Reseinspo; Guide Canggu – en pärla på Bali

Vi hade drygt tre dygn i Canggu, och det var tillräckligt länge för att kunna berätta att detta är en pärla – baserat både på det vi hann se själva och det som vi hörde från andra och förstod. Canggu ligger så lite som 10-15 minuter norr om betydligt mer välkända Seminyak på Balis sydvästra kust och ungefär lika långt söder om det välkända templet Tanah Lot, men ändå är det en hyfsat oupptäckt pärla. Av turisterna vill säga – för desto fler är de som emigrerat till Bali på kortare eller längre sikt och som valt att slå sig ner just här. Det märks också på ställena, för mitt bland charmigt och typsikt byliv poppar snygga ställen upp, och det känns nytt, lyxigt och härligt – men ändå på ett lagom sätt. Mycket i Canggu verkar handla om att hänga på schyssta “spots”, och det är allt från billiga, lokala restauranger och caféer – inte minst med fokus på grönt och organiskt, till beachklubbar och sköna ställen att hänga på, och klientelet sträcker sig från hippa surfare och hipsters till familjer. Gotta love it!

Jag skulle verkligen säga att Canggu är ett ställe det är värt att besöka om man är på Bali. Inget annat ställe känns så autentiskt och modernt coolt på samma gång – och omgivningarna är helt fantastiska med små byar och vidsträckta risfält.

Jag kan efter vår korta tid i Canggu inte skriva någon utförlig guide, så det ska jag inte försöka mig på, men kan iallafall berätta om några ställen att lägga på minnet och några tips.

Stranden och surf

Strandremsan vid Canggu sträcker sig en sträcka om ungefär 8 kilometer – från byn Cemagi (just söder om Tanah Lot) till byn Berawa just norr om Seminyak, så det finns flera olika strandremsor att hänga vid, som Batu Bolong Beach, Echo Beach m f. Stränderna har mörk sand på gränsen till svart, och är allra mest uppskattad för att vågorna är fantastiska. Det är med andra ord surf som gäller här, och det lockar de mesta surfarna – men det går även att få sitt som nybörjare. Vi tog en riktigt rolig surfkurs och hade otroligt roliga timmar i vattnet. Det är givet att man ska surfa om man är i Canggu!

På den del av stranden vi hängde på var det inte direkt trångt mellan solstolarna, men sådana gick att finna – men däremot var vågorna för tuffa för våra barn att kunna bada i. Det finns dock flera olika stränder och andra är lugnare. Värt att nämna är också att stränderna vid Canggu är renare än t.ex Kuta och Seminyak – och det även om det är regnperiod (då det kan vara mycket skräp på stränderna).

 

Beach Club

Finn’s beach club

Finn’s beach club är Canggus största beach club, och består av en stor restaurangdel, massor av stora solbäddar, gräsytor, solstolar på bästa strandläge – 170 meter strandremsa – och därmed utsikt mot alla surfare i vattnet och en härlig infinitypool med tillhörande poolbar. Det är en så konstig – men härlig – blandning som av familjärt och festligt på samma gång, så det måste man ju älska. Alltså, jag älskade det. Allt. Och det gällde hela familjen.

Vi hade en stor solbädd med plats för upp till 6 personer, och för att få en sådan behövde man spendera 1 miljon rupiah, dvs ca 700 sek. Vi hängde där hela dagen så det var inga problem, och även om det var betydligt dyrare än på ett “vanligt” ställe så var det inte extremt på något sätt. Inget för backpackern men definitivt för flashpackern!

Caféer och barer

The Lawn

Vi hade en otroligt härlig stund i solnedgången på The Lawn – som liksom namnet säger är en bar som består av en stor trädgård/gräsmatta. Den ligger just i strandkant så utsikten över havet är lika perfekt som solnedgången man har första parkett till.

Old man’s

Vi hängde en seneftermiddag på Old man’s och tog en öl och kände in den härliga känslan. Här hänger verkligen folk, och umgås på skönaste sätt. Stället är stort, öppet och snyggt. Senare på kvällen blir det mer party än under dagarna, och festfolket samlas. Det finns gott om sådant i Canggu.

Betelnut Café och Shady Shack

Betelnut är en av de allra mest populära restaurangerna på Canggu, men jag kan tänka mig att det inte bara beror på att de har magiska smoothies, bowls och rätter utan att de var rätt tidiga med konceptet av organiskt, fräscht och välsmakande. Numera finns många ställen med samma fokus och som också är mäkta populära, som t.ex Shady Schack och Crate, men det enkla tvåvåningscaféet Betelnet är fortfarande väldigt populärt och värt ett besök. Vårt största problem var att lyckas välja i menyn!

Yoga i Canggu

Det finns, förstås, många yogaställen i Canggu – det ena mer känt än det andra. Vi bodde dock på ljuvliga Chill house så jag behövde inte leta efter yoga på något annat ställe. På vårt härliga boende (som dock låg en bit ifrån stranden, se nedan) fanns många yogaklasser varje dag och vi åt den ljuvligaste maten och mest fantastiska bowlsen. En riktig pärla!

Ta sig runt

Canggu och dess härliga ställen är utspritt, och för att kunna ta till sig stället på bästa sätt så gäller det att – trots rätt mycket trafik – vara bekväm med att ta sig runt med moped. I Canggu åker även de västerländska familjerna moped med sina barn på, och det är en nödvändighet för att ta sig runt i Canggu.

Övrigt

I Canggu finns verkligen allt en livsnjutande resenär vill ha – oavsett vilken typ man är – och överallt byggs det friskt och nya, coola ställen dyker upp ofta. Håll dig med andra ord uppdaterad på sajter som TripAdvisor, så du hänger med på vilka ställen som är värda att besöka. Det kan vara lite knepigt att veta var man ska ta sig om man bara är där en kort period, så det är värt att göra lite extra research. Reser du med barn kan du lätt trivas länge i Canggu, även om stranden kan vara utmanade och inte optimal för barnen – det finns till exempel Bounce hoppland såväl som stort vattenland (Splash).

Den dagen jag kommer tillbaka till Bali – för det kommer jag att göra – så kommer jag även att återvända till Canggu. Och då, då tänker jag stanna länge.

Läs alla inlägg från vår resa till Bali här.

Följ mig!

Mer läsning...
ljubljana uppsala likheter
Ljubljana och Uppsala – 8 slående likheter