska tågresa”. De 20 kilometrarna tar en hel timme att åka, förmodligen för att höjdskillnaden mellan fjorden i Flåm och fjällen i Myrdal är 864 meter vilket märks hela resan.
Det är helt magiskt att uppleva det klassiska gamla tåget slingra sig längs bergskammarna, med konstant svindlande utsikt. Mellan fjord och fjäll ser vi älvar som flyter genom djupa raviner, branta, snöklädda berg och stundtals små gårdar på bergens sidor.
Det enda jag saknar är den murriga inramning som upplevs efter bladsprickningen – än är det för tidigt på året på de här höjdmetrarna – och när vi kommer till ett vattenfall som är fruset beklagar sig några av passagerarna. Jag suckar lyckligt – vattenfall har jag sett många, men aldrig ett helt i is. Vackert!

I Myrdal råder till skillnad från alla andra ställen vinter, och vi hoppar på det för dagen sista tåget ”hemåt”.

Tipset: Om du är höjdrädd – blunda hela resan!

norge i ett nötskal (5 av 17)  norge i ett nötskal (7 av 17)  norge i ett nötskal (9 av 17)  norge i ett nötskal (11 av 17) norge i ett nötskal (12 av 17) norge i ett nötskal (13 av 17) norge i ett nötskal (15 av 17) norge i ett nötskal (17 av 17)

Myrdal – Voss (- Bergen), tåg, 2 timmar

För mig blir detta den minst intressanta biten, för när vi kommer hit är hjärnan lika trött av alla intryck som min kropp är av att ha burit Meja (den snart 5 månader gamla bebisen) hela dagen – om än mest i sele. Den södra sidan av tåget, vänster om man åker från Myrdal till Voss, bjuder på häftiga vyer gång på gång.

I Bergen landar vi runt 18 – 9 timmar efter avgången strax före 9 på morgonen. En maxad heldag där så många vackra intryck landat i hjärnan så att det nästan är svårt att ta in.

Tipset: för att förlänga så kan man ta övernattning i någon av städerna på vägen.

Den här typ av utflykt är en som kan kännas lite som en man gör en gång i livet, men för mig är Norge i ett nötskal annorlunda. Jag vet att jag vill göra detta igen!

Läs gärna även dessa inlägg om Bergen:
Bergen dag 2, en dag med Norges fjordar
Alla mina inlägg om Bergen, Norge
Film från Bergen med rörliga klipp från Norge i ett nötskal
Mer om Norge, Bergen och fjordarna i Att resa-podden i det här avsnittet

norge i ett nötskal (1 av 1)-13

___________________________________________________________________
Att göra denna “Norge i ett nötskal”-utflykt låg högst på min önskelista inför min Bergenresa, och jag är glad att jag kunde göra den i samarbete med Fjordtours. Åsikterna är förstås som vanligt till 100% mina egna. 

Följ mig!

Mer läsning...
Hemavan
Att resa med Systrar i bergen – anledningarna