10 vinteraktiviteter i Åre

Åre är en av Sveriges absolut bästa skidorter, och det är inte enbart den höga höjden med Åreskutans 1420 meter  – eller det väl utbyggda systemet, sammanbundet med flera mindre – som gör det, utan byn i sig. Det är byn som, i mitt tycke, gör att Åre verkligen sticker ut i konkurrensen. Känslan vid Åre torg och gatorna runt omkring är som i charmigaste lilla alpby, och riktigt bra restauranger som Werséns, Capo, Fjällbaren, Supper och Vinbaren samsas med mysiga caféer/lunchställen som Åre Creperie (Crêperian & Logi), Åre chokladfabrik och Åre bageri – och så har man alla mysiga små butiker och annat på det. I Åre trivs man! Dessutom ligger hela byn enormt vackert ner mot Åresjön, vilket gör inramningen och utsikten väldigt speciell och extra vacker, vare sig man befinner sig på någon av fjälltopparna eller i byn.

Det finns mycket att göra i Åre, vinter som sommar – men vill man fokusera på vinteraktiviteter i Åre så finns mycket att välja på. Här kommer 10 tips på saker att göra, förutom den givna aktiviteten utförsåkning.

#1 – Gå på tur med snöskor

Snöskor ser en aning annorlunda ut numera mot de traditionella ”trä-tennisracket”-varianter man ser framför sig. Funktionen är dock densamma – gå på snön utan att sjunka ner, och få en härlig promenad över orörda snömarker. Man behöver inte gå särskilt långt för att få magiska vyer och en riktigt härlig naturupplevelse  – utan kan till exempel traska över Åresjön och göra upp en eld med utsikt över Åre by, som några av deltagarna på Influencers of Swedens winter workation gjorde för ett par veckor sedan. Bor man på Holiday Club – som har bästa sjöläge – så ingår snöskor som en del av deras ”Active inclusive”-koncept, så då är det bara att skriva upp sig på att låna ett par och ge sig iväg.

Bild: Katarina Jansson, bucketlife.se. Kolla in bloggen – underbara bilder och härlig blogg!

vinteraktiviteter i are
Bild: Katarina Jansson, bucketlife.se. Kolla in bloggen – underbara bilder och härlig blogg!

#2 – Åk på skotersafari

Skoter var just vad jag ägnade mig åt, förutom den för mig självklara skidåkningen då, när jag var i Åre i januari. Skoter i sig är otroligt roligt, och så kommer man snabbt iväg till ställen där vyn över Åre, Åresjön och fjälltopparna ändras och varje vinkel är något nytt och alldeles speciellt. Vi hade otrolig tur när vi var iväg med en januarisol som kämpade sig upp över grantopparna och spred ett skirt och helt fanatiskt sken, och känslan var i det närmaste obeskrivlig. Jag vågar lova att en skotertur i Åre är fantastisk även om solen inte är med den givna dagen – testa!

Läs mer om vårt skotersafari i Åre här.

Skoter kan hyras (eller skoterturer arrangeras) av Camp Åre

#3 -Åk Zipline på Åreskutan

Zipline är en linbana där man fastspänd i en sele åker fram genom den vackra naturen på Åreskutan, över raviner och bäckar. Det är Europas största zipline, med en längsta sträcka på 350 meter, som högst 60 meter över marken och där man kommer upp i hastigheter upp mot 75 km/timmen. En riktig adrenalinkick för den lite mer vågade, med andra ord! Både jag, Henke och våra barn gillar att utmana oss på höjder (läs till exempel mer här om Isbergs höghöjdsbana – eller se en film från Isberg och Stella i zipline här) och i Åre välkomnas även barn från 8 år i de lite mindre banorna.

#4 – Susa ner för backarna på en snowbike

Vill du ha omväxling från en dag på skidor eller behöver vila benen? Då är snowbike en riktigt rolig aktivitet för en dag, eller en del av en dag.

Läs mer om att åka snowbike i Åre här.

#5 – Kör rally på is

Om du inte får nog av farten i backarna eller på ziplinebanan, så kan du vända dig till någon av alla arrangörer som anordnar bilkörning på Åresjöns is. Flera bilmärken finns att testa, så har du en dröm om att köra Porsche eller Lamborghini så kan det gå i uppfyllelse i Åre.

#6 – Åk hundspann

Hundspann är en riktigt klassisk aktivitet i de norra delarna av vårt land, och själv har jag testat en gång i Sälen, då det var en arrangerad aktivitet på min möhippa. Hundspann är charmigt och att ta sig genom varierat landskap med fantastisk utsikt medan man bara hör slädarnas medar en mäktig narturupplevlese. Åk ett par timmar eller en hel dag för att maxa upplevelsen, och förstås också för att hinna fika och äta ute i naturen – det är som allra godast där.

#7 – Utforska Tännforsen

Tännforsen är Sveriges största vattenfall (och definitionen förklarar jag närmare i det här inlägget från vår familjeutflykt till vattefallet i somras), och på vintern är det minst lika mäktigt. Har det varit kallt länge är i princip hela vattenfallet fryst, vilket Träningsglädje-Sara visar med magiska bilder här – men även med visst fallande vatten är fallet oerhört vackert och mäktigt.

Bild: Annika Myhre, Resfredag. Läs mer om Tännforsen hos henne här.

#8 – Testa isklättring

Om du inte nöjer dig med att titta på ett mäktigt vattenfall så kan du åka iväg på arrangerade turer och testa isklättring – där du med isyxor i händerna och stegjärn på fötterna tar du dig uppför till toppen av isfallet i Duvedsravinen eller det frusna vattenfallet Brudslöjan vid norska gränsen.

#9 – Rid islandshäst

På Åreskutans orörda nordsluttningar arrangeras islandshästturer, som sträcker sig från en timme till hela dagar.

#10 – Åk längdskidor

Du hittar inte längdspår direkt i anslutning till Åre by, men däremot finns fina spår med garanterad naturupplevelse både i Åre Björnen och Duved. Flera har elbelysning, så du hinner även om du haft en hel dag i backen – om du orkar, vill säga.

Bild: Helena Engqvist. Läs om hennes åkning i Edsåsdalen och Björnen här.

Lugnare avslutning?

Har du gjort någon av aktiviteterna ovan, och kommer in med ett leende på läpparna och rosiga kinder – och kanske lite kalla tår? – så värmer du med fördel upp dig i Holiday Clubs lyxiga spa- och bastuland. Det finns bastus från minus 18 (!) till plus 80 grader, så jag kan lova att det finns något för alla och att man kan njuta i flera timmar och därmed få riktigt bra valuta för sitt inträde (mellan 295-395 kr beroende på tid på dygnet).

Har du fler Åre-aktiviteter att tipsa om?