10 aktiviteter på kryssning – Harmony of the seas

När jag skrivit om kryssning tidigare så har jag nämnt roliga aktiviteter – både som vi njöt av hela familjen när vi kryssade i Karibien för två år sedan, och när jag och Annika nu var iväg på pressresa med Royal Caribbeans nyaste och allra största fartyg; Harmony of the seas. Många aktiviteter återfinns på flera fartyg, och då framför allt på deras andra fartyg i samma storleksklass, men att just Harmony är ny betyder ännu fler roliga saker, och vi som var med på fartyget testade många av dem. Nu tänker jag alltså snarare saker att göra på skeppet dagtid än kvällstid – för då är det helt annat som lockar som discon, shower, barer, restauranger och casino.

10 aktiviteter på kryssning

1. Klättervägg

Det finns flera klätterväggar i skeppets bakre del, och även om de inte är fullt lika höga som de högsta i klätterhallar så upplevs de rejält höga med sitt läge – de börjar flera våningar upp och ger en magnifik utsikt över horisonten. Att klättra på ett kryssningsfartyg är rejält roligt och lite kittlande – och en riktigt speciell känsla. Ihop med de vanliga ”roligt”, ”läskigt” osv, vill säga. Det kan vara lite kö till aktiviteten, men sällan mer än en kvart – och det är bara att droppa in utan att boka tid innan. Man är noggrann med säkerheten och allt är som när man klättrar på vilket center som helst, med sele, skor och dessutom hjälm.

aktiviteter på kryssningaktiviteter på kryssning aktiviteter på kryssningKänslorna av klättring har många ansikten…

2. Ultimate Abyss – en enorm rutschkana till havs

Ultimate Abyss är något så speciellt som en övertäckt rutschkana som går ner hela 10 däck (!) från det i princip högsta läget på fartyget. Den är som ett långt, slingrande rör i mörklila, och ser ut lite som en vattenrutschkana – men istället för vatten så åker man på en speciell matta. Det går snabbt, suger rejält i magen och är inte direkt något för den försiktiga. Det är ljudeffekter i rutschkanan, men de hörs inte utifrån – för då hör man bara skrik från de som åker.

aktiviteter på kryssning aktiviteter på kryssning

3. Spa & Gym/Fitness

På fartyget finns ett stort spa, där väldigt många behandlingar erbjuds. Det är dyrt som på bästa klassens spa, men samtidigt så är det just det man får. Jag hade turen att vinna en tävling och få njuta av en Hot stone-massage som var otroligt bra. Annars hade jag nog inte kostat på det, men det är högtryck samtidigt som det är hyfsat lätt att få tid, och jag förstår att många vill unna sig en behandling på semestern.

Däremot har jag utnyttjat träningsfaciliteterna betydligt mer. Att det finns en löparbana på hela 800 meter som går runt hela fartyget är enormt häftigt, och det nyttjas av riktigt många. Inte så att det blir trångt – men många passar på att ta en långpromenad om inte löpning känns aktuellt.

aktiviteter på kryssning

Vill man inte springa på däck så finns ett stort antal löpband och andra konditionsmaskiner inne på det stora gymmet. När vi åkte med Oasis of the seas i Karibien saknade jag lite fria vikter då det verkade vara mest maskiner som gällde, men på Harmony märktes det att nya trender slagigt igenom och det fanns större ytor för att jobba med fria vikter som hantlar och liknande. Vill man inte köra själv så behöver man verkligen inte det – man kan både gå på grupp-pass (där det finns både gratisvarianter såväl som bootcamps till extra kostnad) och passa på att unna sig PT-timmar.

aktiviteter-pa-kryssning-17-av-31

4. Surfsimulator

Att surfa är otroligt roligt, och att göra det i en surfsimulator är inte alls så svårt som det ser ut. Det är så värt att testa, och sannolikheten att man klarar att stå upp och surfa med blicken ut över havet är stor. Det som kan se lite motbjudande ut är möjligen den ibland ganska dramatiska avslutningen man har på en tur – men det ser värre ut än det är. Man får bjuda på sig själv helt enkelt, för bredvid finns en liten läktare som ofta är fylld med folk. Tips – lämna bikinin till förmån för baddräkten!

aktiviteter på kryssning

5. Vattenrutschbanor, pooler och vattenland

På Harmony finns till skillnad från flera andra fartyg två snabba vattenrutschbanor som likt sitt torra syskon Ultimate Abyss går från en plattform högt upp och många banor ner. De landar på samma våningsplan som övriga pooler – och där finns något för alla. Man kan välja efter dag och humör, och bland annat njuta av sluttande ”strand” ner mot vattnet, sportpooler med vattenpolo och volleyboll, motionssim och jacuzzis.

aktiviteter på kryssning aktiviteter på kryssning

6. Minigolf

Minigolfbanan på fartyget är av typen äventyrsbana, och var väldigt populär hos våra barn. Själv är jag för dålig förlorare för att roas helt…

aktiviteter på kryssning

7. Zipline

Från ena änden av fartyget och över halva skeppet går en ziplinebana. Turen blir inte lång utan är över ungefär samtidigt som man börjar undra vad man egentligen håller på med – men det är kul att sväva i luften ovanför fartygets ”Broadway” och klart värt att testa.

aktiviteter på kryssning aktiviteter på kryssning

8. Gå på tivoli

Tivoli är kanske att ta i, men Harmony of the seas stoltserar med en äkta karusell som är igång vad som känns som dygnet runt (vilket kanske inte är helt sant men jag har aldrig passerat den och den varit stängd). Våra barn gillade den som omväxling till de mer intensiva aktiviteterna, och tydligen finns det även vuxna som gör det – jag upphörde aldrig att förvånas över att vuxna människor glatt sätter sig på en karusellhäst och låter sig förevigas genom linsen av sin partner…

aktiviteter på kryssning

9. Åk skridskor eller spela basket

Vill du hellre träna en bollsport och göra det med andra så finns en multisportplan med storlek av en fullstor basketplan, där det arrangeras turneringar i volleyboll, basket och annat. Vill man underhållas av det lite kyligare slaget går det annars att åka skridskor i en inomhus-ishall.

aktiviteter på kryssning

10. Ta en kurs…

Man kan till och med ta ett dykcertifikat ombord, då PADI finns och erbjuder sina tjänster. Plugga själv och träna med instruktörer i pool – innan du tar en dykutflykt vid något av ruttens stopp. Eller så tar du en språkkurs, dansklass, lär dig scrapbooking eller att laga mat eller… Äh. Jag kan inte berätta mer. Harmony of the seas, och dess systerskepp, är flytande underhållningsfabriker och begränsningarna är ungefär… inga. Det finns helt enkelt lika stort utbud som skeppet är stort – och ja… ni fattar.

aktiviteter-pa-kryssning-14-av-31

Alla mina tidigare inlägg om att åka på kryssning hittar du under den här länken.

____________________________________________________________
Resan till Medelhavet med Royal Caribbean och Harmony of the seas var ett samarbete – men åsikter är som vanligt mina egna.