Reseguide Capri i 8 punkter – resereportage om en lyxig ö

När vi var på kryssningen med Royal Caribbean hade vi ett stopp en dag på Capri. I samband med det fick vi en fotograferingsuppgift som del av en fotoworkshop (det var ju en press/jobbresa detta), och det handlade om att plocka ut de 8 bilder man fastnade mest för i en ”A-edit” och 8 i en ”B-edit”- vilka vi sedan gick igenom tillsammans och analyserade och feedbackade. Så lärorikt!

Jag visste inte riktigt vart uppgiften skulle landa för mig, men det landade ganska tidigt i att hitta 8 bilder som skulle kunna berätta tillräckligt bra och informativt om Capri för att bli ett resereportage – så utförligt det kan bli efter en dag och i 8 punkter – eller rättare sagt beskrivande påpekanden.

Reseguide Capri

1. Capri är bildskönt

Reseguide Capri

Att Capri är enormt vackert och bildskönt är en omtalad sanning – lika omtalad som den om öns lyx och flärd. När man anländer Capri med båt – i vårt fall en speedboat från hamnen i Napoli som tog 45 minuter och kostade 19 Euro per person och väg – är det hamnen Marina Grande man anländer och redan när man går längs piren in mot Capri stad ser man och slås av den fantastiska naturen och den pittoreska känslan. Längs strandkanten ligger charmiga hus med butiker tätt och båtarna ligger på rad. Från hamnen finns en linbana upp till resten av byn som ligger på en höjd, och därifrån har man magnifik utsikt över gränder och hus, berg och hav.

2. Capri är dramatiskt

Reseguide Capri

Det går inte att prata om Capri som ett resmål utan att nämna naturen. Ön är otroligt vacker! Det finns några stränder, som Bagni de Tiberio som ska vara värd ett besök, och extra omtalad som destination är byn Anacapri som är öns näst största stad och ligger vid berget Monte Solaro från vars topp (som det går linbana till) man har en fantastisk utsikt. Det är mer genuint och äkta, och passar bättre för den som vill resa på lägre budget än lyxiga Capri town. Ön är inte stor, utan man når olika delar med billig lokalbuss (som snarare är minibussar till storleken) eller genom att ta en taxi med öppet tak. Open top taxi är välkända på Capri, och gör resan till en upplevelse i sig. Sedan kan man vandra också – det finns gott om hiking trails på ön.
Ni förstår ju att jag måste tillbaka?!

3. Capri är blomstrande

Reseguide Capri

Capri stad är blomstrande, och många husväggar är helt täckta av stora, blommande blommor i klara färger. Som om inte det var nog så kan vackra blomsterhandlare förstärka känslan – som på bilden ovan, som vann över husväggarna i min mapp med ”A-edit”-bilderna. För hur skulle det se ut om jag smög in ett alternativ från B-edit..?

Reseguide Capri

4. Capri är bilfritt

I Capri stad finns inga bilar, utan små truckar transporterar varor såväl som gästernas väskor till de olika hotellen runt om i staden. Ett hårt jobb? Ibland. Men alla måste ju ta igen sig ibland också.

Reseguide Capri

Åker man därifrån vidare från Capri stad finns lite fler alternativ (se ovan) – men Capri är i princip bilfritt, vilket bidrar till dess charm.

8-capri-ar-bilfritt2

5. Capri är turisttätt

2-capri-ar-turisttatt

I högsäsong sägs turisterna flöda i horder längs Capri stads gator och gränder, men det var inget vi direkt såg när vi besökte ön i oktober. De vi såg var huvudsaken kostymklädda sällskap, vars agenda var lite oklar. Konferens? Arbete? Allmän italienskt välklätt?
Men, det ska sägas att det är mycket turister sommartid, vilket de många vykortsstånden vittnar om.

6. Capri är lyx, flärd och fashion

Dolce & Gabbana Capri

Att vi sprang in i Dolce & Gabbanas plåtning av vårkollektionen var mer enorm tur än regel, misstänker jag – men en otroligt häftig upplevelse som ändå får läggas under påståendet om Capri som ett ställe för lyx, flärd och fashion.

Längs gatorna i Capri stad ligger designerbutikerna tätt, och fashion- och lifestylebloggarna i sällskapet var i himmelriket. Johan som var med är fashion, vilket märks i vinklingen på hans härliga inlägg från Capri; Jag är 34 år och Dolce & Gabbana-modell och Allt på Capri osar fashion (aka här är det till och med roligt att tvätta).

7. Capri är gula citroner, färsk mozzarella, croissanter, cappuccino och champagne

Reseguide Capri

Capri är livsnjutning, och det älskar jag. Jag älskar att citronerna är illgula och färska, att mozzarellan görs lokalt – och smakar gudomligt, vilket vi fick känna under vår härliga lunch på lyxiga och vackra Grand Hotel Quisisana. Där åt jag efter den inledande mozzarellan en gudomlig pasta, och att rätten ravioli capresi är Capris mest kända rätt visste jag inte då – men jag är inte ett dugg förvånad när jag inser det såhär i efterhand!

capri-79-av-121Den insikten betyder att smyga in en c-edit (aka ratad) bild såhär i publicerande stund. 

Utöver det finns små caféer överallt och när vi tog igen oss efter modeplåtningens adrenalinpåslag gjorde jag det med att till cappucinon äta mitt livs godaste croissant. Det kan ha att göra med att den inte var fylld med mörk choklad som det brukar vara, och som jag tror mig föredra – utan nutella. Alltså..!

8. Capri är romantik

Capri andas romantik, och jag kan inte tänka mig många bättre ställen att njuta med någon man tycker extra mycket om. Det är som gjort för förlovningar och bröllopsresor – eller ja, bara för kärlek till livet.

Reseguide Capri

Jag måste återvända till Capri. Det korta – men givande – besök jag gjorde gav mig mersmak. Typiskt så som det funkar att åka på kryssning och få uppleva många ställen, och skrapa på ytan men ändå få en stor förståelse för ett ställe!

Andra deltagare på resan har skrivit om Capri här (en lista jag uppdaterar vart eftersom inläggen trillar in)

Anette & Christian om Workshop på Capri

Jessica om Capri en dag att minnas länge 

Angelica om Glädje på Capri (aka Dolce & Gabbana på Capri)

Johan om  Allt på Capri osar fashion (aka här är det till och med roligt att tvätta).

Och så har jag ju publicerat en film redan tidigare – klicka på den nedan för att spela.

____________________________________________________________
Jag var till Capri som ett stopp på den kryssning i Medelhavet jag gjorde med Royal Caribbean som pressresa. Tankar och åsikter är som vanligt mina egna.