Den värsta flygresenären – 10 beteenden att undvika

Ingen vill väl direkt vara den värsta flygresenären – den som övriga passagerare stör sig på? Frågan är dock om folk är medvetna om vilka beteenden som de flesta stör sig på. Mitt tips – undvik dessa 10 beteenden så kommer du inte uppfattas som den värsta flygresenären utan en riktigt bra och trevlig en.

Gör såhär om du vill vara den värsta flygresenären;

1. Låt barnen bete sig som de vill

Det här är enligt många resenärer det värsta. Många klagar på bebisar som skriker men det är inte något man kan påverka så mycket och min erfarenhet är att det är hundra gånger jobbigare för en svettig som förälder som gör sitt bästa… Men däremot när de blir äldre så gäller att som förälder bry sig och se till att barn inte beter sig illa – som att sparka på sätet framför eller vara alldeles för högljudda. Res gärna med barn – men var lyhörd och respektfull mot din omgivning.

2. Lukta illa

Vilken doft det än är så är starka dofter – eller snarare lukter – obehagligt för omgivningen. Det gäller svett och alkohol såväl som för mycket av ”det goda” i taxfreens parfymavdelning.

3. Var högljudd

Spela musik så att hela din rad och närmaste både framför och bakom hör? Nej tack! Än värre är att prata på tok för högt och för mycket. Min egen värsta flygning någonsin var mellan Los Angeles och Stockholm och berodde på mor och (vuxen) dotter som inte var tysta en enda sekund. Nej – flygvärdinnan är inte en expert på krämerna som säljs i planet!

värsta flygresenärenBara lugna och allra helst sovande bebisar önskas – skrik undanbedes!

4. Var riktigt berusad

Om man prompt vill vara full så finns betydligt bättre ställen att vara full på än i flygplan. Måttlighet gäller på flyget för allas bästa!

5. Ta väldigt lång tid på dig i mittgången (med väskor och annat)

När planet ska boardas är det bråttom. Har du stort handbagage så se till att vara snabb att få in det i hyllan eller vänta tills övriga gäster passerat. Att vara smidig i mittgången gäller sedan under hela resan – inte minst när vagnarna ska rullas fram.

6. Fäll tillbaka stolsryggen bryskt och resolut

Smidighet gäller när stolen ska fällas. Vissa anser att man bör be om lov av den bakom för att få fälla stolen, men den gruppen tillhör inte jag – personligen anser jag att alla har en rättighet att fälla sin stol för en bekvämligare resa. Klarar man inte att ha stolen framför sig fälld finns möjlighet att betala mer för större plats i annan klass eller vid nödutgång eller dylikt anser jag. Oavsett vilken kategori du tillhör så bör du fälla smidigt så att den bakom inte får en riktigt obehaglig överraskning.

7. Träng dig av planet

Alla kommer av i tur och ordning – så gå när det är din rads tur och varken före eller efter. Är det de som behöver hinna till anslutningsflyg som ropats upp så respektera det – du hinner!

8. Strunta i att sätta telefonen i flygplansläge

Regler och rekommendationer finns av en anledning – punkt.

9. Strunta totalt i din stolsgranne (eller prata alldeles för mycket)

Ett vänligt hej till den som sitter bredvid är trevligt – ni ska ändå dela stolsrad (och armstöd…) en hel resa. Ni behöver inte vara bästa vänner eller prata om allt, men att ignorera den bredvid är enbart otrevligt.

10. Sätt dig på flyget trots att du är sjuk i riktigt smittsamma virus

Kräksjukor hör inte hemma på flygplan, och inte särskilt många andra virus eller baciller heller. Tänk efter före och respektera din omgivning.

värsta flygresenären

Vilken av punkterna ovan stör du dig mest på? Kommentera gärna!

 1. Det där med ryggstödet var intressant att läsa från en som är betydligt mer resvan än jag. Jag tycker ju lika som du men törs typ aldrig fälla ryggen om det tex inte sitter ett barn bakom. Min man är nära 2 meter så vi betalar oftast för platser med benutrymme av just den anledningen och det står ju precis som du säger vem som helst fritt att göra detsamma. Det ska jag tänka på nästa gång.

  Det där med att flyga med smittsam sjukdom har min familj gjort en riktig hemsking. Till vårt försvar så sa läkaren i Turkiet att det INTE var vattkoppor. Vilket läkarna här hemma var stupsäker på att det var. Usch jag tänker ofta på hur många min lilla sjukling kan ha smittat :S

  1. Ryggstödet är ju dock oklart. Jag tycker så – men vet inte hur procentsatsen ser ut för mitt läger vs. de som tycker att man ska fråga och be om lov. Vore intressant att veta! Jag smyger ner den… och protesterar någon genom knän i ryggen så frågar jag i efterhand. Då tillhör de garanterat det andra lägret. 😉

   Uh, lite ångest med den! Vattkoppor är ju verkligen speciellt! Men det kunde ju som du säger ni inte veta!

 2. Jag gör en halvvariant med ryggstödet, fället det halvvägs om det är mat på ingång eller att jag ser att personen bakom har dåligt med utrymme.

  Och apropå barn som sparkar i ryggen, man vet att det är illa när ens fyraåring tröttnar på att bli ”puffad” och vänder sig om och fräser ”LÄGG AV” till en irriterande grabb med något extra år under bältet…

  1. Så gör jag också – eller ja… det hamnar i nedersta läget iallafall på långflygningar, men jag smyger ner det fint och försiktigt.

   Haha – ta ingen (flygplans-)-skit!

 3. Jag tror mycket kan ha att göra med olika kulturer också. Italienare har till exempel inte alls pli på sina ungar medan franska barn sitter tyst och stilla på offentliga platser. Och fy, de som tar en hel livstid på sig innan de sätter sig ner och håller upp gången alldeles för länge. Det är just därför jag alltid går på allra sist. Orkar inte stå och vänta på alla som inte förstår att de inte är ensamma på resan, hehe. Sedan kan jag tycka att det är knäppt med de som lägger upp alla sina små handväskor och sådant som kan läggas under sätet på ett fullsatt flyg med kort sträcka där typ 70% reser med kabinväska. DET kan jag störa mig på! Gud så negativ min kommentar blev, haha. Men bra inlägg! Fler föräldrar borde tänka som du 😉

  1. En kompis brukar prata om en bok som heter typ ”franska barn kastar inte mat”… haha… de har ju väldigt fin pli på sina barn. Om det nu är pli man vill ha iochförsig…

   Förstår verkligen dina tillägg – håller med om allt! Och negativt? Äh, nu handlade ju detta om saker som folk stör sig på och inte tvärtom så det är heeeeelt okej 🙂

 4. Håller med om många av dina punkter! Måste dock tillägga en punkt som jag var med om senast jag flög mellan Helsingfors och Stockholm ( SOM TUR!!). Vi satte oss med min kille på vår plats åt breve oss satt en dam. När planet lyft börjar hon gräva i sin väska och tar fram en hamburgerpåse med både pommes och en ostburgare! Det luktade så fruktansvärt illa i hela plane.. Inte att rekommendera om man vill vara lite trevlig med sina medresenärer 🙂

   1. Men FYYYYYY! Det borde inte vara tillåtet!
    Hände mig på bussen häromdagen faktiskt, jag fick lov att byta plats (satt bakom en som öppnade McD-påse). På ett flyg? Usch!!!
    Sen brukar ju jag förespråka egen mat (till barn – som backup) men typ ren pasta och korv som svalnat för länge sen. Men det känns som lite skillnad! 🙂

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *