Lästips barn; Viljan, appen, Stockholm, Resor

Här hemma har vi numera en otroligt entusiastisk 5,5-åring som börjat plöja igenom böcker – de som är “extra lätt att läsa” och har versaler. Sätta ihop bokstäver till ord och läst ord på mjölkkartonger och liknande har han gjort länge, men att läsa hela meningar som tillsammans bildar stycken, sammanhang och genom det orka ta sig igenom en hel bok är nytt. I Max fall är det verkligen som att en ny och häftig värld öppnar sig, och man kan riktigt ta på hans entusiasm!

Det här vill vi givetvis uppmuntra, så han fick välja en ny bok direkt den förra var klar, och så köpte jag hem den åt honom. Men – det blir ju kostsamt så desto bättre är loppisar/second hand, biblioteket och något jag vill tipsa extra om som lästips barn – Bibblix. Jag var ute på middag med några kompisar tisdags, när en av tjejerna kom med detta eminenta tips och vi hade en lång diskussion som jag kan sammanställa i ett gäng tips;

Bibblix – ett digitalt bibliotek med böcker för barn online

Bibblix är en app som Stockhoms stadsbibliotek (ihop med Katrineholm och Malmö) erbjuder för lån av böcker direkt ner i surfplattan. Utan lånekort kan man låna tre böcker samtidigt, och med lånekort obegränsat. Ett bibliotek online direkt i mobilen – det känns ju väldigt 2016! Inga böcker som är utlånade och behöver väntas på, inga datum som behöver passas – och fullt utbud att botanisera kring för lässugna barn. Perfekt!
Nedsidan kan visserligen var om man som vuxen behöver pressa barnet att läsa och då kanske inte har koll om det är Bibblix eller Minecraft som drar i plattan för tillfället – men det är ett nutidsproblem vi måste lära oss hantera, tänker jag. Samma med böcker i läsplatta generellt – men det finns ju uppsidor även ur miljöaspekt och är man på resande fot är det ju ännu mer perfekt.

Dagens tips!

lästips barn

lästips barn

Upptäck Stockholm med hjälp av spännande barnböcker

När vi ändå pratade om barn och böcker fick jag tips om några jag verkligen måste läsa med barnen; äventyrsböckerna av Martin Olczak. Han skriver böcker som “Drakar i Globen”, “Vampyrer på Sergels torg”, “Häxar i tunnelbanan” och liknande – dvs riktigt spännande böcker som utspelar sig i Stockholms miljöer. Min kompis barn hade älskat dem och fler än en gång hade de gjort roliga utflykter i Stockholm för att se miljöerna från böckerna. Barnen hade var helt till sig att få besöka ställen som Stadshuset där demonerna var i böckerna, och det låter verkligen som en hit som utflykt för både vuxna och barn. Tips för alla barn – och kanske du som vill upptäcka Stockholm med dina barn vare sig det är som turist eller invånare!

Reseboken för barn

På resetemat fick jag förresten hem ett recensionsexemplar av en bok för en tid sedan som heter “Barnens resebok”. Den innehåller inspiration till många av våra vanligaste och mest populära destinationer, och en del där barnen själva kan fylla i information om sina resor och minnen från dem. Jag gillade verkligen boken som känns välskriven och lyxig, och älskar tanken på att blanda in barnen i resorna. De har ju också sina upplevelser och vill ta del av resor och inte bara “hänga med”. En resa är ett äventyr för alla!

lästips barn lästips barn

Uppmuntra barnen till läsning med läsrborgarmärket

När jag köpte den där högt önskade boken åt Max fick jag också syn på lappar vid disken som handlar om ytterligare ett sätt att uppmuntra barn till läsning. De kan genom att samla på titlar de läst få “läsborgarmärken“. Efter fem lästa titlar får de ett vitt märke, efter tio ett rött och efter femton ett svart. Märkena är gratis och man hämtar sitt märke hos Akademibokhandeln. Stella gick givetvis tillbaka i minnet och skrev direkt ner de böcker hon kommer ihåg att hon läst. En riktig morot för barns läsning.

läsborgarmärket

Har du något tips när det gäller barns läslust? 

Följ mig!