Att hitta sitt träningsflow

När jag nu under ett par månader verkligen fått kämpa för att få till träningen, så kan jag mer än någonsin tidigare förstå hur viktigt det är att få flow i träningen. Jag tänker att träningsflow är a och o för att få till träningen, och för att det ska kännas mer naturligt att tänka “när ska jag träna nästa gång” än “hur ska jag kunna få in träningen”? Att hitta tillfället för träning ska komma naturligt.

Jag tror att facit på hur man hittar träningsflow är olika för alla människor, och vanliga sätt är att sätta upp nya mål att jobba mot, att alliera sig med en kompis eller att köpa ett nytt träningsplagg. Jo, faktiskt! Allt som skapar motivation är bra saker, och ibland kan man behöva något yttre som ger en den där extra kicken.

Snygga gymmet på Holiday Club, Åre var en motivationsboost i sig – men så lyxigt har jag det tyvärr inte varje dag.
Jag inser också att det inte är riktigt det som funkar för mig. Det kan vara det, absolut, men min största drivkraft i träningen är känslan av den – under och efter. Direkt under passet vill jag känna de träningskänslor som är viktigast för mig och efter vill jag få välbefinnandet av alla lyckliga endorfiner som studsar omkring i kroppen. Men inte minst är det viktigt för mig med träningskicken regelbundet, för jag vill vara – och känna mig som – en tränande person. Så mycket av min person och mitt välbefinnande ligger i det, och jag kan bara inte få en harmoniskt skön tillvaro utan den. På fullt allvar blir jag mindre glad, mer lättretlig, tröttare och en allmänt sämre version av mig själv utan regelbunden, kvalitativ träning.

Nu – efter resor, egna krassligheteroch snoriga barn, sömnbrist och en massa annat behöver jag hitta flow igen, och så här gör jag;

Roligt pass

För att jag ska komma igång så behöver träningen vara rolig. Ingen lär någonsin ha hittat sin kick genom att börja med något de “måste” göra, snarare än något man vill göra. För mig är roligt ett pass som är intensivt, och som blandar styrka och puls. Sedan må jag älska utomhus- och upplevelseträning, men inne på ett gym dras jag med av stämningen och får en högre motivation, vilket gör att jag ger mer – och känner jag att jag gjort mitt bästa blir det roligare. Är din favoritträning löpning? Ja, men gör då det. En mysjogg kan vara ett nog så bra sätt att hitta träningsflow igen.

Uppnå ditt träningsmål under passet

Under många år kände jag som att jag inte hade tränat om jag inte fått upp flåset. Då var träning lika med puls och svett för mig, så det var vad jag sökte. Nu är det inte längre så, men det räcker inte heller med svidande muskler för att jag ska få det där totala välbefinnandet, utan jag behöver känna att musklerna får jobba men att jag även får viss puls. Pulsbaserade styrkepass är kanske inte de mest målfokuserade, men de ger mig direkt kickback i välmående, så när jag ska hitta träningsflow igen är det sådant jag kör – tills flowet åter infunnit sig (dvs är tillbaka på det normala). Då kan jag börja jobba mer målfokuserat istället. Mot förmåga till längre löpning, mot styrkemål, mot – whatever.

Här är några riktigt gamla favoritpass jag återkommer till när jag behöver nytändning, och vill säkra trötta muskler såväl som hög puls under ett pass:
Cirkelpass med kombinationsövningar (och ett liknande cirkelpass finns också här)
100 repetitioner
 Intensivaste axelmoset

Övriga grundläggande förutsättningar

En anledning till att min träning blivit lidande är att sömnen varit så otroligt dålig under en tid. Meja sover okej men inte bra, och jag har inte bara på grund av henne svårt att få ihop mina timmar. Under långa perioder har jag snittat på 5-6 timmars sömn per natt, och det går bara inte att hitta orken till bra styrkepass då. Nu är sömnen bättre, huvudsakligen tack vare att Henke tagit nätterna (evig tacksamhet) och hela jag mår så mycket bättre.
Före vår resa, när Meja var runt 10-12 månader, så testade jag på MiniSats ett gäng gånger men det slutade alltid med gråt och hämning. Nu har vi pausat länge, men i måndags var vi där igen. Det gick hur bra som helst, och det märks att hon blivit äldre – hon älskade bollhav och att klättra omkring. Nu jobbar jag mot rutinen, och var där igår igen – men då höll det i 45 minuter innan hon blev ledsen. Vi får kämpa på!


Jag vet att jag kommer att hitta mina rutiner igen när jag börjar jobba om en månad, men jag vill in i mitt träningsflow redan tidigare. Men nu är jag på gång, utan tvekan! 

Följ mig!

Mer läsning...
Träning på Gullmarsstrand i Fiskebäckskil