Reseinspo: Ökentur del 1; Jeep i öknen

Ur högtalarna dunkar den intensiva arabiska musiken på hög volym, och vi kan tydligt se hur den peppar vår chaufför extra. Han är i sitt esse, och tycker förmodligen att dagens ökentur är lika rolig som den igår, den i förrgår, dagen innan det och så vidare långt tillbaka i tiden. För i Dubai är ökenturerna välkända och lockar många turister varje dag, och efter att äntligen ha upplevt den själv förstår jag varför. Jag skrattar högt och det suger i maggropen, och från de fem sätena bakom mig tjuter två barn högt av glädje, en man stämmer in i skratten och en 4-månadersbebis… sover.

Ungefär så hade vi det på vår ökentur i Dubai – dune bashing; en upplevelse som knappt kan beskrivas med ord. Jag fascineras så starkt av ökenlandskap och kan inte tänka mig ett bättre sätt att uppleva det än genom en fartfylld tur med jeep över de oändliga sanddynerna. Det ska finnas lugnare varianter av turen, men för den som inte väljer bort åkattraktionerna i valfri nöjespark på grund av rädsla, åksjuka eller annan valfri anledning så är jeepturen helt rätt. Vår familj älskade varje sekund – det var helt enkelt sjukt roligt!

Varför?

För att det häftigt landskap men framför allt är enormt kul! Bilarna attackerar sanddynerna på ett frenetiskt sätt och adrenalinet är på topp – en otroligt häftig upplevelse!

Välter man?

Nej – det gör man inte. Men det kan kännas så rätt ofta, vilket är en del av det som är så roligt! Men oroa er inte, ökenturerna är säkra och bilarna är fräscha och har kompletta bälten och annat (och har det hänt något så är det förmodligen till samma statistik som all annan typ av olyckor i världen). Däremot kan man fastna i sanden, vilket hände oss. Då fick chauffören ge sig ut och gräva, och då inte heller det hjälpte kom några ytterligare chaufförer till undsättning. Man åker i karavan för något annat är inte tillåtet – det kan uppstå många situationer när man behöver hjälp ute i öknen.

ökentur dubai (2 av 9)

Är det turistigt?

Ja, det är många bilar som åker runt i öknen och på vissa ställen där man stannar är det flera karavaner av bilar som stannar samtidigt. Men samtidigt så är vidderna så stora, och det känns ändå som öde öken och orörda områden åt så många håll. Vi stördes inte av det i öknen, utan var fullt upptagna av att ta in vår upplevelse. Och den, den var mäktig.

ökentur dubai (3 av 9) ökentur dubai (6 av 9)

Hur funkar det med barn (och bebis)?

Orädda barn kan absolut åka med och våra (5 och 7 år) älskade det. Vi hade med egna bälteskuddar åt dem, och så satt de fast med bälte. Barn under 3 år ansvarar man helt för själv, och att åka med så små barn fyller förstås ingen funktion alls utan bör snarare undvikas. Vår bebis är enkel och gillar bil såväl som annat, men hade vi haft ”otur” hade hon kunnat skrika i tre timmar. Meja (4 mån) sov i sitt babyskydd (där vi höll i hennes huvud lite extra) och hängde med ut i dynerna under pauserna.

ökentur dubai (5 av 9) ökentur dubai (4 av 9)

Vad kostar det?

Hela turen kändes riktigt prisvärd! Vi valde VIP-camp vilket sägs vara lite bättre mat och det kostade ca 55 USD per vuxen och 37 USD för barn. Vi hämtades på hotellet runt 15, kördes ut i öknen, åkte fyrhjuling (kostade extra ca 600 SEK för ett fordon), åkte på sanddynerna samt stannade flera gånger för fotograferande, sandsurfande mm i totalt ett par timmar, red kamel en liten bit (jämför ponnyridning på Skansen ungefär) och åt god buffémat under magdansuppträdande och kördes sedan hem och landade på hotellet klockan 22. Mer om det andra runt omkring kommer i ett eget inlägg.

ökentur dubai (1 av 9)

ökentur dubai (9 av 9)

Arrangörer och vad turisterna tycker

Jag googlade runt innan men fastnade för OceanAir travels. Allt funkade superbra, från trevlig kontakt till riktigt grym chaufför och det är inte för intet de ligger i absolut topp på TripAdvisor med genomgående utmärkt betyg. Rekommenderas!

ökentur dubai (7 av 9)

Annat att tänka på

Det kan vara kyligare i öknen på kvällen än i stan, så är det inte över 30 dagtid så kan en kofta behövas på kvällen. Vi åkte i slutet av mars men hade jättevarmt och klädde inte på oss på kvällen.

Mer läsning: Jag bloggade förstås även live från dagen – läs om hela den dagen här.