Bebissaker på resan (aka höstens inköpslista)

Vi planerar vinterns resa för fullt nu – och den här tiden är den bästa när det kommer till reseplanering, kan jag känna. Vi har lämnat ”spåna”-stadiet och vet nu ganska detaljerat vart vi ska åka och när och kan således fokusera på detaljerat sök efter boenden på vissa ställen och givna datum. Samtidigt så är det så pass länge kvar – två månader – så det känns inte så stressat ännu.

Bebissaker på resan

Något jag insett hemma är att Meja nu verkligen gått i en ny fas, och både har nya färdigheten och intressen. Vi behöver förbereda oss på resa med henne också, och det gäller både henne själv och oss. Vi behöver en hel del bebissaker på resan, som vi i nuläget saknar.

Underhållning

Meja kan faktiskt titta lite på film nu, och förstår sig på de enklaste apparna. Jag har inte testat innan, förutom att jag slagit på Babblarna på Youtube någon gång, men i söndags kväll – när vi låg i soffan sådär alldeles enormt trötta – fick iPhonen bekänna färg, och Meja var mer än intresserad. Säga vad man vill, men det är inte fel att ha lite digital underhållning att ta till även för de minsta. Det har hänt mycket sedan Max var liten för fem år sedan, och numera finns favoriten Babblarna i flera appar – helt anpassade för enkel hantering av en liten bebis (runt året), barnsånger med illustrationer, massor med pekböcker på svenska och flera av de enklaste och mysigaste böckerna. När tittar ett så litet barn, kanske någon undrar? Tidiga morgnar när alla bor i samma rum och man inte vill att alla ska behöva vakna, om någon transport drar ut på tiden eller när barnet tycks ha tröttnat på det mesta, säger jag.

Bebissaker på resan

Det vi behöver komplettera med är bebisvänligt skydd till iPaden – något som är greppvänligt, stöttåligt och anpassat för barn (men utan att vara allt för stort). Jag har kollat in ett ”Kidbox” från Clas Ohlson för 199:-, och samma version heter också My doodles children’s case på andra ställen. Till telefonen fick jag just hem ett skydd från Tech21 som är extra stöttåligt och ska klara fall upp till 3 meter – och det kan ju vara lämpligt, för jag lär inte få ha den för mig själv.

Babywatcher

Vår gamla babywatcher är mer än trött, och trots att jag är totalt osugen på att ta den tråkiga utgiften och köpa en ny så vill jag inte heller vara begränsad av en som inte funkar under resan. Det är så smidigt för att kunna låta bebisen sova inne i aircon medan man själv ligger vid poolen mitt på dagen, och liknande. Ibland används den inte alls – det kan vara svårt att veta – men den är mer än given i packningen. Att vi kommer använda den i flera år till är ju förstås ett annat argument till att faktiskt köpa en bra en gång för alla. Philips avent SCD verkar prisvärd och riktigt bra/bäst-i-test.

Bebissaker på resan

Bad- och solkläder

Jag behöver verkligen inventera förråden efter solkläder. Det går alltid åt flera uppsättningar. Jag föredrar två-delat, och solskyddskeps med skydd för även nacken är given för långa stunder i poolen. Ett par enkla badskor är också vettigt till den nyblivna ettåringen med känsliga fotsulor – för grov yta vid pooler såväl som i het sand.

bebissaker-till-resan-4-av-13

Bärsele eller bärstol?

Vår bärstol sålde vi efter att Max använt den klart (för då var inte tanken att det skulle bli fler barn i den här familjen), men jag tror att vi nöjer oss med bärsele den här resan. Den Ergo-sele vi har är smidig att ta med och när Meja är ett kan hon sitta både på mage och rygg så hon kommer få variation. Jag har tidigare skrivit mycket om resevagnar och gett mina bästa tips (länk), och vi kommer absolut att ta med vår trehjuling Mountain buggy swift – då den funkar i alla terränger inklusive sand, och ger en väldigt ombonad känsla vid sömn. Meja kommer nog att somna för kvällen i den 24 nätter av 24 misstänker jag!

 

Bebissaker på resan

Vaccinationer

Att kolla upp och ha en plan för vaccinationer innan avfärd är superviktigt. Meja kommer få sitt MRP (Mässling-Röda hund-Påssjuka) i förväg och hon kommer hinna få det precis efter 1-årsdagen vilket innebär att hon inte behöver ta om det senare. Vaccinerar man mot MRP tidigare (vilket kan vara rekommenderat inför resa) kan man behöva ta om det senare – vid 1,5 som man vanligtvis får det. Numera ingår Hepatit B i grundvaccinet, så hon behöver inte ta Twinrix – men planen är att säkra upp med hepatit A-vaccin snart.

Övrigt

Jag har tidigare skrivit en full packningslista för bebis och mindre barn, så den kommer jag att gå tillbaka till för att vara säker på att jag inte glömt något.  Solskyddsfilt, myggnät, sack’n’seat (smidig barnstol i tyg) och annat kan jag nog hitta hemma i förråden innan det är dags för avfärd.

Bebissaker på resan Bebissaker på resan

Alla bilder i inlägget kommer från en Thailandsresa när Stella var 1,5.