En sommarlista om resor och smultronställen

Mitt i sommarvärmens njutning har jag komponerat en sommarlista om sommarkänslor, destinationer och smultronställen som jag tänkte börja med att själv svara på. Häng gärna med – det vore jättekul att höra dig svara också!

På vilka platser spenderar du din sommar?

Vi inledde i Dalarna – i sommarstället mellan Borlänge och Leksand och i Borlänge för Peace & Love. Sedan åkte vi hela vägen till Halmstad, vidare därifrån till Hestra i Småland, till Stora Höga utanför Stenungsund och sedan till Smögen. Nu har vi landat hemma i Nacka, och återstående destinationer är Åre och åter till Dalarna. Sedan är det vardag igen, men jag ska även till Hemavan en sväng i augusti – och så länge det är augusti är det sommar så det räknas även om det är efter den egentliga semestern.

Hur länge är du ledig i sommar?

Jag är föräldraledig så för min del är sommaren lång, och barnen har fullt sommarlov – men Henke har fyra veckor.

Hur länge vill du helst vara ledig?

Vi kör nästan alltid fyra veckors semester på sommaren. Övriga veckor behöver sparas till strödagar för weekends och/eller julledighet. Jag drar gärna ner lite på sommaren för att ha mer att ta av övriga året. Barnen får längre lov genom snälla mor- och farföräldrar.

På vilken plats är sommaren allra bäst?

Om vädret är bra – vid släktgården i Dalarna. Mer sommar blir det inte!

Föredrar du Sverige eller utlandet på sommaren?

Jag föredrar Sverige alla gånger. Men samtidigt har jag verkligen kommit att uppskatta att inleda semestern med en vecka utomlands. Det blir säkrad sol och värme så, och då slappnar jag sedan av i Sverige oavsett väder, och känner mig inte stressad av det.

Vilket är ditt favoritland att åka till på sommaren, utöver Sverige alltså?

Jag är svag för Italien. Våra somrar med hyrt hus i Toscana har varit fantastiska!

Varför just det landet?

Mycket på semestern handlar om mat för mig, och där misslyckas vi inte vare sig det är mat ute på restaurang eller botaniserande i matbutik följt av matlagning hemma. Sedan har vidderna där något speciellt…

sommarlista (1 av 1)-3

Om du åker utomlands – när i tiden föredrar du att göra det; i början eller slutet av semestern?

Jag vill börja semestern så, för att det verkligen ger en snabb semesterkänsla. Och så gör det inget om det är fantastiskt väder hemma i Sverige – för jag tänker att det är så lång tid kvar av sommaren så att jag kommer hinna njuta av Sverige-sommar oavsett.

Spontant eller välplanerat – hur föredrar du att förbereda semestern?

Jag är en Ja-sägare; Jag säger ja! – så spontant skulle kunna funka bra. Men, jag föredrar att ha en rätt detaljerad plan över var vi är när. Sedan kan det ändras, mest beroende på vädret, men jag vill absolut ha de stora penseldragen innan. Sommar för mig handlar också mycket om vänner, och ska man få ihop det med andra så är en plan att föredra.

Ser du mest fram emot upplevelser eller avkoppling under sommarsemestern?

Det optimala är förstås kombinationen… Men jag blir lätt rastlös av för lugnt tempo så måste nog ändå säga upplevelser. Jag vill göra roliga saker, se fina ställen och aktivera mig!

Vilket ställe är ditt bästa smultronställe i staden du bor?

Här i Stockholm är det nog ändå Skinnarviksberget. Bästa sommarpicknicken intas där! Fast, den här “hemestern” kommer jag nog inte ge mig utanför Nackas kommungräns…
(Lyssna gärna på Att resa-poddens avsnitt om Stockholm för att höra om alla mina smultronställen i Stockholm!)

Vilken är din favoritmat på sommaren?

Grillat, helst kycklinglårfilé, och till det någon god sallad. Under rubriken “salladsspecial” har jag samlat en massa återkommande favoriter!

Vilken dryck gillar du bäst på sommaren?

Rosévin, ett riktigt ljust, njuter jag gärna av.

Tränar du / rör på dig mer eller mindre under sommaren?

Ungefär lika mycket vanligtvis… men i år har det varit en rätt skral inledning på semesterträningen, då jag var krasslig en period och sedan inte kom in i det igen. Men nu är jag på gång igen, och sommaren innebär verkligen tid att få in träningen! Helst vill jag promenera varje dag och träna 3-4 gånger i veckan – men med tre små barn är det inte möjligt.

sommarlista (1 av 1)-2

Vilket är bäst – att njuta tidiga morgnar eller att avsluta kvällen sent?

Mina sommarkvällar är eviga och på morgonen sover jag gärna så länge jag kan.

Har du någon resa inplanerad efter sommaren?

Ja, i början av september åker jag med mina tjejkompisar till Marbella. Sedan ytterligare en sväng till Medelhavet i oktober och Bali i december.

_____________________________________________________________________

Hoppas du gillade min lista! Jag ser fram emot att läsa dina svar!

Följ mig!

Mer läsning...
göteborg trädgårdsfabriken blommor försommar
Det vände i helgen.