Björk topprestaurang & fjällbar i Hemavan

En av dagarna i Hemavan åt vi lunch på topprestaurangen Björk. Den öppnades så sent som i vintras (säsongen 2015/2016) och är otroligt fräsch. Den coola designen passar utmärkt på det kala fjället, och där inne andas det som sitt namn ljus björk. Det är skandinaviskt fräscht med ljusa träslag och fårskinn. Och en storslagen utsikt, förstås!
Björk topprestaurang

Jag har sällan varit på en topprestaurang med så ambitiös mat, och garanterat inte på något annat ställe med så fantastiska våfflor. Eller vad sägs om varianter med renhjärta, rosmarinsmör och blåbär, eller kantareller, västerbottenost och rårörda lingon? Rökt röding, sikrom, vårlök och citron/färskostcreme? Fantastiskt! Vill man ha mer traditionella våfflor så finns varianter med sylt och grädde också – men givetvis är sylten hemmagjord och hjortron det naturliga valet. För, det är norrländska råvaror som gäller på Björk, och sedan serveras det i kreativa rätter med benet i helt andra delar av världen. Lappland och världen i en riktigt lyckad mix!

Björk topprestaurang

Och långt mer än ”bara” våfflor, förstås. Jag åt en otroligt god kantarellsoppa som värmde gott efter vår tur på fjället. Nästan lika gott som restaurangens kamin…

Hemavan (1 av 16)

Ni måste verkligen besöka Björk om ni är i Hemavan! Tydligen har de även öppet om kvällarna (vissa dagar/perioder på året), och då skjutsas man upp med bandvagn. Coolt!

björkSåhär ser coola Björk ut vintertid – bild från Hemavan-Tärnaby.